Gyproc Trophy Awards

Tijdens de Gyproc Trophy reikt Gyproc Nederland meerdere prijzen uit – ieder met een eigen karakter, en alle zijn het zeer waard om te winnen! Iedere prijs is een erkenning en herkenning van het vakmanschap bij afbouwprojecten. 

Er worden vijf prijzen uitgereikt:

De Gyproc Trophy

De Gyproc Trophy is de overall winnaar van alle categorieën. Deze prijs wordt gekozen door de vakjury en omvat het geheel van facetten die afbouwprojecten uitdagend maken. De jury beoordeelt de complexiteit van het project (gelet wordt op onder andere design, vakmanschap, logistiek, toepassing), de gestelde eisen en de gekozen oplossingen, maar ook naar de wijze waarop de informatie wordt gepresenteerd in woord en beeld.

De Gyproc Professionals Keuze

De Gyproc Professionals Keuze is een publiekprijs die de Gyproc Professionals zelf kiezen.  Iedere Professional maakt een keuze voor het project dat in zijn ogen het beste is.

Voor de Gyproc Trophy 2022 kunnen in 2 categorieën projecten worden ingediend. De jury kiest in iedere categorie een winnaar en een runner-up.

Categorie Utiliteitsbouw

Projecten binnen deze categorie zijn utiliteitsbouw projecten, met zowel een publieke als een commerciële inslag. Het kan gaan om nieuwbouw of renovatie. Voorbeelden van projecten in deze categorie zijn: hotels, kantoren, retail, ziekenhuizen, zorgcentra, scholen, universiteiten, theaters of overheidsgebouwen.

Categorie Woningbouw

Projecten binnen deze categorie zijn alle projecten die voorzien in een woonfunctie. Het kan daarbij gaan om renovatie of woningnieuwbouw, maar ook om transformatie naar woningbouw. Voorbeelden van projecten in deze categorie zijn: appartementen, studentenwoningen, of eengezinswoningen in het in hogere segment.

Innovatieprijs

De vakjury kiest in 2022 uit alle inzendingen van de beide categorieën de winnaar van de Innovatieprijs. 

De jury let bij de toekenning van deze prijs op innovatieve afbouwoplossingen, de toepassing van nieuwe producten of werkwijzen, en/of ze blinken uit op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving. Innovatieve afbouwoplossingen komen voor in vele vormen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: slimme oplossingen die productiviteit, kwaliteit of het montagegemak bevorderen, toepassing van gips op een bijzondere of ongebruikelijke manier, of toepassing van nieuwe processen en /hulpmiddelen binnen de afbouw. Bijdrage in duurzaamheid binnen projecten kan op diverse manieren gebeuren. Zo kunnen projecten een duurzaamheidsprestatie hebben behaald zoals BREEAM, LEED of  C2C. Ook kunnen specifieke duurzaamheidconcepten zijn toegepast, of duurzaamheid in de vorm van afvalmanagement (bijv. recycling).

De trofeeën

De Gyproc Trophy winnaars ontvangen een trofee. Iedere trofee is een uniek exemplaar en bijzonder in de uitvoering. De Trophy’s zijn gemaakt van seleniet, een gipskristal. De naam seleniet wordt gegeven aan grotere doorschijnende gipskristallen (CaSO4·2H2O) die in de aardbodem worden gevonden. Seleniet is gips in zijn prachtige, meest pure vorm. Iedere Trophy is een door een kunstenaar handgemaakt en dus een uniek selenieten kunstwerk. Ook de runner-up projecten ontvangen een kleine versie van de Trophy als blijk van erkenning.