Gyproc Trophy proces

De Trophy vakjury komt enkele keren bij elkaar, met allereerst een officiële kick-off. De juryleden ontvangen alle informatie over de inzendingen ter beoordeling en kiezen onafhankelijk van elkaar hun favorieten. Ieder jurylid brengt daarbij zijn of haar specifieke vakkennis in zodat een gewogen oordeel van de ingezonden projecten ontstaat.

Tijdens diverse jurybijeenkomsten worden beoordelingen met elkaar gedeeld en ontstaat consensus over de uiteindelijke favorieten van de jury.

De jury bezoekt vervolgens gezamenlijk enkele geselecteerde favoriete projecten. Tijdens deze projectbezoeken zijn opdrachtgever, architect, aannemer en de Gyproc Professional aanwezig. Dit is het moment om de jury te overtuigen van het bijzondere van het project en de juryleden kunnen hun vragen stellen. Gedurende de projectbezoeken beoordelen de juryleden het project onafhankelijk van elkaar op diverse criteria.

Hierna komt de jury bijeen om de individuele beoordelingen te bespreken en tot een consensus te komen wie de winnaars zijn van de Gyproc Trophy en de categorieën. 

De winnaar van de Gyproc Professionals Keuze wordt door de Gyproc Professionals zelf gekozen tijdens de uitreiking van de Gyproc Trophy.

 

Belangrijke data Nationale Gyproc Trophy 2022

oktober 2021

Openstelling van de projectpagina’s voor de Gyproc Professionals.

13 mei 2022

Sluiting van de projectpagina’s. De projecten  dienen volledig ingediend te zijn.

Medio juni 2022

Projectbezoeken door de vakjury, aansluitend de jury-beoordeling.

23 september 2022

Prijsuitreiking.

 

Woord van de juryvoorzitter: Welkom!

De wereld verandert in hoog tempo. Ik loop nu heel wat jaren mee in de bouwwereld, maar nooit eerder was de markt zo roerig als nu. De transities struikelen haast over elkaar. We praten over thema’s als het klimaat en CO2, energiebesparing, brandveiligheid, klimaat-adaptief, vergrijzing, automatisering/robotisering, betaalbaarheid, woningnood, gezondheid, circulariteit, biobased, comfort en nog veel meer. Om nog maar niet te spreken over enkele abrupte marktverstoringen zoals corona en de materiaal- en personeelsschaarste. En wat te denken van het stikstof probleem. Hoe reëel zijn al die problemen op termijn? En waartoe leidt dit alles? Wordt er vanaf nu massaal anders gebouwd? Industrieel, sneller, flexibeler, duurzamer?

Peilen

Een competitie zoals de Gyproc Trophy is een mooi moment om eens te peilen hoe het zit. Hoe de aanbod markt reageert. Dagen ontwerpers de makers uit? Blijft er ruimte voor het ambacht? En hoe ziet het nieuwe maken eruit? Droogafbouw systemen zijn eigenlijk al onderdeel van het nieuwe bouwen, maar is er inmiddels een overtreffende trap?

Vakmanschap en innovatie

De Trophy, nu editie nummer 8, is uitgegroeid tot een zeer prestigieuze award. De prijs beloont vakmanschap in brede zin. Voorheen was innovatie een aparte categorie maar dit keer is innovatie onderdeel van de ingediende projecten. Dat kunnen slimme vondsten zijn of technisch originele oplossingen, maar ook procesinnovaties, vernieuwende logistieke oplossingen voor bouwen op een postzegel, of vernieuwingen gericht op versnelling van het bouwproces. Oplossingen die een haast onmogelijke opgave toch mogelijk maken. Enzovoorts. Maar het gaat zeker niet alleen om innovatie. Een knap stukje werk waarbij een bijzondere uitdaging is overwonnen wordt zeer zwaar gewaardeerd in deze competitie.

Je maakt dus zeker kans met een mooi uitdagend project, maar zelfs als het project als geheel minder aansprekend is, ding je met een innovatief onderdeel in je project zeker mee naar de innovatieprijs.

Goed presenteren

We dagen je graag uit om je trots te presenteren. Als je wilt deelnemen beschrijf het project dan adequaat. Weid niet onnodig uit, maar neem de jury kort en krachtig mee naar de kern van de zaak. Voorzie de inzending van relevante (detail)tekeningen die laten zien waar het in de kern om gaat. De jury wil van de bijzondere details precies weten hoe het is opgebouwd. Voorzie de inzending ook van goede foto’s die het verhaal ondersteunen.

We weten van voorgaande jaren dat veel bedrijven goed zijn in afbouwen, maar dat het niet iedereen lukt om goed met de pen om te gaan. Laat je in dat geval helpen door wie dan ook in je omgeving. En doe het tijdig zodat er nog ruimte is voor goede foto’s en het opvragen van relevante tekeningen.

Etalage

Voor jullie als bedrijven is de prijs een geweldige kans om jezelf in de etalage te zetten. Nu nationaal en wie weet later zelfs internationaal. Ook ontwikkelaars, corporaties, vastgoedeigenaren, architecten en bouwers ontgaat dit niet. Met het winnen van de internationale Gyproc Trophy heeft Schuurmans afbouwsystemen met het project Pontsteiger veel aandacht gekregen. Maar en passant ook de gehele Nederlandse afbouw op een voetstuk gezet. Het buitenland let op ons!

Jury

De jury is ten opzichte van vorige keer ongewijzigd (zie samenstelling elders op deze website). We zijn op elkaar ingespeeld. We zijn allen kritisch en zijn het niet altijd onderling eens. Maar we luisteren respectvol naar elkaar en zo houden we elkaar scherp. Net als voorgaande jaren hebben we een rotsvast vertrouwen, dat we in een mooi proces tot de juiste keuzes gaan komen. Gelet op het internationale succes blijken we er wel een goede neus voor te hebben, als ik zo vrij mag zijn. Al begint het natuurlijk wel met de hoogstandjes van de afbouwbedrijven.

Net als vorige keren, kijken wij weer uit naar de mooie inzendingen, het proces en natuurlijk de gelukkige gezichten van de teams die wij op 23 september 2022 op het podium mogen uitnodigen.

Ik wens jullie allen namens de gehele jury heel veel succes bij de voorbereiding en de competitie.

Jos Lichtenberg, jury voorzitter

Februari 2022

 

Contact

Voor vragen of opmerkingen over de Gyproc Trophy kunt u contact opnemen met:

Christiane Okkerman: christiane.okkerman@saint-gobain.com

Christel Kersbergen: christel.kersbergen@saint-gobain.com

Telefoon: 0347 325137