Hero Image
Image
Alle vooroordelen over gipswanden zijn met HABITO® voorgoed verleden tijd
HABITO®
8 minutes min

Voorwerpen ophangen aan een gipswand of plafond

Om voorwerpen eenvoudig op te hangen aan een gipsplaten wand of plafond zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Denk daarbij onder andere aan het gewicht van de voorwerpen, het gebruikte bevestigingsmateriaal en de manier waarop de gipsplaat wordt belast. In dit artikel gaan we daarom in op alles wat je moet weten voor het eenvoudig ophangen van voorwerpen aan gipsplaten.

Maximale belasting bepalen

Bij het ophangen van voorwerpen spelen twee verschillende krachten een mogelijke rol: F-kracht en T-kracht. Deze krachten bepalen mede wat de maximale belasting is van de schroef waaraan een voorwerp wordt opgehangen.

De F-kracht is de neerwaartse kracht. Bij een F-kracht belast het opgehangen voorwerp de schroeven verticaal. Denk hierbij aan het ophangen van een smart TV of schilderij. De T-kracht staat voor trekkracht. Bij een T-kracht trekt het voorwerp horizontaal aan de schroeven. Denk hierbij aan een waslijn of gordijnroede die een ruimte overspant en waaraan voorwerpen hangen. Deze T-krachten worden bij voorkeur op de wand overgebracht via pluggen of achterhout.

T en F kracht

 

standaard wanden

 

Gyproc wanden in huis

Wanden van Gyproc kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën; standaard wanden, extreem stootvaste wanden, waterwerende wanden en brandwerende wanden. Kies de wand van uw categorie en bekijk hoeveel gewicht u aan de wand kunt bevestigen en waar u rekening mee dient te houden.

Standaard wanden

  • Gyproc® Classic wand. Dé basiswand met goede geluidsisolatie en brandwerendheid. Geen herkenbare toevoegingen in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 70/1.45.1.
  • Gyproc® Impact R wand. De zeer robuuste wand met een stoot- en krasvast oppervlak. De wand is te herkennen aan de toevoeging ‘RD’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 70 RD/1.45.1.
  • Gyproc® Impact D wand. De zeer robuuste wand met een stootvast oppervlak én een extra hoge geluidsisolatie en brandwerendheid. De wand is te herkennen aan de toevoeging ‘DGS’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 70 DGS/1.45.1.
  • Gyproc® SoundBloc wand. De slankste wand met optimaal geluidscomfort. De wand is te herkennen aan de toevoeging ‘dB’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 75 dB/1.50.1.
stootvaste wanden met extra draagkracht

 

Extreem stootvaste wanden

  • Gyproc® HABITO® wand. Dé nieuwe generatie Gyproc wanden; extreem stootbestendig, goede geluidsisolatie, klinkt en voelt massief, voorwerpen ophangen zonder plug. De wand is te herkennen aan de toevoeging ‘HT’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 70 HT/1.45.1.

Vochtwerende wanden

  • Gyproc® WR wand. Dé basiswand voor natte cellen, zoals badkamers. De wand is te herkennen aan de toevoeging ‘WR’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 100 WR/1.75.1.
  • Gyproc® HABITO® H wand. Dé nieuwe generatie Gyproc wanden; extreem stootbestendig, goede geluidsisolatie, klinkt en voelt massief, voorwerpen ophangen zonder plug, geschikt voort natte cellen. De wand is te herkennen aan de toevoeging ‘HTH’. Bijvoorbeeld: GF 70 HTH/1.45.1.

Brandwerende wanden

  • Gyproc RF wand. Dé basiswand met goede geluidsisolatie en extra hoge brandwerendheid. De wand is te herkennen aan de toevoeging ‘RF’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 70 RF/1.45.1.

 

Aan Gyproc brandwerende wanden, zoals Gyproc RF, mag u geen voorwerpen bevestigen omdat in deze wanden brandwerende materialen zijn gebruikt. Als u een gat maakt in een brandwerende wand is de brandwerendheid niet te garanderen.

Gyproc plafonds in huis

Plafonds van Gyproc kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën; standaard plafonds en brandwerende plafonds. Kies het plafond van uw categorie en bekijk hoeveel gewicht u aan het plafond kunt bevestigen en waar u rekening mee dient te houden.

Standaard plafonds

  • Gyproc® Classic plafond. Hét basisplafond met goede geluidsisolatie en brandwerendheid. Het plafond is te herkennen aan de toevoeging ‘P’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 100 P/75.2.
  • Gyproc® SoundBloc plafond. Het slankste plafond met optimaal geluidscomfort. Het plafond is te herkennen aan de toevoeging ‘dB P’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: PD 70 dB P/55.1.A.
  • Gyproc® Stucplafond. Voor een strak plafond. Het plafond is te herkennen aan de toevoeging ‘(stuc)’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld PD 65 P/55.1 (stuc).
brandwerende wanden

 

Brandwerende plafonds

  • Gyproc® RF plafond. Hét basisplafond met goede geluidsisolatie en extra hoge brandwerendheid. Het plafond is te herkennen aan de toevoeging ‘RF P’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: GF 140 RF P/125.1.A.
  • Gyproc® Glasroc® F plafond. De brandveiligste oplossing voor staalconstructies en brandwerende plafonds. Het plafond is te herkennen aan de toevoeging ‘GR P’ in de systeemcode. Bijvoorbeeld: PD 70 GR P/55.1

 

Aan Gyproc brandwerende plafonds, zoals Gyproc RF en Glasroc F, mag u geen voorwerpen bevestigen omdat in deze plafonds brandwerende materialen zijn gebruikt. Als u een gat maakt in een brandwerend plafond is de brandwerendheid niet te garanderen.

Hoeveel kan ik per schroef ophangen?

De dikte van een gipsplaat en het gebruikte type hebben grote invloed op de maximale belasting van een schroef. Zie hieronder de daarvoor geldende algemene richtlijnen:

Belasting aan een plafond

  • HABITO® 12,5 mm - 15 kg zonder plug!
  • Gipsplaat 9,5 mm  - 7,5 kg met plug
  • Gipsplaat 12,5 mm  - 10 kg met plug
  • Gipsvezelplaat 10 mm  - 12,5 kg met plug

Belasting aan een wand

  • HABITO® 12,5 mm - 30 kg zonder plug!
  • Gipsplaat 9,5 mm  - 15 kg met plug
  • Gipsplaat 12,5 mm  - 20 kg met plug
  • Gipsvezelplaat 10 mm  - 35 kg met plug

 

Wanneer het gaat om zwaardere voorwerpen dan hierboven vermeld is het van belang het gewicht te verdelen over meerdere schroeven en/of pluggen. Zo wordt de belasting per ophangpunt beperkt tot het maximum. Daarbij moet de onderlinge afstand van de bevestigingsmiddelen bij een F-kracht altijd groter zijn dan 50 mm en bij voorkeur meer dan 400 mm. Bij een T-kracht dient de onderlinge afstand altijd groter te zijn dan 50 mm en bij voorkeur meer dan 700 mm. Naast het verdelen van de belasting kan ook het gebruik van achterhout een passende oplossing zijn voor het ophangen van zwaardere voorwerpen.



Voorwerpen ophangen aan HABITO platen

Belasting wanden die gebouwd zijn door de aannemer

MET plug

Gyproc® Classic wand (WR)

  Enkel beplaat
T-kracht
Enkel beplaat
F-Kracht
Dubbel beplaat
T-Kracht
Dubbel beplaat
F-Kracht
Maximale belasting per bevestigingspunt (in kg) 15 30 15 30

 

Gyproc® Impact R wand

  Enkel beplaat
T-kracht
Enkel beplaat
F-Kracht
Dubbel beplaat
T-Kracht
Dubbel beplaat
F-Kracht
Maximale belasting per bevestigingspunt (in kg) 25 50 30 80

 

Gyproc® Impact D wand

  Enkel beplaat
T-kracht
Enkel beplaat
F-Kracht
Dubbel beplaat
T-Kracht
Dubbel beplaat
F-Kracht
Maximale belasting per bevestigingspunt (in kg) 22 40 40 80

 

Gyproc® SoundBloc wand

  Enkel beplaat
T-kracht
Enkel beplaat
F-Kracht
Dubbel beplaat
T-Kracht
Dubbel beplaat
F-Kracht
Maximale belasting per bevestigingspunt (in kg) 15 30 25 30

 

Plaats bij gebruik van meerdere bevestigingspunten de plaatpluggen minimaal 15 cm uit elkaar. Indien u de bevestigingspunten dichter bij elkaar plaatst, is de maximale belasting per punt lager. 

 

ZONDER plug

Gyproc® HABITO® (H) wand

  Enkel beplaat
T-Kracht
Enkel beplaat
F-Kracht
Dubbel beplaat
T-Kracht
Dubbel beplaat
F-Kracht
Maximale belasting per bevestigingspunt (in kg) 15 30 30 60

 

Gebruik bij het bevestigen van voorwerpen een bevestigingsschroef met de volgende specificaties:

  • De minimale diameter van de schroef moet 5 mm zijn.
  • De schroefdraad moet tot tegen de kop doorlopen.
  • De punt van de schroef moet net en scherp zijn.
  • De schroefdraad mag geen kartels hebben.

 

Houd bij het kiezen van de juiste minimale schroeflengte rekening met de volgende vuistregel:

 

8 mm + dikte HABITO® H plaat (=12,5 mm) + diepte object = minimale schroeflengte

Belasting plafonds die gebouwd zijn door de aannemer

Maximale belasting per type plafond

  Gyproc® Classic plafond Gyproc® SoundBloc® plafond Gyproc® Stucplafond
Maximale belasting per bevestigingspunt (in kg) 5 5 5

Voorwerpen met meer volume

Voorwerpen die uit de wand steken, zoals keukenkastjes en boekenplanken, oefenen excentrische krachten uit op de wand. Dat wil zeggen dat het zwaartepunt van een voorwerp op een afstand van meer dan 100 mm uit het wandoppervlak ligt (oftewel ‘excentrisch’). Ook deze voorwerpen worden met pluggen aan de wand bevestigd. Voorwerpen waarvan het zwaartepunt meer dan 100 mm van het wandoppervlak ligt belasten de wand daarbij ook op buiging. Aan de bovenzijde ontstaan dan trekkrachten, aan de onderzijde drukkrachten.

 

Alle Gyproc scheidingswanden en voorzetwanden met minimaal één laag gipsplaten van 12,5 mm kunnen op elk punt worden belast met 40 kg per strekkende meter wand. Dit geldt bij een afstand van maximaal 300 mm tussen wandoppervlak en zwaartepunt. De afstand tussen druk- en trekzone is daarbij minimaal 300 mm. Wordt die afstand kleiner dan 300 mm dan moet de kracht rechtstreeks aan het skelet van de wand worden overgedragen door middel van een stuk achterhout.

dynamische belasting

 

Variabele belasting van een wand

Pluggen, bevestigd in gipsplaat, kunnen alleen statische belastingen opnemen. Voorwerpen waarbij de belasting wisselt, zoals een wastafel, leuningen of opklapbare steunbeugels zijn daarom (ook) niet geschikt om direct op de gipsplaat te bevestigen. Hiervoor dient tijdens het plaatsen van de gipsplaten wand een stuk achterhout van 18 mm multiplex te worden gemonteerd. Zo wordt de zware last beter verdeeld over de wand. Een goede vuistregel hierbij is de hoogte van het achterhout zo groot te maken als de afstand tussen het wandoppervlak en het zwaartepunt van de belasting, met een minimum van 300 mm.

Bekijk in 1 minuut hoe je voorwerpen kunt ophangen aan een HABITO® wand
Geplaatst op: 22.06.2022 - bijgewerkt op: 15.02.2023