Voorwerpen ophangen aan vochtwerende Gyproc® wanden

Hoe voorwerpen gemakkelijk en veilig aan vochtwerende Gyproc wanden, zoals Gyproc WR en Gyproc HABITO® H, bevestigd worden is afhankelijk van het type wand.

Gyproc® WR

Bij Gyproc WR wanden maakt u gebruik van Gyproc Plaatpluggen. Plaatpluggen steekt u net zoals andere pluggen in een voorgeboord gat. Bij het aandraaien van de schroef, spreidt de plug zich aan de achterzijde van de gipsplaat. Hierdoor wordt de belasting over een groter oppervlak verspreidt.

Maximale belasting

 

Enkel beplaat

Dubbel beplaat

Maximale belasting per bevestigingspunt (in kg) 30 30

 

Plaats bij gebruik van meerdere bevestigingspunten de plaatpluggen minimaal 15 cm uit elkaar. Indien u de bevestigingspunten dichter bij elkaar plaatst, is de maximale belasting per punt lager. Gyproc Plaatpluggen zijn verkrijgbaar bij Gamma en Karwei bouwmarkten.

 

Gyproc® HABITO® H

Bij Gyproc HABITO® H wanden bevestigt u voorwerpen eenvoudig met enkel een schroef, zonder plug, tot wel 60 kg. Het maximale gewicht per bevestigingspunt is afhankelijk van de kracht die het voorwerp op de wand uitoefent.

F-kracht

Bij een F-kracht hangt het voorwerp verticaal aan de schroeven. Denk hierbij aan een TV of schilderij. De maximale belasting per schroef is bij een voorwerp met een F-kracht 30 kg.

T-kracht

Bij een T-kracht trekt het voorwerp horizontaal aan de schroeven. Bijvoorbeeld een waslijn of gordijnroede. Bij een voorwerp met een T-kracht is de maximale belasting per schroef 15 kg.

Maximale belasting

  Enkel beplaat
T-Kracht
Enkel beplaat
F-Kracht
Dubbel beplaat
T-Kracht
Dubbel beplaat
F-Kracht
Maximale belasting per bevestigingspunt (in kg) 15 30 30 60

 

Gebruik bij het bevestigen van voorwerpen een bevestigingsschroef met de volgende specificaties:

  • De minimale diameter van de schroef moet 5 mm zijn.
  • De schroefdraad moet tot tegen de kop doorlopen.
  • De punt van de schroef moet net en scherp zijn.
  • De schroefdraad mag geen kartels hebben.

Houd bij het kiezen van de juiste minimale schroeflengte rekening met de volgende vuistregel:

8 mm + dikte HABITO® H plaat (=12,5 mm) + diepte object = minimale schroeflengte

Dynamische belasting

Voorwerpen onderhevig aan dynamische belasting, zoals een wastafel of uitklapbare tv-beugel, zijn niet geschikt om alleen aan schroeven te bevestigen. Hiervoor dient achterhout in de wand verwerkt te zijn.

Meer weten over het ophangen van voorwerpen aan de HABITO® wand? Bekijk het filmpje ▼

Plaats bij gebruik van meerdere bevestigingspunten de schroeven minimaal 15 cm uit elkaar. Indien u de bevestigingspunten dichter bij elkaar plaatst, is de maximale belasting per punt lager.

Hulp nodig?
Weet u niet zeker welk wandsysteem u in uw woning heeft of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met de Gyproc Helpdesk via 0347 – 325 165 of helpdesk@gyproc.nl

Ga terug naar overzichtspagina 'voorwerpen ophangen aan wanden'