Column Peter Post – 'Bacamora’

Column Peter Post – ‘Bacamora’

Als jullie dit lezen is de vorst al lang al weer uit het land. Voor de schaatsers onder ons jammer, maar om lekker te werken kan het maar beter boven nul zijn. Elke keer de voorstrijk uit en in de bus is toch behelpen. En een gips die van een ijskoude ruimte ineens in een bewoonde woning komt denkt ook bij zichzelf: ”ja hallo, laat mij eerst is lekker bijkomen voordat ik aan de bak moet”. Dan is het toch vaak improviseren met die kou.

Daarover gesproken: toen het een aantal weken geleden zo aan het sneeuwen was, moest ik terug denken aan het stukadoren van een buitengevel in de regen en natte sneeuw in de jaren 80. Veel te koud en te nat om een redelijk stuccie werk te maken. Nu hoefde het geen tien te zijn, maar het moest er toch wel enigszins netjes uitzien. Het was toen nog, zelf de specie maken met een hoop zand, schelpkalk, cement en een molentje. Daar ging dan wel nog een “snirsie” (dreft en flevopol) doorheen. Maar ja, met koud nat weer deed de zand en cement natuurlijk niks. Vooral op natgeregende stukken muur bleef het net aan hangen. Ja, dan moet de trukendoos open natuurlijk.

Ik kreeg de opdracht om van de zak A gips* die in de bus stond, eerst de buitenzak af te scheuren en dan mee te nemen het steiger op. Met een handje gips al roerend door de kuip heen, gingen we de strijd aan. Dat ging natuurlijk lekker zo. Maar net als je ze niet nodig heb, staat er ineens een uitvoerder achter je. “Wat is dat voor wit spul?”, vroeg hij. “Dat is nieuw”, zei baas Kees. “Bacamora, speciaal voor natte gevels kost een paar centen, maar dan heb je ook wat, je kan achter elkaar doorgaan”. “Oké, nou geweldig succes”, ons met een grote grijns achterlatend.

Heel veel jaren zal de stuclaag er niet aan gehangen hebben, maar na enkele jaren zouden deze panden toch gesloopt worden. Nu schrijf ik dit niet om jullie tot knoeien aan te zetten, want dat was het natuurlijk, maar soms is het wel eens goed, wel op de juiste manier dan, van de gebaande paden af te wijken. Zeker als de ondergrond geen dikke laag vraagt, is het een goed idee om eens een keer Finesse te gebruiken, zowel in de kuip of met de gipsspuit. En met extra lucht van een externe compressor gaat het helemaal rapido.

Als de ondergrond er heel strak bijstaat kun je misschien nog sneller en makkelijker uit te voeten met een airless dunpleister van Gyproc. Zeker in samenwerking met AquaBead hoekprofielen werkt dit snel en efficiënt. Mocht je hier nou meer van willen weten neem dan contact op met Marcel of mij. Wij komen graag langs om het één en ander te laten zien en uit te leggen op het werk.

Groet,

Peter

*A gips werd gebruikt om samen met natte kalk de vers gestucte mortel wanden af te pleisteren. Tegenwoordig heet dit Platrex.

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder