De stukadoor en zijn werk

Elke Stuccie Nieuws zoomen we in op een stukadoor en zijn werk. Deze editie is het de beurt aan Robert de Kok, een zelfstandig stukadoor uit Poeldijk.

Vijftien jaar geleden is Robert de Kok zijn stukadoorscarrière begonnen bij een stukadoorsbedrijf waar op dat moment ongeveer 8 mensen werkten. Na het opdoen van enkele jaren werkervaring besluit Robert in 2004 voor zichzelf te beginnen en een eigen bedrijf te starten in Poeldijk. Samen met de jonge stukadoor Kevin Dijkstra werkt hij in de regio Westland veelal aan opdrachten van particulieren, maar wordt hij tevens regelmatig ingehuurd door vaste aannemers. 

Opvallende keuze voor Gyproc Classique als spuitgips 

Tijdens de werkzaamheden werkt Robert de Kok veel met Gyproc Classique. Deze oorspronkelijke handgips wordt door Robert ingezet als spuitgips. Een opvallende maar bewuste keuze voor een ander product dan de meer voor de handliggende Gyproc LP. Deze voorkeur voor Classique is ontstaan doordat Robert hier sneller mee kan werken in zijn 220v gipsspuit en zo sneller klaar is met een spuitgang. Hij kan hiermee eenvoudig dikke lagen smeren zonder dat het gips zakt of uitbuikt. “Ik moet veel wanden sausklaar opleveren, waarbij ik moet reien, schuren, messen, pleisteren en napleisteren na 30 minuten. De totale arbeidsgang ligt dan rond de drie uur. Gyproc Classique is voor mij de ideale gips, omdat het strak is af te werken en een hard en glad eindresultaat geeft. Dat krijg ik ook te horen van de schilder waar ik veel mee samenwerk.”

Gyproc Classique als handgips 

Naast het machinaal verwerken van Classique wordt de gips door Robert tevens met de hand verwerkt. “Met de machine kan ik niet altijd overal bijkomen. In die gevallen verwerk ik Classique met de hand. “Het voordeel van het handmatig verwerken van deze gips is dat je probleemloos van een 0,5 cm t/m 4 cm kan smeren op dezelfde muur waarbij de bindingstijd voor alle lagen hetzelfde is,”  aldus Robert. Wel adviseert hij om bij het handmatig verwerken van Classique het gips niet te stijf aan te maken. Zo zegt hij: "Hierdoor hou je voldoende tijd om je kuip leeg te smeren en daarna te reien. Het lijkt soms alsof ik het gips te dun heb aangemaakt maar desondanks kan ik toch een flinke laagdikte opzetten.”

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder