Fabriek Gyproc België één van de meest moderne en milieuvriendelijke gipsplaatfabrieken ter wereld.

Op 9 juni jl. is de warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) bij de Gyproc fabriek te Kallo in België officieel in gebruik genomen door de Vlaamse Viceminister-president en Minister van Energie Bart Tommelein. 

Kallo is één van de productielocaties voor gipskartonplaten van Gyproc Nederland. Dankzij deze nieuwe installatie zal Gyproc België vanaf nu zélf het grootste deel van de elektriciteitsbehoefte voor de fabriek opwekken. De installatie is volledig geïntegreerd in het productieproces waardoor de elektrische en thermische energie, die in de warmtekrachtkoppelingsinstallatie worden opgewekt, optimaal worden benut. 

Dit project past in de duurzaamheidsstrategie van Gyproc die gericht is op maatschappelijk betrokken ondernemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de productie van ‘Cradle to Cradle’-gecertificeerde gipskartonplaten en het recyclen van gips. Met deze nieuwe technologie behoort de productielocatie van Gyproc België tot de modernste en meest energie-efficiënte fabrieken in onze sector.

De nieuwe energiecentrale heeft een elektrisch vermogen van 2000 kW en een totaal rendement van minimaal 90%. Ter vergelijking, de klassieke energiebevoorrading via gas en elektriciteit laat een rendement van slechts 50% toe. De Gyproc gipskartonplaten worden hierdoor weer een stukje ‘groener’.

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder