Fort in systeembouw op staal gefundeerd

'Bijzonder thuis voor een bijzondere vondst' Romeinen bouwden hun forten, ook wel castella genoemd, door de eeuwen heen steeds nieuw op dezelfde plek.

De locatie bij Leidsche Rijn zit dan ook vol archeologische resten, die door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn aangewezen als archeologisch rijksmonument. Dat betekent dat er geen palen konden worden geslagen, of anderszins in de grond geroerd. Architectenbureau Skets bedacht daarom een lichtgewicht gebouw dat op staal kon worden gefundeerd.

“Constructief bestond het ontwerp uit een serie prefab units met een afgewerkte betonvloer eroverheen”, vertelt werkvoorbereider Roy Slotman van WBC Aannemingsbedrijf. Om de isolatie en de waterkering naar de buitenkant te brengen, is het voorstel, samen met de architect en unitbouwer Hodes, omgezet in een soort prefab bouwsysteem met betonvloeren, stalen kolommen en hsb-wanden.” De gevels worden afgewerkt met verduurzaamd en brandveilig gemaakt ayous (abachi), 43 kilometer in totaal. Dit om het geheel een Romeins uiterlijk te geven.

Het theater met 240 zitplaatsen vormt een doos-in-doos-constructie binnen het paviljoen waar zich ook het café en het archeologiemuseum bevinden. Afbouwbedrijf Banier verzorgt de binnenafbouw van het Castellum. Voor de wanden van het theater is een maatwerk Gyproc Soundbloc systeem toegepast met Gyproc dB en Gyproc Rigidur platen, welke voor een uitstekende geluidsisolatie zullen zorgen. Het pavilioen krijgt ECO Duragyp wanden en de kwadranten (de 'kasteelmuur') zullen aan de binnenzijde ECO Rigidur wanden krijgen.

Ter brandpreventie zijn de schactwanden bekleed met 15 mm dikke Gyproc RF platen, en zijn delen van het stalen dak beplaat met Glasroc F.

De ruimte in de wallen van het fort, die 6 meter breed en hoog worden en beloopbaar zijn, bevatten dierenverblijven voor de stadsboerderij, een museum over 3000 jaar Leidsche Rijn en zalen die worden verhuurd. Het fort krijgt voorts vier 10 meter hoge verdedigingstorens met daarin toegangspoorten en torenkamers. Het gaat in september open.
 

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder