Geen onopgemerkt afscheid voor Ad van den Bos

Na 50 jaar werkzaam te zijn geweest in de afbouwbranche, waarvan zo’n 25 jaar bij Gyproc, gaat Ad van den Bos met pensioen. Op 18 november aanstaande neemt hij afscheid van zijn functie als senior accountmanager pleistersystemen en gaat hij samen met Jannie genieten van veel vrije tijd. In een interview speciaal voor Stuccie Nieuws vertelt hij wat met pensioen gaan voor hem betekent. Maar ook wat hij gaat missen en waar hij naar uitkijkt de aankomende tijd. 

Ad, je bent al 50 jaar werkzaam in de afbouwbranche. Kun je vertellen wat je in de tijd allemaal hebt gedaan?
“Op het moment van opname ben ik 66 jaar en 3 maanden oud. Ik heb vanaf mijn 16e altijd met afbouw te maken gehad. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt bij een bouwmaterialenhandel Van Dijk & Co, die bestaat niet meer. Dit was een grote en bekende handelaar. Daarna ben ik zelf handelaar geweest, ik heb Lobouw samen met Arie Lodder opgericht. Na verloop van tijd werd dit bedrijf te groot voor mij. Ik was niet overspannen, maar ik kon dat gewoon niet aan. Daarna heb ik nog een jaar bij Kiwitz Bouwchemie gewerkt, nu overgenomen door Weber Beamix.

Toen werd ik gebeld door een Fransman. Men zocht een vertegenwoordiger in Nederland voor Plâtres Lambert, in deze functie ben ik aan de slag gegaan. Toen dit bedrijf Gyproc overnam in België ben ik weggegaan, ik ben toen eigenlijk gevlucht. Voor mijn gevoel werd het bedrijf weer te groot en dacht: nu blijf ik mijn hele leven onder Belgen werken. Na een half jaar kwam ik door de toenmalige directeur Dries Waeijen weer terecht bij Gyproc op het huidige kantoor in Nederland. Dit is ongeveer 17 jaar geleden, mijn direct leidinggevende was Hieltje Hiemstra. Na verloop van tijd werd het drukker en zo’n 12,5 à 13 jaar geleden hebben we Peter Post aangenomen als demonstrateur. De drukte bleef komen, toen ben ik verkoopleider geworden. Omdat ik in het midden van het land woonde, bleef ik onder de lijn Zwolle – Harderberg. Voor het Oosten kwam Wesley van Huizen erbij. Dat rayon groeide met een demonstrateur. Later kwam er nog meer verkooppersoneel bij, onder andere Michel van Dooren. Ineens realiseerde ik me dat hier hetzelfde gebeurde als dat mij bij Lobouw was overkomen, er liepen ineens vijf mensen op de afdeling Verkoop. Leidinggeven kon ik wel, maar evaluatiegesprekken en dergelijke niet. Ik merkte aan mijzelf dat ik dat niet aankon, toen heb ik in overleg afscheid genomen van mijn functie en ben ik accountmanager geworden”.

Veel mensen in de afbouwbranche kennen jou, mede doordat je al zo lang meeloopt. Kun je ons meenemen in wie Ad van den Bos buiten Gyproc is?
“Buiten ben ik dezelfde man als binnen. Ik ben behulpzaam en sta voor anderen klaar. Als ik iemand met een bureau zie sjouwen, dan help ik. Maar ik doe ook graag dingen zelf. Als ik in een vliegtuig zit en er is turbulentie, dan ben ik in staat om de cockpit binnen te springen en tegen de piloot te zeggen: “ga eens wieberen, ik doe het zelf wel". Ik heb de touwtjes graag zelf in handen”.

Heb je hobby’s die je in je vrije tijd uitoefent?
“In mijn vrije tijd doe ik veel voor het verenigingsleven. Bijvoorbeeld voor een biljartvereniging en voor een mannenkoor. Dat heeft weer te maken met die behulpzaamheid die ik heb. Dat werk voor het verenigingsleven blijf ik doen zolang ik dat kan, tot mijn dood toe. Ik houd bijvoorbeeld de administratie voor de biljartvereniging met 120 leden bij, dat probeer ik zo perfect mogelijk te doen. Ik vind dat de biljartvereniging moet blijven opvallen. Je moet proberen om met een heel simpel dingetje, iets meer te zijn dan een ander. Bijvoorbeeld als iemand ziek is, dan gaat mijn vrouw of haar vriendin een fruitmand halen. Of bij een geboorte regelen zij een bon. Ik wil met de vereniging ietsje meer zijn dan een gemiddelde cafévereniging. Dat heb ik in mijn werk ook altijd gedaan. Daarom neem ik ook persoonlijk afscheid van mijn klanten. Ik probeer zoveel mogelijk klanten te bezoeken met een bloemetje, allemaal gaat niet lukken. Maar ik ga toch zeker zo’n 50 à 55 bossen bloemen rondbrengen”.

Nu je met pensioen gaat, kun je veel tijd steken in het werk dat je doet voor de biljartvereniging en het mannenkoor. Hebben jij en Jannie, je vrouw, ook andere activiteiten op de planning staan, zoals kamperen?
“Wij houden van kamperen, maar het is niet zo dat we ieder weekend gaan. We gaan wel een luifel kopen, want die staat veel sneller dan een voortent. Ons eerste project is in het voorjaar. Dan gaan we in de bloesemtijd op de fiets, van Heukelum naar Arnhem, de Betuwe helemaal doorkruisen. Ook hebben we de camping al besproken in het voorjaar. En we gaan met de kleinkinderen nog drie weken kamperen onder Eindhoven. Met kennissen gaan we in het najaar ook nog naar Kreta of een ander Grieks eiland”.

Je gaat je dus niet vervelen de aankomende tijd met alle kampeer- en zonvakanties die op de planning staan. Zijn er nog andere reizen die je wilt gaan maken of dingen die je wilt doen?
“Ik heb niet veel meer op mijn bucketlist staan. Maar ik zou nog wel een keer naar Zuid-Afrika willen. Maar eigenlijk heb ik heel Europa wel gezien door mijn werk bij Gyproc. Ik ben veel in Nottingham, Londen, Parijs en Berlijn geweest. Dus daar ga ik niet gauw meer naartoe, ik word graag verrast. Hetzelfde geldt voor fietsen, ik fiets liever boven Arnhem op de Posbank dan dat ik in Zeeland op een fiets zit en die boerderij 14 km verderop kan zien. Verder kan mijn kleinzoon aardig voetballen, ik denk dat hij nog wel een keer gescout gaat worden. Dan moet opa waarschijnlijk ook een keer in de week mee op pad om die jongen weg te brengen”.

Hoe kijk je terug op je carrière, 50 jaar in de afbouwbranche waarvan 25 jaar bij Gyproc? Denk je dat je het werk gaat missen?
“Wat ik het meest ga missen, dat zijn mijn klanten en de gesprekken met klanten. Klanten staan op één. En natuurlijk de collega’s. Wat ik ook enorm ga missen, is het bedenken en ontwikkelen van producten en het meedenken in verkoopstrategieën. De Nederlandse stucwereld is toch veranderd door Gyproc. Mede door mijn innovatieve gedachtegang is Gyproc de voortrekker in innovaties. Denk aan Rifino Top, Unique WR, Finesse, Express. Een ding is jammer, het is net niet de bulk. Over mijn carrière ben ik wel tevreden. Ik kijk met grote voldoening terug op mijn tijd bij Gyproc. Omdat ik bijna altijd, met uitzondering van een paar stakingen en een dip in de bouw, hier bij Gyproc groei heb meegemaakt. Over Ad van den Bos zelf ben ik ook wel tevreden, ik had misschien moeten of kunnen slagen als verkoopleider. Maar aan de andere kant was ik ook blij toen ik er vanaf was”.

Tot slot. Denk je dat het wennen wordt om ’s ochtends niet meer naar Vianen te rijden?
“Dat weet ik niet. Daar ben ik wel een beetje bang voor. Met pensioen gaan, hoe moet ik dat vertellen.. Ik zie het als een soort rouwproces. Ik ga niet graag weg, dat geef ik eerlijk toe. Als Gyproc nu tegen mij zou zeggen, blijf nog twee dagen doorwerken, dan blijf ik dat doen. Maar dan wel tot juli hè. De contacten met mensen ga ik verschrikkelijk missen, buiten maar ook binnen. En mocht er nou echt iets zijn waarvan je denkt, ik heb een second opinion nodig, buiten iedereen om. Dan kunnen jullie mij altijd bereiken en dan help ik”.

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder