Hotel Kaboom

In 2011 liet Gebroeders Maes het oog vallen op een leegstaand pand aan de Spoorweglaan in Maastricht. “Het stond te huur, we gingen een kijkje nemen wat het was”, zegt Michel Maes.

Licht bouwen 

Het geheel is dichtgezet met een laag 15 mm dikke Glasroc F beplating en een laag 12,5 mm dikke Gyproc A beplating, gemonteerd op een PlaGyp-S afhangsysteem. “Het geheel is 60 minuten brandwerend”, zegt Michel Maes. “Dat is tweemaal zoveel als vereist in bestaande bouw, maar het is een hotel. Er slapen dus veel mensen in en dan wil je dat het echt veilig is.” Bovengemiddelde prestaties Voor de gangwanden en het merendeel van de kamerscheidende wanden is het SoundBloc systeem van Gyproc gebruikt. Dat bestaat uit een enkel skelet van AcouStud C- en U-profielen dat aan beide zijden is beplaat met twee lagen Gyproc dB platen van 12,5 mm dik. De spouw is opgevuld met 60 mm ISOVER glaswol.

“We hadden te maken met renovatie en herinrichting in combinatie met nieuwbouw”, zegt hij. “Je hoeft dan niet overal op dezelfde manier te bouwen maar ik wilde bij voorkeur met één systeem werken. Welk systeem dat zou worden, werd gedicteerd door de nieuwbouw, daar moesten we licht bouwen. SoundBloc was daar gewoon een goede keuze voor. Het levert uitstekende prestaties waar Gyproc ook nog eens levenslange garantie op geeft. En je wint er ook nog eens ruimte mee. Ook al is je budget beperkt, je wilt toch zo goed en zo mooi mogelijk bouwen.”

Bouwen met handen én hoofd 

Stukadoors Guilbert Maes en Fons Sibels werkten met LP Excellent gips van Gyproc. “Een topproduct”, zegt Fons Sibels. “In het oude deel hadden we veel gips nodig om de muren weer in het lood te krijgen, op sommige plekken gingen we wel 10 centimeter dik! Met dit materiaal kan dat gewoon.” Net als bij de wanden en de plafonds speelden ook de garantie een rol bij de keuze. Door in het Gyproc-systeem te werken, was StucGarant van toepassing; dat wil zeggen tien jaar garantie op de hechting van het stucwerk. Voor de verwerking van de LP Excellent gebruikten de stukadoors een pomp, de PFT G5. “Niet om meer meters te kunnen maken maar om de lichamelijke belasting te beperken en vanwege de kwaliteit”, zegt Guibert Maes.

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder