Kwakman wint Gyproc Trophy 2017

“De integrale benadering van bouwtechniek, logistiek, duurzaamheid en architectuur laat het perspectief zien waar de bouw zich in de toekomst op gaat richten”, aldus de vakjury.

Vianen, 3 oktober 2017 – Kwakman Afbouw Volendam BV is de winnaar van de ‘Gyproc Trophy 2017’ met het project ‘hotel Amstelkwartier’ in Amsterdam. De prijs is onderdeel van de ‘Gyproc Trophy’ en is op vrijdag 29 september jl. in Tiel voor de zesde keer uitgereikt. De ‘Gyproc Trophy 2017’ is de hoofdprijs. Deze prijs omvat het geheel van facetten die afbouwprojecten uitdagend maken. Het project ‘hotel Amstelkwartier’ maakte vooral indruk op de jury, omdat de afbouwer in staat is gebleken om met een extreem hoog kwaliteitsniveau en een hoge montagesnelheid veel waarde toe te voegen. 
Voor het gebouw was vooraf door de opdrachtgever een LEED Platinum doelstelling op duurzaamheid geformuleerd. Daarom heeft Kwakman Afbouw Volendam gekozen om te werken met materiaalpakketten waarbij de gipsplaten in de fabriek vooraf al op maat zijn gezaagd. Dit heeft enorm bijgedragen aan een sterke reductie van afval op de bouwplaats waardoor men zeer schoon en stofvrij, heeft kunnen werken. Het project ‘hotel Amstelkwartier’ scoorde eveneens hoog in de categorieën ‘Commerciële Gebouwen’ en ‘Innovatie en Duurzaamheid’.

‘Gyproc Trophy’

De ‘Gyproc Trophy’ kent zes prijzen. Deze tweejaarlijkse wedstrijd is een initiatief van Saint-Gobain Gyproc, wereldwijd marktleider op het gebied van gipsproducten en -systemen voor de binnenafbouw. Met de ‘Gyproc Trophy’ waardeert Saint-Gobain Gyproc het creatief en vakkundig gebruik van Gyproc systemen door vooraanstaande plafond- en wandmontage bedrijven, de Gyproc Professionals.
Voor deze wedstrijd schrijven de Gyproc Professionals zich in met een project dat zij hebben gerealiseerd. De hoofdprijs, de ‘Gyproc Trophy’, en de winnaars van de 4 subcategorieën worden gekozen door een vakjury en worden beoordeeld op vakmanschap, architectuur en technische criteria. De zesde categorie, de ‘Gyproc Professionals Keuze’, is de publieksprijs en wordt gekozen door de Gyproc Professionals zelf. 

De winnende projecten worden door Saint-Gobain Gyproc Nederland ingezonden voor de Internationale Gyproc Trophy 2018 die op 23 maart 2018 in Lissabon wordt gehouden. 

Winnaars Gyproc Trophy subcategorieën 

• Commerciële gebouwen 
Projecten binnen deze categorie zijn utiliteitsbouwprojecten, die een commercieel functie hebben, zowel nieuwbouw als renovatie. Deze categorie kende 6 inzendingen. Als winnaar is uitgeroepen MAT Afbouw BV met het transformatieproject ‘de Timmerfabriek’ op het voormalige terrein van Wilton Feijenoord in Schiedam. 
Bekijk de projecten

• Publieke gebouwen
Projecten binnen deze categorie zijn utiliteitsbouwprojecten, nieuwbouw en renovatie, die een publieke functie hebben. In deze categorie zijn 11 projecten ingezonden. De jury heeft als winnaar MAT Afbouw BV aangewezen met het project ‘Technische Natuurwetenschappen Campus’ in Delft.
Bekijk de projecten

• Woningbouw 
Projecten binnen deze categorie voorzien allemaal in een uiteindelijke woonfunctie. Uit maar liefst 11 inzendingen is Kwakman Afbouw Volendam BV door de jury tot winnaar uitgeroepen met het project ‘Wijnhavenkwartier’ in ’s Gravenhage.
Bekijk de projecten

• Innovatie en duurzaamheid 
Projecten binnen deze categorie kenmerken zich door een innovatieve afbouw oplossing, en/of blinken uit in verduurzaming van de gebouwde omgeving. Tot winnaar is uitgeroepen Gepla BV met het project ‘4 all-electric woningen’ in Eerbeek. De jury zegt hierover: “Het betreft de renovatie van een viertal woningen die op zichzelf niet in het oog springend zijn. Echter in het kader van de op handen zijnde energietransitie naar gasloos liggen er voor afbouwers enorme kansen om elektrische verwarming in wanden weg te werken en daarmee het werkterritorium een stuk te verleggen.”
Bekijk de projecten

De ‘Gyproc Professionals Keuze’

De ‘Gyproc Professionals Keuze’ is een publiekprijs en wordt gekozen door de Gyproc Professionals zelf. In deze categorie dongen alle 33 inzendingen mee naar de prijs. De winnaar is het nieuwbouwproject ‘Ligne’ (categorie publieke gebouwen) in Sittard, van Gepla B.V.. De tweede plaats is voor SBB binnenafbouw b.v. met het project ‘paviljoen This is Holland’ (categorie publieke gebouwen) in Amsterdam. Op de derde plaats is geëindigd het project ‘Huize Rosa’ (categorie publieke gebouwen) in Nijmegen van MB Afbouw Montage B.V..
“Mooie dingen maken”

“De ‘Gyproc Trophy’ is een bijzondere waardering voor het vakmanschap van de afbouwbedrijven, waarbij gekeken wordt naar de kwaliteit van de uitvoering, innovaties en naar de oplossing van problemen, waarvan anderen dachten dat deze onoplosbaar waren”, zegt Mark van Houten, commercieel directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland. “Wij organiseren de ‘Gyproc Trophy’, zodat we kunnen laten zien wat voor mooie dingen er in de binnenafbouw gemaakt worden. Een perfect podium om je bedrijf voor het voetlicht te plaatsen. En juist de onafhankelijke vakjury ziet een heleboel extra’s in de ingezonden projecten. Extra speciaal is de ‘Gyproc Professonals Keuze’: dé prijs, die men aan elkáár toekent. Wat is mooier om jouw project gekozen te laten worden door je vakbroeders? Ook dit jaar was het weer een fenomenaal evenement met terechte winnaars.”

Jury

De vakjury van de ‘Gyproc Trophy’ 2017 bestaat uit: 
• Jos Lichtenberg, voorzitter van de jury en onder meer emeritus hoogleraar Productontwikkeling aan de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde; 
• Ad Tissink, techniek redacteur bij Cobouw, vakblad voor aannemers;
• Eloise Maingay, eigenaar van Kloekplan; 
• Eric Vreedenburgh, architect en oprichter van architectenbureau Archipelontwerpers; 
• Ad Maas, manager techniek bij Saint-Gobain Gyproc Nederland.

Bij de beoordeling van de inzendingen kijken de vakjuryleden naar vakmanschap, het realiseren van de gewenste architectuur, bouwkundig slimme oplossingen, samenwerking, de rol van het afbouwbedrijf tijdens het bouwproces en de realisatie van de technische criteria. Daarnaast speelt de wijze waarop de ingezonden informatie is gepresenteerd in woord en beeld een belangrijke rol. 

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder