Stedebouw & Architectuur: Nieuw leven De Hallen te Amsterdam

Stevige koffie in een bakstenen, betonnen, roestige en ruige omgeving. Dát is loungen in Hotel De Hallen. Maar wel met oog voor kwaliteit, detail en de wereld om je heen.

Gestapelde kamers lopen als rails door de voormalige tramremise heen, waardoor het open karakter van het gebouw behouden blijft. 

De gestapelde kamers vroegen om een doordachte bouwmethode. Stenen en beton waren te zwaar voor de fundering - er moest licht gebouwd worden dus. De eerste gedachte gaat naar metal stud maar zou niet sterk genoeg zijn om te stapelen. Staalframebouw elementen boden uitkomst. Dit is vergelijkbaar met metal stud, maar de profielen zijn dikker en daarmee steviger. De combinatie van staalframe en Gyproc A gipskartonplaten leverde ruim voldoende geluidscomfort en brandveiligheid. In tegenstelling tot houtskeletbouw is deze oplossing klimaatbestendig, krimpvrij, maatvast, én bestand tegen vocht en schimmels.

Afbouwbedrijf Banier had nog niet eerder met staalframebouw gewerkt, en riep de hulp in van Gyproc. Gyproc-adviseur Ed Degekamp bracht Banier in contact met FeNB2, leverancier van staalframeproducten, en adviseerde bij de keuzebepaling van de elementen die nodig waren voor de bouw van de kamers.

"De combinatie van Gyproc A gipskartonplaten met de staalframe-elementen voldoet ruimschoots aan de geluidsisolatie-eisen die voor de bouw van dit bijzondere hotel werden gesteld", aldus Ed Degekamp. De kamerscheidende wanden zijn ontkoppeld gemonteerd, wat de geluidsisolatie verder bevordert. 

De prefab is opgebouwd uit dubbele Gyproc A platen met een stalen profiel van 1,5 mm. De wanden zijn aangeleverd vanuit de assemblage lijn en dragen bij aan de van te voren vastgestelde brand- en geluidsnormen.

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder