Superhaakse hoeken in Gemeentehuis Drechterland

Het interieur van het nieuwe gemeentehuis Drechterland wordt gedomineerd door een geometrisch stelsel dat het hele interieur en exterieur van het gebouw ordent.

Natuursteen en eikenhouten latten zorgen voor de nodige accenten op cruciale punten. In het hart is de ogenschijnlijk eenvoudige raadzaal te vinden. Kijkt de bezoeker iets verder, dan vallen de belijningen van vloer, wand en plafond op, die zorgen voor een ruimte met een zeer complexe detaillering. "Een ongekend ingewikkeld ontwerp", volgens Marits Kooistra, toen nog vestigings- en projectleider bij Gyproc Professional Gerko Afbouw.

Hoge geluidsisolatie en stootvastheid vereist

Vrijwel alle materialen komen van Gyproc. Naast standaard gipskartonplaten zijn op sommige plaatsen stootvaste Gyproc ECO D-wanden toegepast, bestaande uit een eerste laag Gyproc A-gipskartonplatenen een buitenste laag van stootvaste Gyproc DuraGyp-gipskartonplaten. Deze wanden bieden een hogere geluidsisolatie, brandwerendheid en vochtbestendigheid, daarnaast zijn ze stootvaster zijn dan gewone wanden. Als ondergrond voor de natuursteen- en houten decoratiewanden is Rigidur-gipsvezelplaat gebruikt. In vrijwel alle vides zijn akoestische plafonds aangebracht: geperforeerde Gyproc Rigitone 8/18 Quatro voor een naadloos doorlopend patroon. Plafonds zijn gemonteerd op Gyproc Plagyp CD-profielen, want: "Op afhangen bezuinigen we nooit; we gaan voor kwaliteit vanaf de maximale grens.", aldus Kooistra.

BREEAM

"In de ontwerpfase hebben we ondersteuning gegeven voor de vereiste Breeam-certificering," zegt Ed Degekamp, commercieel adviseur bij Saint-Gobain Gyproc. "Daarnaast hebben we advies uitgebracht over verschillende oplossingen, bijvoorbeeld het brandwerend bekleden van stalen kolommen. In dit project is designwerk neergezet, met veel tussentijdse beslissingen. Gerko Afbouw is in mijn opinie één van de beste gipsverwerkers van nederland. Maurits Kooistra streeft naar absolute perfectie."

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder