Van Vonderen wint Gyproc Trophy 2013 voor project EMCR Onderwijscentrum Rotterdam

Van Vonderen Interior Contractors is de winnaar van de Gyproc Trophy 2013 voor het project EMCR Onderwijscentrum in Rotterdam. MAT Afbouw wint daarnaast de Innovatieprijs 2013.

Beide prijzen zijn onderdeel van de Gyproc Trophy en zijn voor de vierde keer uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs is een initiatief van Saint-Gobain Gyproc, wereldwijd marktleider op het gebied van gipsproducten en -systemen voor de binnenafbouw. Het bedrijf beloont creatief en vakkundig gebruik van Gyproc-systemen bij plafond- en wandmontagebedrijven. Alle winnaars zijn bekendgemaakt tijdens de Gyproc Professionals-dag, die op 27 september 2013 plaatsvond in Rotterdam. Hier kozen de tot Gyproc Professionals behorende plafond- en wandmontagebedrijven ook welk project de winnaar werd van de derde categorie: Gyproc Professionals Keuze. Hier ging opnieuw Van Vonderen Interior Contractors met de eerste prijs aan de haal voor de Strijp S-gebouwen ‘Anton’ en ‘Gerard’. 

Gyproc Trophy 2013

Van Vonderen Interior Contractors wint de Gyproc Trophy voor het project EMCR Onderwijscentrum Rotterdam. Dit project maakte vooral indruk op de jury door zijn vakmanschap en hoge afwerkingsniveau. Daarnaast was de uitwerking van complexe details en de mate van toegepaste innovatie indrukwekkend. Het EMCR Onderwijscentrum versloeg vier andere genomineerde projecten: Kwakman Afbouw Volendam voor het Rijks Museum in Amsterdam, Cobra Afbouwtechniek voor Het Fries Museum in Leeuwarden, MAT Afbouw voor Art Otel in Amsterdam en MB Afbouw Montage voor het Museumkwartier in 's-Hertogenbosch. 

Bij de beoordeling van de inzendingen kijken de vakjuryleden naar vakmanschap, het realiseren van de gewenste architectuur, bouwkundig slimme oplossingen, samenwerking, de rol van het afbouwbedrijf tijdens het bouwproces en de realisatie van de technische criteria. Daarnaast speelt de wijze waarop de ingezonden informatie is gepresenteerd in woord en beeld een belangrijke rol. 

"Het was ook dit jaar absoluut geen uitgemaakte zaak wie er met de Gyproc Troph2013 naar huis zou gaan. Het niveau van de inzendingen was namelijk nog hoger dan in drie eerdere edities. Om dan te komen tot vijf genomineerden was al een heel karwei, laat staan om de uiteindelijke winnaar te bepalen”, zegt Jos Lichtenberg, voorzitter van de Gyproc Trophy-jury 2013. “Het bezoeken van de genomineerden was een feest op zich. Het enthousiasme waamee deelnemers vertelden over de projecten, bevestigde dat alle genomineerden van de buitencategorie zijn. Uiteindelijk ging het tussen het Rijks Museum-project van Kwakman en EMCR van Van Vonderen. Na uitgebreide discussies kozen we uiteindelijk vol trots voor Van Vonderen Interior Contractors als winnaar. De buitenruimte die moest aansluiten op nieuwbouw bemoeilijkte voor Van Vonderen het project. Met name de in de Metal Stud-wand ingebouwde suskasten en de akoestische prestaties in de verschillende auditoria gaven daarbij de doorslag.”

Innovatieprijs 2013

MAT Afbouw is door Saint-Gobain Gyproc uitgeroepen tot winnaar van de Innovatieprijs 2013. Deze prijs reikt het bedrijf uit aan de partij die het best gebruik maakt van een bijzondere, nog niet eerder vertoonde oplossing binnen het project. Het project van MAT Afbouw ging om de transformatie van het GAK-kantoor in Amsterdam tot studentenwoningen. Het gebruikte daarbij een slim ophangsysteem voor het plafond, waardoor een hoge geluidsisolatie en een snelle montage mogelijk was. MAT Afbouw – in 2011 ook al winnaar van de Innovatieprijs – versloeg daarbij twee andere genomineerden, namelijk Schuurmans Afbouwsystemen voor de Isala Klinieken in Zwolle en Van Vonderen Interior Contractors voor het Strijp S-gebouw in Eindhoven. 

Bijzonder aan de Innovatieprijs is dat de specifieke innovatie door de vakjury vaak niet meer is waar te nemen, omdat het al afgerond is. Daarom zit het hem vooral in het verhaal rondom de innovatie; denk aan de uitdaging, het ontwerp en de wijze van uitvoeren. De drie genomineerden kregen eerder de kans om hun project te pitchen bij de jury. Deze pitch speelde een grote rol bij de uiteindelijke toewijzing van de Innovatieprijs 2013 aan MAT Afbouw. 

“MAT Afbouw presenteerde zijn project letterlijk in het hartje van Amsterdam. De bijdrage van het bedrijf aan de transformatie van het GAK-gebouw is indrukwekkend. Omdat woningen nu eenmaal aan hogere geluidsisolatie-eisen moeten voldoen, kwam het bedrijf op het idee om verende ophangpunten – veel gebruikt in de bioscoopbouw – aan te passen voor gebruik in het GAK-gebouw. Zo zijn de plafonds niet alleen zeer geluidswerend, maar ook nog eens eenvoudig te monteren”, zegt Lichtenberg. “MAT Afbouw toonde aan over innovatief ondernemerschap te beschikken door zijn oplossing zelf te ontwikkelen en voor te stellen tijdens de aanbestedingsfase – ondanks dat het niet gevraagd was. Dit droeg volgens de vakjury zeer bij aan de terechte toekenning van de Innovatieprijs 2013 aan deze partij.” 

Gyproc Professionals keuze

In de categorie ‘Gyproc Professionals Keuze’ dongen alle 25 inzendingen mee naar de hoofdprijs. De winnaar – met 19 procent van alle stemmen – is het project Strijp S, gebouw Anton en Gerard, van plafond- en wandmontagebedrijf Van Vonderen Interior Contractors. De tweede prijs is uitgereikt MB Afbouw Montage voor het renovatie- en nieuwbouwproject Museumkwartier in 's Hertogenbosch. Zij ontvingen 18 procent van de stemmen. Op de derde plaats is het project EMCR Onderwijscentrum van Van Vonderen Interior Contractors geëindigd met 16 procent van de stemmen.

“Het zijn lastige tijden voor de bouwwereld. Des te specialer dat er veel bijzondere projecten zijn ingezonden door onze Gyproc Professionals, die opnieuw hebben laten zien dat kwaliteit en innovatie in afbouwprojecten niet beperkt hoeven te worden door behoudende begrotingen”, zegt Peter Janmaat, algemeen directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland met trots. “Dit alles toont aan dat onze Gyproc Professionals hun vakmanschap, kennis en de kwaliteit van onze producten optimaal tot hun recht laten komen.”

De jury van de Gyproc Trophy 2013 bestaat dit jaar uit:  

  • Jos Lichtenberg, voorzitter van de jury en onder meer hoogleraar Productontwikkeling aan de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde; 
  • Ad Tissink, techniekjournalist bij aannemersdagblad Cobouw; 
  • Eloise Maingay, eigenaar van Kloekplan; 
  • Eric Vreedenburgh, oprichter van architectenbureau Archipelontwerpers; 
  • Ad Maas, manager Techniek & Innovatie bij Saint-Gobain Gyproc Nederland. 

Meer informatie over de Gyproc Trophy en om de genomineerde projecten nader te bekijken: www.gyproctrophy.nl.

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder