Kloveniersburgwal 87-89 Amsterdam

Opdrachtgever GF Deko bv Amsterdam
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Amsterdam
Oplevering Augustus 2018
Type Droge afbouw
Segmenten Woningbouw
Bouwdeel Plafonds, Vloeren, Wanden
Type bouw Renovatie

Uitdagingen van het project

Volledige beschrijving van het project 

Het grote pand aan de Kloveniersburgwal 87-89 en de Groenburgwal 24 te Amsterdam is ontworpen door de Duitse architect Ludwig Beirer (1845-1915), gebouwd in 1881 en enkele malen verbouwd. Het pand heeft belangrijke stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging in het historische hart van Amsterdam. Als gebouw van de Maatschappij voor de Werkende Klasse heeft het pand grote cultuurhistorische waarde. Het pand kent in de 20e eeuw een roerige geschiedenis, waarbij allerlei ontwikkelingen zich voordeden: volksontwikkeling, de Sigma beweging, krakers, opvang voor drugsverslaafden. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de typerende 19e-eeuwse, neo-renaissance architectuur van de gevels en de esthetisch hoogwaardige materiaaltoepassingen en detaillering van het interieur. De rijke gevels zijn beide gaaf bewaard gebleven en hebben daarom hoge monumentwaarde.

Kodde Architecten tekende een plan voor het realiseren van bijeenkomst/ kantoorruimte en 11 appartementen, ontsloten door twee intern gelegen trappenhuizen. B&O verzorgde hier MS wanden en plafonds met afwerking, houten wand en plafond betimmeringen met western red ceder en grenen delen. Tevens vloeren, kozijnen en deuren. Hierdoor levert dit pand luxe en comfort met behoud van originele details en uitstraling.

Pitch voor de jury 

Het betreft een renovatie object, waarbij de karakteristieke eigenschappen van het pand een eyecatcher zijn. Zo is er grote aandacht besteed aan het monteren van de wanden en plafonds, waardoor de bestaande karakteristieke elementen goed zichtbaar blijven.

Aansluiting van wanden op de bouwkundige delen waren vaak moeilijk bereikbaar, maar zijn in het werk door de monteurs geengineerd om de luchtgeluidsisolatie en het estetisch karakter te kunnen blijven waarborgen.

Aangezien het om appartementen gaat, speelt brandwerendheid een cruciale rol. Zo zijn de plafond / vloerconstructies 60 minuten brandwerend bekleed, en de stalen hoofddraagconstructie met Glasroc F beplating beschermd tegen bezwijken bij brand.  

Overtuig de jury 

Kwaliteit en vakmanschap staan in dit werk centraal. B&O is hier als partner gekozen voor de hele afbouw, inclusief

Categorie 
Professional 
B&O Projectafbouw B.V.

Gebruikte producten

Gyproc JointFiller Vario
Productnorm:
NEN EN 13963:2014
Plaattype:
EN 13963
Vorm:
Poeder
Productnorm:
NEN EN 15283-1:2009
Kleur:
wit
Plaattype:
EN 15283-1
Reactie bij brand

A1

Productnorm:
NEN EN 13963:2014
Plaattype:
EN 13963
Vorm:
Poeder