De vraag is simpel….
Een telefoongesprek, ter verduidelijking hiervan volgt een impressie, toegevoegd aan een mailtje.
“Kunnen jullie dit”?
De nieuwbouw bevat twee kritische ruimten, de filmmix en de foley.
In de filmmix, een bioscoopachtige zaal vindt mixage en editing plaats. Het geluid moet vooral binnen blijven. De vraag is 68 tot 70 dB, spectrum ‘spraak’. Deze wordt al snel omgezet naar het spectrum ‘bioscoop’, Ra bioscoop, 57 dB(a).
In de foley ruimte wordt door sound designers geluid gemaakt, passend bij de beelden. De bedoeling is dat geluid buiten blijft, gedacht wordt aan zo’n 80 dB. Ook hier wordt later overgegaan op het spectrum ‘bioscoop’.
Dolby Atmos is een 61.3 systeem waarbij geluidseffecten heel precies geplaatst worden. De meeste bioscopen maken gebruik van Dolby 7.1. Bij het 61.3 systeem zijn er 64 aparte kanalen die ieder hun eigen versterker hebben. Dit resulteert in 94.000 Watt die geheel worden aangewend om de kwaliteitsbeleving van het filmgeluid extreem te optimaliseren. De luidsprekers staan met vijf kanalen opgesteld achter het filmdoek en hangen aan wanden links, rechts, achter en zelfs aan het plafond. Hierdoor wil je bijna bukken voor een overvliegende helicopter en schrik je van een blaffende herder. Als het in de film regent, dan komen de druppels nu echt van boven uit de lucht vallen. Met als enige verschil dat u niet nat wordt. Kortom je kunt het geluid niet alleen horen, maar ook voelen!
Het is de wilskracht en de overtuiging dat MAT Afbouw het kan. Dat we, met de wetenschap van bovenstaande, de uitdaging aangaan. Noblesse oblige. Temeer uit de tent gelokt door het feit dat we géén bestek hebben, de ruwbouw bijna staat en de beide ruimten als het ware visueel, maar ook akoestisch, los moeten staan van het gebouw, teneinde de architect te respecteren in zijn esthetische wens.
De toon is gezet.
Het antwoord luidt zonder voorbehoud:
“Ja, dit kunnen wij”.
De materialisatie en het uitvoeren.
Er is geen bestek. Het programma van eisen is ambitieus, echter nauwelijks gefundeerd, en in deze situatie met alle hindernissen lastig te bouwen. Vaak was zelfs geen ruimte voor de steiger voorzien.
Verder ontmoeten we de klassieke thema’s. Wandhoogten, grote overspanningen, vrijwel geen montageruimte, eisen met betrekking tot brandwering, een budget dat niet aansluit op de werkelijkheid, en een architect die zijn stempel op het werk wil drukken. Tel daar bij op, een krappe planning, het ontbreken van een coördinerend aannemer en een toekomstig gebouweigenaar op minder dan vijf minuten lopen, en de uitdaging is geformuleerd.
En dan, niet voorzien, echter wel van invloed, een tijdens de uitvoering steeds groter wordende groep van professionals in sound-engineering en sound-editing die ons volgen. Via sociale media als facebook en Linked-In wordt het werk gevolgd en “geliked”. Ieder zo met zijn eigen opvattingen en bemerkingen. Geen enkele uitzondering, iedereen is positief en enthousiast.
Met als belangrijkste respondent, Peter Warnier, sound-engineer en sound editor.
En dan nog een noot voor de jury.
Geen mooie plaatjes, maar techniek. Het door Dedato architecten ontworpen casco geeft maar net genoeg ruimte voor de film-mix en de foley . Derhalve geen verdere architectonische hoogstandjes. Maar wel een tevreden klant.