Wijnhavenkwartier

Wijnhaven, Turfmarkt en Kalvermarkt: namen uit een ver scheepsvaartverleden en later het domein van ambtenaren. De voormalige Ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties werden door Heijmans getransformeerd tot een aantrekkelijk woon-, werk- en studiecomplex op een bijzonder gewilde locatie midden in Den Haag.

Opdrachtgever Syntrus Achmea
Aannemer Heijmans
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Den Haag
Oplevering september 2016
Type Droge afbouw
Segmenten Woningbouw
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Transformatie

Uitdagingen van het project

Met een bouwplaats zo groot als een postzegel midden in de Haagse binnenstad en een complete verandering van functie is het project een schoolvoorbeeld voor kantoortransformaties.

De bouwperiode was uitzonderlijk kort en de omvang van het project immens. Een groot deel van het complex werd nog gesloopt terwijl er tegelijk ook werd gewerkt aan een deel nieuwbouw. Dit zorgt voor veel tegenstroomse transportbewegingen op een ongekend krappe bouwplaats; de torenkraan stond niet voor niets op het dak van de woontoren. Ruimte en tijd om materialen aan te voeren was er nauwelijks.

De keuze voor de afbouwende partij is door Heijmans vrij laat gemaakt, wat zorgde voor een vrij korte voorbereidingsperiode.

Door de sloop was er geen vaste maatvoering meer. Er bleef tenslotte alleen een betonkern met vloeren over. Bovendien waren de tekeningen van de bestaande bouw 40 jaar oud en daarom niet geheel betrouwbaar.

Volledige beschrijving van het project 

Wijnhaven, Turfmarkt en Kalvermarkt: namen uit een ver scheepsvaartverleden en later het domein van ambtenaren. De voormalige Ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties werden door Heijmans getransformeerd tot een aantrekkelijk woon-, werk- en studiecomplex op een bijzonder gewilde locatie midden in Den Haag. Het resultaat is een multifunctioneel gebouw met maar liefst 164 appartementen, 6 penthouses, 3.400 m2 commerciële ruimten voor kantoren, winkels en horeca en 13.000 m2 vloeroppervlak t.b.v. de nieuwe dependance van de Universiteit Leiden. Het Wijnhavenkwartier geldt als één van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingen in Nederland.

Professional 
Kwakman Afbouw Volendam B.V.

Producten

Gipskartonplaat voor Metal Stud wanden in vochtige ruimtes
Voor extreem robuuste Metal Stud wanden
Verticale profielen voor een optimale geluidsisolatie
Onbrandbare gipsplaat voor brandwerende wanden en plafonds
Gipsplaat de slanke, geluidsisolerende Metal Stud wanden en plafonds
Gipsplaat voor stootvaste, brandwerende en vochtbestendige Metal Stud wanden
Gipsvezelplaat voor stoot- en krasvaste Metal Stud wanden
Gipskartonplaat voor Metal Stud wanden en plafonds
Gipsplaat voor brandwerende Metal Stud wanden en plafonds