Creative City

Columbus is een earth theater en wordt gehuisvest in een bolvormig gebouw, dat voor de helft boven het maaiveld uitsteekt en voor de andere helft onder de grond verborgen zit. In de onderste helft bevindt zich een zogenaamd “planetarium inversum”, oftewel een bolvormig projectiescherm met een doorsnede van 18 meter, waar van bovenaf op geprojecteerd wordt.

Opdrachtgever Continium discovery center
Producten van Gyproc
Locatie Kerkrade
Oplevering oktober 2015
Type Droge afbouw
Segmenten Theater/Bioscoop
Bouwdeel Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Het project is in een zeer korte tijd gerealiseerd, waarbij Columbus, het theater, het meest uitdagende gedeelte van het project was. Het geheel moest nog worden geëngineerd, waarbij de input van Van Vonderen en Mertens in goede harmonie perfect is uitgevoerd. De gehele afwerking van het ronde theater is erg strak afgewerkt.
Verder zijn er bijzondere wanden toegepast t.p.v. trappen in gesegmenteerde en ronde uitvoeringen. T.p.v. het Continium zijn de voorzetwanden zo uitgevoerd dat de gehele draagconstructie brandwerend werd ingepakt.

Volledige beschrijving van het project 

Columbus is een earth theater en wordt gehuisvest in een bolvormig gebouw, dat voor de helft boven het maaiveld uitsteekt en voor de andere helft onder de grond verborgen zit. In de onderste helft bevindt zich een zogenaamd “planetarium inversum”, oftewel een bolvormig projectiescherm met een doorsnede van 18 meter, waar van bovenaf op geprojecteerd wordt. Bezoekers staan op één van de twee ringen en kijken vanuit een satellietpositie neer op de aarde, als geheel of ingezoomd op eigen land of stad. In de bovenste helft van de bol komt het eerste National Geographic 3D Theater van Europa, waar in 3D-kwaliteit documentaires en films van National Geographic getoond worden.

De gehele bol is in Metal-Stud uitgevoerd!

Overtuig de jury 

Het gehele project is bijzonder qua uitvoering. Ieder gebouw had zijn specifieke eisen en functionaliteiten. Bijzonder is en blijft de bolvormige ruimte van het Columbus het meest uitdagende en bijzondere bouwdeel was. De innovatieve oplossingen en de mate van strakheid van uitvoering die nodig was i.v.m. de projectie op de wanden, heeft er toe geleid dat ons vakmanschap hier optimaal naar voren is gekomen. Het koninklijk paar is bij de opening komen kijken, dus het lijkt me dat de vakjury niet kan achterblijven.

Categorie 
Professional 
Van Vonderen Interior Contractors B.V.