Theater de Stoep

Theater de Stoep is door hoofdaannemer Vorm bouw uit Papendrecht gerealiseerd in opdracht van de gemeente Spijkenisse. Accompliafbouw was verantwoordelijk voor de afbouw op het gebied
van wanden en plafonds. Het gebouw is een ontwerp van Ben Van Berkel van UN studio uit Amsterdam. Ben Van Berkel ontwierp onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam.

Architect UN studio
Aannemer Vorm bouw
Producten van Gyproc
Locatie Spijkenisse
Oplevering 2017
Type Droge afbouw
Segmenten Theater/Bioscoop
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

De uitdaging van dit project zat voornamelijk in de verschillende vormen van de wanden en plafonds (gebold, gebogen), in combinatie met de hoogte, breedte, lengte, hoge brandwerendheid en de gevraagde geluidsisolatie. De snijlijnen in het werk, van bol naar gebogen, waren een ware uitdaging in de engineering en montage. Hierbij werd de wisselwerking, op het gebied van technische kennis, tussen Accompli en Gyproc door alle andere partijen als zeer betrouwbaar ervaren.

Een impressie

• Kleine zaal, wanden en plafonds trillingvrij gemonteerd in een doos-in-doos constructie. De klankkaatsers zijn opgebouwd uit prefabgezaagd Rigidur.
• Entree/foyer, de 10 meter hoge bolle en gebogen wanden behalen een brandwerendheid van 90 minuten. Het roze spuitwerk is op een A klasse afwerkte wand aangebracht.
• Aan de binnenzijde van de grote zaal is gebruik gemaakt van hellende, schuine en staand aangebrachte Technostar binnendozen. Speciale beugels zijn hiervoor bedacht om de constructie te kunnen maken.

Volledige beschrijving van het project 

Theater de Stoep is door hoofdaannemer Vorm bouw uit Papendrecht gerealiseerd in opdracht van de gemeente Spijkenisse.

Accompliafbouw was verantwoordelijk voor de afbouw op het gebied van wanden en plafonds. Het gebouw is een ontwerp van Ben Van Berkel van UN studio uit Amsterdam. Ben Van Berkel ontwierp onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam. De totale duur van de bouw bestreek ongeveer 1,5 jaar. Daarvan heeft Accompli Afbouw zo’n negen maanden nodig gehad om het nieuwe theatergebouw te voorzien van wanden en plafonds. Een jaar voordat de eerste plaat werd gemonteerd werd er al gestart met de engineering. Dit vanwege de hoge complexiteit van het werk. Theater De Stoep heeft twee zalen: een grote zaal die plek biedt aan 650 mensen en een kleine zaal waar 200 mensen in kunnen. Verder bestaat het gebouw uit een kantoorgedeelte, een keukengedeelte, diverse kleedkamergedeeltes, (toneel)technische ruimtes en een akoestisch afsluitbare laad- en losruimte. Het binnen-ontwerp is zeer bijzonder vormgegeven. Aan de foyerzijdes bestaan de gipswanden uit horizontaal en verticaal gebogen wanden en plafonds. De bollingen en rondingen die ontstaan gaan over in gebogen en ronde gipskoven en plafonds. Alle eisen, zowel brand als geluid, komen in diverse (gecombineerde) vormen voor in dit project. Om deze reden werd er nauw samengewerkt met alle adviserende bureaus. De goede samenwerking tussen zowel Vorm Bouw, IOB (technisch architect), Saint-Gobain Gyproc, Scena (akoestisch adviseurs) en Accompli Afbouw bv zorgde ervoor dat er al vanaf het begin af aan een sfeer ontstond waarin alle mogelijkheden en kansen nauwkeurig door elke partij werden afgetast op haalbaarheid. Door deze houding ontstond er een bouw waarin elke partij elkaars technische kennis erkende en deze dan ook volledig benutte. Een zeer bijzonder project met een hoogwaardige afwerking en een prachtige uitstraling!

Overtuig de jury 

Theater de Stoep is een project waar Accompli Afbouw bv met recht trots op is. Dit project is vanaf het prille begin tot aan de oplevering een toonbeeld geweest van samenwerking en medewerking. Alle betrokken partijen zijn vroegtijdig met elkaar aan tafel gegaan met als doelstelling een goed proces en een fantastisch eindresultaat te creëren. Accompli Afbouw bv staat bekend om haar degelijke “out of the box” engineering. Op dit project heeft het volledige team van Accompli Afbouw bv samen met Saint-Gobain Gyproc en de hoofdaannemer Vorm Bouw de kans gegrepen om alles uit de kast te trekken qua kennis en montage. En dit is meer dan gelukt!