Huis van Hilde, archeologisch informatiecentrum

Het ontwerp van het nieuwe Archeologisch Informatie Centrum, dat in opdracht van de provincie Noord-Holland aan de duinzijde van het station Castricum is gebouwd, is ongeveer 4200 m2 groot inclusief kantoorruimte, waarvan het tentoonstellingsdeel circa 700 m2 beslaat.

Opdrachtgever Provincie Noord-Holland
Architect Studio VVKH
Producten van Gyproc
Locatie Castricum
Oplevering november 2014
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor, Museum
Bouwdeel Plafonds
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Om aan de akoestische eisen van de opdrachtgever te voldoen gebruikt Punt Systeembouw niet minder dan drie verschillende naadloze akoestische plafondsystemen in het informatiecentrum van het Archeologisch Centrum. Naast het innovatieve Mono Acoustic TE-systeem van Rockfon en het akoestische topproduct OWA-plan van OWA is de koepel van een ASONA spuitpleister voorzien. Door het toepassen van de akoestische materialen is er een optimale nagalmtijd gerealiseerd. Het realiseren van het gebogen koepelplafond met oculus (daglicht licht systeem) is ook voor een professionele afbouwpartij als Punt Systeem Bouw BV een uitdaging waarbij het te verwachte beeld, de kennis van de toe toepassen materialen en inzicht in de montage met elkaar zijn gecombineerd om het optimale resultaat te bereiken, aldus J.P. Strijbis, directeur van H.A. Punt Systeembouw B.V. Door het ophangen van de gebogen metalen achter constructie welke is bekleed met twee lagen buig gips is de ronde koepelvorm de
basis voor de informatiecentrum. De koepel geeft met zijn diameter van circa twintig meter en een hoogte van ruim twee meter in combinatie met de verlichtingskoof een spectaculair effect waarbij op subtiele wijze de beleving van de archeologische vondsten worden ondersteund.

Volledige beschrijving van het project 

Het ontwerp van het nieuwe Archeologisch Informatie Centrum, dat in opdracht van de provincie Noord-Holland aan de duinzijde van het station Castricum is gebouwd, is ongeveer 4200 m2 groot inclusief kantoorruimte, waarvan het tentoonstellingsdeel circa 700 m2 beslaat. De depotruimtes worden bedekt met een één meter dik ‘nollenlandschap’. Dit is van stedenbouwkundige betekenis (bouwen met landschap), maar draagt ook nadrukkelijk bij aan een uiterst duurzame oplossing voor het op een passieve manier beheersen van het klimaat in de depots. Voor het gehele gebouw geldt overigens dat het voorbeeldig in duurzaamheid wil zijn. Tenslotte is er de symbolische betekenis: de voor de volgende generaties te bewaren archeologische schatten kunnen het beste weer onder de grond worden bewaard. Het centrum is gebouwd in een streek
vol archeologische geschiedenis en archeologische vondsten. De ligging direct aan een intercitystation en aan de route van het station naar het duin zal de vindbaarheid door het publiek zeker verhogen.

Professional 
Punt systeemafbouw