Biesbosch Museumeiland - Gyproc Trophy 2015

Biesbosch MuseumEiland

Het verbouwen van een bestaande situatie is een echte uitdaging. Vooral als het project een uniek lijnenspel krijgt met enorme overspanningen in het plafond.

Opdrachtgever Stichting Biesbosch Museum
Aannemer Staton bouw
Producten van Gyproc
Locatie Werkendam
Oplevering 27 juni 2015
Type Droge afbouw
Segmenten Hotel
Bouwdeel Plafonds
Type bouw Transformatie

Uitdagingen van het project

De basis van de nieuwbouw is vervaardigd uit beton en staalconstructie. De grote uitdaging voor Jaleco Totaal Projectafbouw is, dat het een project is met een uniek lijnenspelen grote overspanningen van bijvoorbeeld de plafonds. Door de samenvoeging van de bestaande situatie en de nieuwbouw, zijn meerdere aansluitingen en details door Jaleco Totaal Projectafbouw opnieuw uitgewerkt om een optimaal esthetisch eindresultaat te kunnen realiseren. In het restaurant is er naast een indrukwekkend uitzicht een goede akoestiek gerealiseerd door toepassing van een Gyproc Ri-acoustic plafond. Door de unieke vormgeving en verlichting zorgt dit voor een sfeervolle ambiance én een serene rust waar je stil van wordt.

Volledige beschrijving van het project 

In oktober 2014, is in opdracht van Stichting Biesbosch Museum gestart met verbouw en uitbereiding van het Biesbosch MuseumEiland. Het uitgangspunt van het ontwerp is om de bestaande bebouwing van het Biesbosch Museum te handhaven en een uitbreiding te realiseren. De oppervlakte van het gebouw wordt hiermee anderhalf keer zo groot. Het biedt daarmee ruimte aan het museum, een multifunctionele bezoekersruimte, horeca en kantoren voor het museum,

Staatsbosbeheer en het Parkschap. Door de uitbreiding op het zuidwesten wordt het gesloten karakter van het museum doorbroken en opent het museum zich naar het deel van het eiland dat wordt geactiveerd als museumtuin. De uitbreiding is voorzien van veel glas en biedt deels ruimte aan een restaurant met uitzicht op het eiland en het aangrenzende water. Het andere deel is bestemd als multifunctionele ruimte en kan worden gebruikt voor tijdelijke exposities. De daken van zowel de bestaande bebouwing als van de uitbreiding worden uitgevoerd als groene daken. Het streven is om deze gedeeltelijk voor publiek toegankelijk te maken. De bestaande bebouwing wordt omzoomd met grondlichamen waarop dezelfde planten en grassen groeien als op het dak. De geometrie van de grondlichamen en het dak van de uitbreiding sluiten aan op die van het bestaande dak. Door de eenduidigheid in vorm en beplanting worden oud en nieuw aaneengesmeed tot een sculpturaal volume dat zich als landart object voegt in het omringende landschap.

Producten