De Melkfabriek in Hilversum - Gyproc Trohpy 2015

De Melkfabriek

Het gebouw dat ooit gebruikt werd als melkfabriek, biedt nu ruimte aan een school, kantoren, appartenementen en studio's. Hard werken in de fabriek werd hard werken aan de fabriek tijdens deze verbouwing én met resultaat.

Producten van Gyproc
Locatie Hilversum
Type Droge afbouw
Segmenten Woningbouw, Kantoor, School
Bouwdeel Plafonds, Vloeren, Wanden
Type bouw Transformatie

Uitdagingen van het project

Allereerst is het de kunst om in het offertetraject de juiste werkzaamheden om te zetten in de juiste kostprijs. De opdrachtgever heeft een budget, daarbinnen moet aan de diverse prestatie-eisen worden voldaan, zonder concessies te doen aan het originele ontwerp. Ten tweede, is het her-ontwikkelen van een jong monument, een duidelijk voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur uit de jaren vijftig, een hele opgave. Het stoere karakter van het ontwerp moet behouden blijven, daar waar de transformatie comfort en behaaglijkheid moet bewerkstelligen. Licht en ruimte worden toegevoegd door het wegnemen van vloeren, waardoor het toevoegen van absorptie op de overgebleven ondergrond de akoestiek weer wordt gewaarborgd. De Melkfabriek biedt ruimte aan woningen, een brede school en vier bedrijven waaronder Dudok Wonen zelf. Elke eindbestemming heeft zijn eigen wensen en eisen, waaraan voldaan moet worden. Scheiding van functies, figuurlijk, maar ook letterlijk. En dan is ontkoppelen het devies. De eisen in de woningbouw zijn nu eenmaal anders dan in de utiliteitsbouw.

Volledige beschrijving van het project 

In opdracht van Slokker Bouwgroep uit Almere tekende MAT Afbouw B.V. voor de complete transformatie van een van de meesterwerken van architect Dudok, de Melkfabriek . Dit markante gebouw in Hilversum, één van de tien iconen van Dudok Wonen, heeft zijn oorspronkelijke functie omgeruild voor de functies wonen, werken en leren. Gebouwd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, is het gebouw karakteristiek voor de wederopbouwstijl. Betonnen rasters, zichtbaar in de gevel, zijn gevuld met metselwerk en betonkozijnen. De Melkstraat, waar eens de melk nog in de bussen werd afgeleverd, is nu de verbinding tussen de verschillende functies. De directiekamer, de muurschilderingen bij de entree en natuurlijk het gebouw zelf zijn voor Hilversum behouden, en aan ons cultureel erfgoed toegevoegd. Het was een eer om hier aan mee te mogen werken.

Overtuig de jury 

Als je de foto’s bekijkt, zou je haast gaan denken dat het pand van Dudok nu nog mooier is geworden dan het origineel. Om een melkfabriek, waar het hard werken was voor de gewone man, te transformeren naar een pand zoals het er nu staat, is ook voor ons geen dagelijkse bezigheid. We zouden kunnen verhalen over planningsdruk, te kort aan budget, of slimme uitvoeringstechnieken. Wat te denken van logistiek, thermische isolatie en akoestiek. Maar dat doen we niet. Er is al genoeg over dit project gepubliceerd. Het is de uitdaging de confrontatie met het pand aan te gaan en te ervaren hoe zo’n getransformeerde omgeving werkt of hoe het pand inspireert. Of dagelijks de thuisbasis is geworden van gezinnen die bijna letterlijk in het kantoor van de woningbouwvereniging wonen. Uniek in Nederland.