Gezondheidscentrum De Nieuwe Haven

De huidige ziekenboeg op het Marineterrein in Den Helder wordt vervangen door gezondheidscentrum 'De Nieuwe Haven'

Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
Architect GeO Architecten
Producten van API, Gyproc, Isover
Locatie Den Helder
Oplevering Mei 2022
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor, Ziekenhuis
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Met de complexe schuine constructie ontstaan er veel lastige details voor zowel de wanden als de plafonds. Naast de eisen welke behoren tot een gezondheidscentrum maakte dat dit project tot een uitdaging

Geef aan waarom dit project innovatief is

Het project is nagenoeg energieneutraal, daarnaast zijn er veelal duurzame materialen toegepast.

Volledige beschrijving van het project 

In het ontwerp staat de patiënt centraal. Een ‘healing environment’ voor de ruim 8.000 mensen die de ziekenboeg bezoeken. Alle eerstelijnszorg komt in Den Helder in één gebouw. De huisarts, de praktijkondersteuners, de fysio, de apotheek en de crashruimte komen op de begane grond. Naast een observatieruimte en ingrepenbehandelruimte is de front-office de eerste ontvangst voor het gehele gebouw. Op de eerste etage komt de tandarts, verdeeld over verschillende behandelruimten (waaronder ook bijzondere tandheelkunde). Op de tweede etage komen de bedrijfsarts, de keuringsarts en multifunctionele ruimte.

Het gebouw wordt ‘state of the art’, met de nieuwste middelen en technieken. In het ontwerp speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Hout is een beeldbepalend materiaal in het gezondheidscentrum. Het handhaven van bestaande bomen heeft een rol gespeeld bij de inpassing van het gebouw in de omgeving.  

Een rood kruis op een witte ondergrond is opgenomen in het beeld van het exterieur en geeft duidelijk aan waar het gebouw voor staat. Herkenning en een omgeving welke zich richt op het welzijn van de patiënt en reduceren van stress zijn sleutelwoorden bij de totstandkoming van het ontwerp. De verwachting is dat de medisch specialisten in het derde kwartaal van 2022 hun intrek in het nieuwe gebouw kunnen nemen.

Accompli Afbouw Projecten B.V. heeft hier in opdracht van Aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder het nieuwe gezondheidscentrum voorzien van systeemwanden en -plafonds welke aan verschillende eisen moeten voldoen. Zo is er bijvoorbeeld zo'n 500 m2 loodbeplating toegepast i.v.m. de tandartspraktijk welke zich in het pand gaat vestigen.

Overtuig de jury 

Het nieuwe gezondheidscentrum 'De Nieuwe Haven' in Den Helder is niet alleen bijzonder om te zien, maar ook een weg naar de nieuwe standaard voor de infra- en vastgoedprojecten in Nederland; Duurzaam, energiezuinig en doelmatig. Zo is het gezondheidscentrum na oplevering nagenoeg energieneutraal!