Galapagos Oegstgeest

Galapagos Oegstgeest:

Projectinformatie
Plaats: Oegstgeest
Opdrachtgever: Provast
Architect: OZ Architects
Projectcategorie: Kantoren
DUURZAAM - BREEAM-NL Excellent en WELL Gold
Projectstatus: Gerealiseerd
Op het Leiden Bio Science Park realiseerde De Vries en Verburg in opdracht van Provast The New Galapagos Office. Galapagos is gebruiker en tevens eigenaar van het gebouw. Het kantoor omvat circa 17.000 m² kantoor- en laboratoriumruimte.
Het kantoorgebouw is een echte eyecatcher aan de A44 en presenteert zich nadrukkelijk met een spectaculair atrium. Het ontwerp is van de hand van OZ Architects en kenmerkt zich door een moderne uitstraling en grote transparantie. De flexibele verdiepingsvloeren met extra vrije hoogte zorgen er mede voor dat het gebouw toekomstbestendig is.

In opdracht van De Vries en Verburg heeft Mb Afbouwmontage de metal-stud wanden gemonteerd op dit project. De uitdaging lag in het feit dat er 4 staalconstructies per verdieping, van de 2e t/m de 6e verdieping 60 minuten brandwerend gemaakt dienden te worden, en deze wanden dienden gelijk als esthetische wanden voor het gebruiksgemak van het gebouw. De wanden dienden ook Klasse A afgewerkt te worden dus elke oneffenheid zou zichtbaar zijn.
Deze constructies bestonden uit ‘kruizen’ staal, waarbij de metal stud tussen de kruizen gemonteerd moesten worden, en de beplating er voorlangs moest lopen om de brandwerendheid te behalen. Aangezien de staalconstructie circa 25 cm breed was, moest er een dubbel skelet wand gebouwd worden waardoor de gehele constructie de 60 minuten brandwerendheid zou behalen aan beide zijdes van de wand.
Gyproc heeft ons vanaf offerte basis gesteund in het project en verschillende oplossingen aangedragen om deze wanden te monteren. Hier kwam uiteindelijk naar voren dat de nieuwste plaat van Gyproc, de fireblock, hier ideaal voor was. Een makkelijk te verwerken plaat, die ook nog eens een financieel voordeel had voor zowel aannemer als Mb Afbouwmontage.
Daarnaast speelde de tijdsdruk een grote rol in het project, dus een makkelijk te verwerken plaat die ok nog eens alle eisen bezit, was voor alle partijen een win-win situatie.
Alle overige binnenwanden hebben ook als metal-stud wanden gemonteerd, waardoor dit een groot, uitdagend en prestigieus project is geworden voor Mb Afbouwmontage. Door middel van de juiste monteurs op de bouw, aangestuurd door onze voorman en korte lijnen tussen leidinggevende teams, hebben we als Mb Afbouwmontage zijnde een mooi project op kunnen leveren zonder noemenswaardige problemen.
De volgende wandsystemen zijn gemonteerd:

- GF 125FB V/100.2-AA – staal
- GF 125 V/100.2A
- GF 125 2.75.2-A

De tijdsdruk, de uitdaging van het bekleden van de kruizen, het uitlijnen van de wanden i.c.m. met het toepassen van de nieuwe Fireblock plaat maakt dat wij als Mb afbouw vinden dat dit project kans maakt op de Trophy. Zonder samenwerking onderling, ondersteuning vanuit Gyproc plus vakmanschap van de monteurs en begeleidingsteam was dit project niet geworden zoals het nu is: een eyecatcher langs de A44.

Opdrachtgever Provast
Architect OZ Architects
Producten van Gyproc
Locatie Oegstgeest
Oplevering Maart 2022
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor
Bouwdeel Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Beschrijf hier de uitdagingen of bijzonderheden van het project.
Denk aan:

  • BREEAM certificering;
  • Afbouwpakketten;
  • Just-in-time;
  • Complexiteit van de constructie;
  • etc.
Volledige beschrijving van het project 

Geef een volledige beschrijving van het project, van offerte stadium tot aan oplevering.
Hoe verliep het proces? Hoe is het aangepakt en wat is er allemaal gebeurd?

Overtuig de jury 

Overtuig de jury van het innovatieve karakter van uw inzending; dit kan zijn op het gebied van de toegepaste bouwtechniek, de innovatieve materiaalkeuze, logistiek of werkproces of gekozen oplossingen op het gebied van duurzaamheid.