Modern kantoor in Grachtenpand

Lopend over de Utrechtse grachten besef je dat dit historisch erfgoed behouden moet blijven. Prachtige en statige panden voor bewoning, maar ook voor economische activiteiten. Zo’n pand is Kromme Nieuwegracht 66. MAT Afbouw leverde daar in 2021 een duidelijk zichtbaar resultaat van de combinatie tussen oude en uitermate fraaie elementen en Moderne Afbouw Technieken op basis van gipskarton en lichte staalconstructies.

Met name de authentieke kapconstructie, oude eiken balken, ingepakt in Gyproc-gips, zijn een toonbeeld van het succesvol mengen van oud en nieuw. Zodat modern werkcomfort en fraaie elementen, die zo kenmerkend zijn voor een grachtenpand, volledig in harmonie met elkaar zijn. Dat is ook terug te vinden op de verdiepingen en de begane grond van dit statige grachtenpand.

Opdrachtgever De Waal Beheer
Afwerking MAT Afbouw B.V.
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Centrum Utrecht
Oplevering Januari 2022
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Renovatie

Uitdagingen van het project

De complexiteit van het inbedden van een oude houten kapconstructie in gipskarton, waarbij het doel was om zoveel mogelijk hout zichtbaar te laten zijn.

Het voorrang geven aan de "zichtlijnen" t.o.v. rechte lijnen. 

De logistieke beperkingen van een binnenstedelijk project.

 

Geef aan waarom dit project innovatief is

Respect voor het ambacht van de afbouwmonteur. Optimale samenvoeging van oude en nieuwe bouwmaterialen en -methodieken.

Volledige beschrijving van het project 

De houten dakconstructie springt het meeste in het oog. De voor oude panden kenmerkende balken zijn namelijk in het zicht gebleven. Ingebed in "strak gips" dragen ze bij aan het behoud van de historie. Maar er is ook plaats voor de zichtbaarheid van moderne klimaatbeheersing op de zolderverdieping.

Dat was voor MAT Afbouw een mooie mogelijkheid om een proeve van bekwaamheid af te leggen. Om modern vakmanschap toe te passen waar dat lang geleden ook werd gedemonstreerd. Het isoleren en bekleden van authentieke dakconstructies is een vak apart. Geen kap is hetzelfde en uiteraard is er niks recht. Er is in veel gevallen niet eenvoudig bij te komen. Het is maatwerk pur sang. Een goed resultaat ligt meer dan normaal bij de vakman die er aan mag werken.

Een oude kap moderniseren met Gyproc-gipskarton betekent een voortdurende afstemming tussen opdrachtgever en afbouwer. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om een zichtlijn, die normaal waterpas horizontaal zou moeten zijn, te laten afwijken, omdat het zichtresultaat daar duidelijk beter van wordt. Waar dat in de voorbereiding en/of de uitvoeringsfase goed uitgelegd wordt aan de opdrachtgevers, onstaat begrip en achteraf overtuigende instemming met het eindresultaat.

Werkcomfort, een aantrekkelijke en zelfs inspirerende werkplek, en duurzaamheid speelden eveneens een rol op dit project. Het is een mooie mix geworden van ruwe "looks", zoals geheel onafgewerkte muren en plafonds, en strakke wanden. De medewerkers in de kantoren hebben vooral behoefte aan comfort in warmte, koelte, luchtbehandeling en akoestiek. De metal stud voorzetwanden met Gyproc-gipskarton dragen daartoe bij. 

MAT Afbouw koos in bouwteamverband met de aannemer voor de juiste Gyproc-systemen voor zowel de wanden als de plafonds.

 

 

 

Overtuig de jury 

Dit project springt eruit vanwege de hoge mate van vakmanschap die nodig is om met name de kapconstructie zo strak te kunnen afwerken. Niks is standaard, altijd moet een maatwerkoplossing bedacht worden door ervaren afbouwmonteurs. In de uitvoering was het vaak een ware kruip-door-sluip-door. Er is daarbij extra veel aandacht geweest voor overleg met de opdrachtgever en architect om een ieders instemming met de bedachte oplossingen te kunnen verwerven. De andere lijn op dit project is eveneens het aanschouwen waard. Comfortabele werkruimten, modern van looks, gecombineerd met een ruwe blik in de vroegste historie van dit grachtenpand.