Wooncomplex The Valley

Wooncomplex The Valley Amsterdam (198 appartementen)
The Valley is een plek waar mensen echt zullen wonen, werken en genieten van het stadsleven.
Het woonappartementen in het hart van de Amsterdamse Zuidas is een ontmoeting tussen het bruisende zakelijke hart van de Zuidas en het landelijke groen dat rust moet brengen in de drukte. Onder in de woontoren is er ruimte voor winkels, restaurants en andere commerciele ruimtes.
Unieke plek om te wonen en werken voor jong en oud.

Het parkeren van de auto's vindt plaats in een 3-laags ondergrondse parkeerkelder, deze biedt plaats aan 375 auto's en 1850 fietsparkeerplekken. Vanaf de begane grond tot en met de 7de verdieping bevinden zich de kantoren, ruimte voor cultuur, retail, horeca en de toegang tot de woontorens. Vanaf de 8ste verdieping beginnen de woonlagen. In totaal worden er 198 woningen gerealiseerd. De 3 torens hebben een hoogte van respectievelijk 103 meter, 79 meter en 69 meter.

Opdrachtgever RJB Groep
Architect MVRDV
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Amsterdam
Oplevering februari 2022
Type Droge afbouw, Natte afbouw
Segmenten Woningbouw, Restaurant, Winkel
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

De uitdaging van het project zat hem in de vele verschillende wandtypes en de niet standaard structuur van het gebouw wat elke verdieping anders maakte. Just-in-time leveringen waren zeer van belang. Daarnaast was de uitdaging om de 3 woontorens tegelijk te laten lopen op planning. 

Geef aan waarom dit project innovatief is

Innovatief omdat in 2017 de keuze werd gemaakt voor het Habito Wandsysteem en daar hadden de monteurs nog geen ervaring mee. Het gebouw op zichzelf door de karakteristieke vormen een uniek en op zichzelf staand gebouw in Nederland

Volledige beschrijving van het project 

In augustus 2017 is er gestart met de realisatie van het unieke project The Valley op de Amsterdamse Zuidas. Bouwcombinatie Valley werd voor de bouw opgericht en is een samenwerking tussen Boele & Van Eesteren | G&S Bouw. 

The Valley wordt in opdracht van OVG Real Estate gerealiseerd naar een ontwerp van architectenbureau MVRDV. Zij hebben een multifunctioneel woon-werk complex ontworpen dat innovatief en duurzaam moet zijn. De totale oppervlakte van het complex is ca 75.000m2.

Na diverse gesprekken in het voortraject is de bouwcombinatie samen met de AT Projecten uitgenodigd bij het demo centrum van Saint-Gobain in Eindhoven. Daar heeft Gyproc de op dat moment nieuwste innovatie van 2017 getoond aan de bouwcombinatie en A.T. Projecten, het Habito wandsysteem. Aan de hand van deze gezamenlijke aanpak heeft de bouwcombinatie besloten dat er gekozen ging worden voor het Habito wandsysteem. Omdat men deze keuze maakte werd er ook gekozen om alle andere niet dragende binnenwanden te gaan monteren met Metal-stud wanden.

A.T projecten heeft voor dit project gekozen om het materiaal te laten leveren door SIG Afbouwspecialist. Deze handelaar heeft een vestiging in Amsterdam en kon dus op die manier fungeren als lokale HUB om materialen op te slaan. Toen de bouw begon in 2019 werd snel duidelijk dat de keuze voor SIG afbouwspecialist de juist keuze was omdat er diverse logistieke uitdagingen te voorschijn kwamen. 

Omdat het project gebouwd werd in het zakelijke hart van Amsterdam waren leveringen just in time erg belangrijk. Los ruimte was er maar zeer beperkt en met korte levertijden. Daarbij kwam dat de beplating ook nog eens beschermd diende te worden tegen weersinvloeden. 

Gyproc en SIG afbouwspecialist hebben hierin meegedacht en zo is het probleem dat er leek te ontstaan met leveringen in de vochtige periodes kunnen tackelen. 

Doordat het pand lange tijd niet wind en waterdicht kon worden gemaakt ijn er diverse uitdagingen geweest met vochtproblemen. De vochtproblemen hebben er toe geleid dat er langer moest grwacht met het afwerken van de wanden. 

Met de hulp van Gyproc is er een projectboek gemaakt waardoor de 18 verschillende wandsystemen in een overzichtelijk boek kwamen te staan die als handboek heeft gediend op de bouw. Voor de projectleiders en monteurs was dit projectboek een geweldige tool die controle makkelijker maakte. Ook de diverse bouwinspecties die zijn uitgevoerd hebben bijgedragen aan een zeer goede kwaliteit van de bouw. 

Na bijna 2 jaar bouwen hebben we een prachtig project op mogen leveren. 

Overtuig de jury 

De innovatie van dit project zit hem niet direct in de wandkeuzes. Al waren de vele verschillende wandkeuzes die nodig waren om te voldoen aan de vraag van de klant een uitdaging op zich. Uiteindelijk is de Valley een van de eerste woontorens in Amsterdam geworden waarbij gekozen is voor de Habito wandsystemen als woningscheidende wanden. Dit was op dat moment een nieuw product en door veel monteurs nog niet eerder vefrwerkt. 

Een exclusieve woontoren als deze zit vol uitdagingen op kleine schaal, van leidingen die net paste in de profielen tot transport op grote hoogte. Echter zat de grootste uitdaging in de afstemming met de verschillende andere partijen en de logistiek. Dit had vooral te maken met het zeer karakteristieke vormen van de gebouwen. Geen enkele verdieping was hetzelfde wat de afstemming zeer ingewikkeld maakte.De drie gebouwen hadden allle drie een eigen bouwstroom maar waren ook nog gedeeltelijk aan elkaar verbonden wat het planningtechnisch zeer uitdagend maakte. De logistiek was een dagtaak op zichzelf. De vele m2 gips en isolatie die naar de verdiepingen zijn getransporteerd met alle andere materialen die ook nog via dezelfde liften naar boven moesten heeft om een zeer bijzondere onderlinge samenwerking gevraagd met de diverse partijen. Van de aannemer en de neven onderaannemer tot aan de producent Gyproc en leverancier SIG Afbouwspecialist.