Over de Gyproc Trophy

Met de Gyproc Trophy waarderen wij de creativiteit en het vakmanschap van de Gyproc Professionals, het netwerk van vooraanstaande plafond- en wandmontagebedrijven die zijn opgeleid en gespecialiseerd in de verwerking van Gyproc afbouwsystemen.

De Gyproc Professionals schrijven zich in voor de competitie met een project dat zij hebben gerealiseerd en dat voldoet aan de voorwaarden en uitdagingen van de Gyproc Trophy. 

Een vakjury beoordeelt de inzendingen op vakmanschap, het realiseren van de gewenste architectuur, bouwkundige slimme of innovatieve oplossingen, duurzaamheid, samenwerking, de rol van het afbouwbedrijf tijdens het bouwproces en de realisatie van de technische criteria.

De vakjury bestaat uit specialisten op het gebied van bouwkundige educatie, innovatie, duurzaamheid, gebiedsontwikkeling, projectontwikkeling, architectuur, afbouw en journalistiek.

De prijzen van de Gyproc Trophy

  • De overall winnaar: de Gyproc Trophy
  • De winaar in de categorie Utiliteitsbouw
  • De winaar in de categorie Woningbouw
  • De winnaar van de Innovatieprijs
  • De Gyproc Professionals Keuze

De Gyproc Trophy en de winnaars van de categorieën worden gekozen door de vakjury. De Gyproc Professionals Keuze is een publieksprijs die wordt gekozen door de Gyproc Professionals zelf, dit gebeurt tijdens de uitreiking van de Trophy. De Gyproc Professionals stemmen dan op het project dat zij het beste vinden.

Historie en winnaars

De winnaars van de Nationale Gyproc Trophy worden ingezonden naar de mondiale competitie, de International Gypsum Trophy die ook iedere 2 jaar plaatsvindt. Meerdere Nederlandse inzendingen waren door de jaren al succesvol!

De 12e International Gypsum Trophy is, na enig uitstel door de pandemie, uitgereikt in november 2021. Deze editie kende groot Nederlands succes met Schuurmans Afbouwsystemen als winnaar van de overall Grand Prix voor Woongebouw Pontsteiger in Amsterdam en de 2e prijs in de categorie Non-Residential voor het Raadhuishotel (Pestana Riverside Amsterdam). Prachtige waardering  en erkenning voor Schuurmans in een veld van maar liefst 74 hoogstaande inzendingen uit 32 landen!

Ook bij de 10e editie van de International Trophy in 2015 in Praag was Nederlands succes te noteren: Accompli Afbouw uit Zuidland won de eerste prijs in de categorie Innovation & Sustainability met het project Theater De Stoep in Spijkenisse. De Zuid-Hollandse afbouwspecialist won de prijs voor de toepassing van zijn technische kennis, de samenwerking met alle betrokken partijen en de gebruikte montagetechnieken. In 2015 waren 89 afbouwprojecten uit 35 landen ingediend.

Bij de International Trophy 2014 (Berlijn) was montagebedrijf van Vonderen Interior Contractors b.v. runner-up in de categorie Plasterboard. Van Vonderen won de prijs voor het vakmanschap en hoge afwerkingsniveau in het Erasmus Medisch Onderwijscentrum in Rotterdam. 

Bij de Internationale Trophy 2012 viel de inzending van MAT Afbouw B.V. met het Stadskantoor Nieuwegein in de prijzen: zij werden runner-up in de categorie Innovation. 

Ook de winnaar van de Gyproc Trophy van 2007, Gerko Projectafbouw met het Agora Theater in Lelystad werd in 2008 in Brussel als winnaar verkozen. Hierdoor had Gyproc Nederland het genoegen in Amsterdam gastheer te zijn de van de Internationale Gypsum Trophy in 2010.