Over de Gyproc Trophy

Op 27 september 2019 reikte Gyproc Nederland voor de 7e keer de Gyproc Trophy uit. Met de Gyproc Trophy waarderen wij de creativiteit en het vakmanschap van de Gyproc Professionals, het netwerk van vooraanstaande plafond- en wandmontagebedrijven die zijn opgeleid en gespecialiseerd in de verwerking van Gyproc afbouwsystemen.

Een vakkundige jury beoordeelt de inzendingen op vakmanschap, het realiseren van de gewenste architectuur, bouwkundige slimme oplossingen, samenwerking, de rol van het afbouwbedrijf tijdens het bouwproces en de realisatie van de technische criteria.

De vakjury bestaat uit specialisten op het gebied van bouwkundige educatie, innovatie, duurzaamheid, gebiedsontwikkeling, projectontwikkeling, architectuur, afbouw en journalistiek.

De prijzen

De Gyproc Trophy kent vijf prijzen:

  • De overall winnaar: de Gyproc Trophy
  • De winaar in de categorie Utiliteitsbouw
  • De winaar in de categorie Woningbouw
  • De winnaar in de categorie Innovatie
  • De Gyproc Professionals Keuze

De Gyproc Trophy en de winnaars van de 3 categorieën worden gekozen door de vakjury. De Gyproc Professionals Keuze is een publieksprijs die wordt gekozen door de Gyproc Professionals zelf. Dit gebeurt tijdens de uitreikingen van de Gyproc Trophy's. De Gyproc Professionals stemmen dan op het project dat zij het beste vinden (en uiteraard mogen zij niet op hun eigen inzending stemmen).

Historie en winnaars

De winnaars van de Gyproc Trophy worden iedere twee jaar ingezonden naar de Saint-Gobain International Trophy. Deze groots opgezette competitie kent 6 categorieën.

Bij de 10e editie van de International Trophy die plaatsvond op 3 juni 2015 in Praag waren er maar liefst 89 afbouwprojecten uit 35 landen ingediend. Accompli Afbouw uit Zuidland won de eerste prijs  in de categorie Innovation & Sustainability (innovatie en duurzaamheid). De Zuid-Hollandse afbouwspecialist won de prijs voor de toepassing van zijn technische kennis, de samenwerking met alle betrokken partijen en de gebruikte montagetechnieken in Theater De Stoep in Spijkenisse.

Bij de International Trophy 2014 (Berlijn) heeft montagebedrijf van Vonderen Interior Contractors b.v. heeft de Runner-up prijs gewonnen in de categorie 'Plasterboard' (gipsplaten). De Nederlandse afbouwspecialist won de prijs voor zijn vakmanschap en hoge afwerkingsniveau in het Erasmus Medisch Onderwijscentrum in Rotterdam. Bij de Internationale Trophy 2012 viel de inzending van MAT Afbouw B.V.met het Stadskantoor Nieuwegein in de prijzen. Zij werden runner-up in de categorie Innovatie. 

Dat de Nederlandse inzendingen ieder jaar hoge ogen gooien, blijkt wel uit het feit dat de winnaar van de Gyproc Trophy van 2007, Gerko Projectafbouw met het Agora Theater in Lelystad, in 2008 tijdens de Internationale Gypsum Trophy in Brussel als winnaar werd verkozen. 

Hierdoor had Gyproc Nederland het genoegen gastheer te zijn de van de Internationale Gypsum Trophy in 2010. Deze werd in Amsterdam gehouden en wederom deed de winnaar van de Gyproc Trophy uit 2009, MAT Afbouw met het Conservatorium in Amsterdam en de inzending namens Schuurmans Afbouwsystemen met het Woonzorg project in Middelburg met Gyproc Cable Stud® tot de allerlaatsten mee. Toch moest de winst gelaten worden aan een project uit Spanje.