Hero Image
Afbeelding
Gyproc Trophy awards & proces
Gyproc Trophy

Gyproc Trophy awards & proces

De Trophy vakjury komt enkele keren bij elkaar, met allereerst een officiële kick-off. De juryleden ontvangen alle informatie over de inzendingen ter beoordeling en kiezen onafhankelijk van elkaar hun favorieten. Ieder jurylid brengt daarbij zijn of haar specifieke vakkennis in zodat een gewogen oordeel van de ingezonden projecten ontstaat.

Tijdens diverse jurybijeenkomsten worden beoordelingen met elkaar gedeeld en ontstaat consensus over de uiteindelijke favorieten van de jury.

De awards

Tijdens de Gyproc Trophy reikt Gyproc Nederland meerdere prijzen uit – ieder met een eigen karakter, en alle zijn het zeer waard om te winnen! Iedere prijs is een erkenning en herkenning van het vakmanschap bij afbouwprojecten. 

De trofeeën

De Gyproc Trophy winnaars ontvangen een trofee. Iedere trofee is een uniek exemplaar en bijzonder in de uitvoering. De Trophy’s zijn gemaakt van seleniet, een gipskristal. De naam seleniet wordt gegeven aan grotere doorschijnende gipskristallen (CaSO4·2H2O) die in de aardbodem worden gevonden. Seleniet is gips in zijn prachtige, meest pure vorm. Iedere Trophy is een door een kunstenaar handgemaakt en dus een uniek selenieten kunstwerk. Ook de runner-up projecten ontvangen een kleine versie van de Trophy als blijk van erkenning.

De categorieën

Dé Gyproc Trophy

De Gyproc Trophy is de overall winnaar van alle categorieën. Deze prijs wordt gekozen door de vakjury en omvat het geheel van facetten die afbouwprojecten uitdagend maken. De jury beoordeelt de complexiteit van het project (gelet wordt op onder andere design, vakmanschap, logistiek, toepassing), de gestelde eisen en de gekozen oplossingen, maar ook naar de wijze waarop de informatie wordt gepresenteerd in woord en beeld.

Gyproc Professionals Keuze

De Gyproc Professionals Keuze is een publiekprijs die de Gyproc Professionals zelf kiezen.  Iedere Professional maakt een keuze voor het project dat in zijn ogen het beste is.

Voor de Gyproc Trophy 2022 kunnen in 2 categorieën projecten worden ingediend. De jury kiest in iedere categorie een winnaar en een runner-up.

Categorie Utiliteitsbouw

Projecten binnen deze categorie zijn utiliteitsbouw projecten, met zowel een publieke als een commerciële inslag. Het kan gaan om nieuwbouw of renovatie. Voorbeelden van projecten in deze categorie zijn: hotels, kantoren, retail, ziekenhuizen, zorgcentra, scholen, universiteiten, theaters of overheidsgebouwen.

Categorie Woningbouw

Projecten binnen deze categorie zijn alle projecten die voorzien in een woonfunctie. Het kan daarbij gaan om renovatie of woningnieuwbouw, maar ook om transformatie naar woningbouw. Voorbeelden van projecten in deze categorie zijn: appartementen, studentenwoningen, of eengezinswoningen in het in hogere segment.

Innovatieprijs

De vakjury kiest in 2022 uit alle inzendingen van de beide categorieën de winnaar van de Innovatieprijs. De jury let bij de toekenning van deze prijs op innovatieve afbouwoplossingen, de toepassing van nieuwe producten of werkwijzen, en/of ze blinken uit op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving. Innovatieve afbouwoplossingen komen voor in vele vormen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: slimme oplossingen die productiviteit, kwaliteit of het montagegemak bevorderen, toepassing van gips op een bijzondere of ongebruikelijke manier, of toepassing van nieuwe processen en /hulpmiddelen binnen de afbouw. Bijdrage in duurzaamheid binnen projecten kan op diverse manieren gebeuren. Zo kunnen projecten een duurzaamheidsprestatie hebben behaald zoals BREEAM, LEED of C2C. Ook kunnen specifieke duurzaamheidconcepten zijn toegepast, of duurzaamheid in de vorm van afvalmanagement (bijv. recycling).

De jury bezoekt vervolgens gezamenlijk enkele geselecteerde favoriete projecten. Tijdens deze projectbezoeken zijn opdrachtgever, architect, aannemer en de Gyproc Professional aanwezig. Dit is het moment om de jury te overtuigen van het bijzondere van het project en de juryleden kunnen hun vragen stellen. Gedurende de projectbezoeken beoordelen de juryleden het project onafhankelijk van elkaar op diverse criteria.

 

Hierna komt de jury bijeen om de individuele beoordelingen te bespreken en tot een consensus te komen wie de winnaars zijn van de Gyproc Trophy en de categorieën. 

 

De winnaar van de Gyproc Professionals Keuze wordt door de Gyproc Professionals zelf gekozen tijdens de uitreiking van de Gyproc Trophy.

Belangrijke mijlpalen

1e mijlpaal

Openstelling van de projectpagina’s voor de Gyproc Professionals.

2e mijlpaal

Sluiting van de projectpagina’s. De projecten dienen volledig ingediend te zijn.

3e mijlpaal

Projectbezoeken door de vakjury, aansluitend de jury-beoordeling.

4e mijlpaal

Prijsuitreiking nationale Gyproc Trophy

5e mijlpaal

Inzending winnaars voor de internationale Gyproc Trophy

6e mijlpaal

Internationale vakjury beoordeelt de projecten.

7e mijlpaal

Prijsuitreiking Internationale Gyproc Trophy

Woord van de juryvoorzitter

Welkom!

De wereld verandert in hoog tempo. Ik loop nu heel wat jaren mee in de bouwwereld, maar nooit eerder was de markt zo roerig als nu. De transities struikelen haast over elkaar. We praten over thema’s als het klimaat en CO2, energiebesparing, brandveiligheid, klimaat-adaptief, vergrijzing, automatisering/robotisering, betaalbaarheid, woningnood, gezondheid, circulariteit, bio-based, comfort en nog veel meer. Om nog maar niet te spreken over enkele abrupte marktverstoringen zoals corona en de materiaal- en personeelsschaarste. En wat te denken van het stikstof probleem. Hoe reëel zijn al die problemen op termijn? En waartoe leidt dit alles? Wordt er vanaf nu massaal anders gebouwd? Industrieel, sneller, flexibeler, duurzamer?

Peilen

Een competitie zoals de Gyproc Trophy is een mooi moment om eens te peilen hoe het zit. Hoe de aanbod markt reageert. Dagen ontwerpers de makers uit? Blijft er ruimte voor het ambacht? En hoe ziet het nieuwe maken eruit? Droog afbouw systemen zijn eigenlijk al onderdeel van het nieuwe bouwen, maar is er inmiddels een overtreffende trap?

Vakmanschap en innovatie

De Trophy, nu editie nummer 8, is uitgegroeid tot een zeer prestigieuze award. De prijs beloont vakmanschap in brede zin. Voorheen was innovatie een aparte categorie maar dit keer is innovatie onderdeel van de ingediende projecten. Dat kunnen slimme vondsten zijn of technisch originele oplossingen, maar ook procesinnovaties, vernieuwende logistieke oplossingen voor bouwen op een postzegel, of vernieuwingen gericht op versnelling van het bouwproces. Oplossingen die een haast onmogelijke opgave toch mogelijk maken. Enzovoorts. Maar het gaat zeker niet alleen om innovatie. Een knap stukje werk waarbij een bijzondere uitdaging is overwonnen wordt zeer zwaar gewaardeerd in deze competitie.

Je maakt dus zeker kans met een mooi uitdagend project, maar zelfs als het project als geheel minder aansprekend is, ding je met een innovatief onderdeel in je project zeker mee naar de innovatieprijs.

Goed presenteren

We dagen je graag uit om je trots te presenteren. Als je wilt deelnemen beschrijf het project dan adequaat. Weid niet onnodig uit, maar neem de jury kort en krachtig mee naar de kern van de zaak. Voorzie de inzending van relevante (detail)tekeningen die laten zien waar het in de kern om gaat. De jury wil van de bijzondere details precies weten hoe het is opgebouwd. Voorzie de inzending ook van goede foto’s die het verhaal ondersteunen.

We weten van voorgaande jaren dat veel bedrijven goed zijn in afbouwen, maar dat het niet iedereen lukt om goed met de pen om te gaan. Laat je in dat geval helpen door wie dan ook in je omgeving. En doe het tijdig zodat er nog ruimte is voor goede foto’s en het opvragen van relevante tekeningen.

Etalage

Voor jullie als bedrijven is de prijs een geweldige kans om jezelf in de etalage te zetten. Nu nationaal en wie weet later zelfs internationaal. Ook ontwikkelaars, corporaties, vastgoedeigenaren, architecten en bouwers ontgaat dit niet. Met het winnen van de internationale Gyproc Trophy heeft Schuurmans afbouwsystemen met het project Pontsteiger veel aandacht gekregen. Maar en passant ook de gehele Nederlandse afbouw op een voetstuk gezet. Het buitenland let op ons!

Jury

De jury is ten opzichte van vorige keer ongewijzigd (zie samenstelling elders op deze website). We zijn op elkaar ingespeeld. We zijn allen kritisch en zijn het niet altijd onderling eens. Maar we luisteren respectvol naar elkaar en zo houden we elkaar scherp. Net als voorgaande jaren hebben we een rotsvast vertrouwen, dat we in een mooi proces tot de juiste keuzes gaan komen. Gelet op het internationale succes blijken we er wel een goede neus voor te hebben, als ik zo vrij mag zijn. Al begint het natuurlijk wel met de hoogstandjes van de afbouwbedrijven.

Net als vorige keren, kijken wij weer uit naar de mooie inzendingen, het proces en natuurlijk de gelukkige gezichten van de teams die wij op 23 september 2022 op het podium mogen uitnodigen.

Ik wens jullie allen namens de gehele jury heel veel succes bij de voorbereiding en de competitie.

Jos Lichtenberg, juryvoorzitter