Bospoort

Renovatie en herbestemming van een van oorsprong kubistische Lely bungalow*, tot een energieneutrale woning in Oostenrijkse stijl. 

Opdrachtgever A. Holthausen en J. Schellens
Architect Maas ID
Producten van Gyproc
Locatie Eersel
Oplevering december 2016
Type Droge afbouw
Segmenten Woningbouw
Bouwdeel Wanden
Type bouw Renovatie

Uitdagingen van het project

Isolatietechnisch/duurzaamheid:

Hoge mate van isolatie en luchtdichting. Verwarming middels warmtepomp, opwekking electriciteit middels zonnepanelen.

Brandveiligheid:

Toepassing van brandwerend plaatmateriaal om staalconstructie.

Geluidsisolatie:

Binnenwanden allen een Rw van 57 DB.
Plafond en voorzetwanden op verdieping om buitengeluiden uit te sluiten.

Constructief:

36 poeren om een bestaand bouwwerk uitgezet om "over" de bestaande bouw heen te werken. Alle koudebruggen tgv. van deze bouwmethodiek zijn geelimineerd doordat kolommen zijn weggewerkt in de gevelisolatie. Onder maaiveld tot 1000-P is de wand van de kruipruimte doorgeisoleerd

Akoestiek:

Eiken plafond voorzien van akoestisch absorptiemateriaal. Ecophon Focus elementen voor nagalmreductie op diverse plaatsen.

Afwerkingsklasse:

Alle wand- en plafondaansluitingen "zwevend" uitgevoerd middels protecorprofielen. Nergens aftimmerlatten, plinten e.d. toegepast.

Volledige beschrijving van het project 

Constructief ontwerp, isolatietechniek en energietechniek en esthetische materialisatie geheel uitgewerkt door opdrachtgever, waarna er qua vormgeving door architect Stephaan Maas van Maas ID het juiste sausje over is gegoten.

Complexiteit van het project was de bestaande Lely bungalow; een prefab systeembouw woning uit 1965, opgebouwd uit staal en lichtbeton, met geen draagkrachtige elementen om op verder te bouwen.

Om de huidige woning te realiseren is hier overheen gebouwd middels een staalconstructie, waardoor boven en onderbouw gedilateerd zijn. Thermisch hoogwaardig voorzien middels EPS van 220 mm dik tegen de bestaande buitengevels en aan de binnenzijde voorzien van voorzetwanden DGC ECO 2.75.A.D. Rc van de gevels ca. 10 m2K/W. Kozijnen met triple beglazing met U waarde 0.6W/m2K. Kruipruimte isolatie met Rc 4.5 m2K/W. Bovenbouw geheel opgebouwd in systeembouw, sandwichpanelen met Rc 5,2 in combinatie met een voorzetwand/plafond DGC ECO 2.75.A resp. een enkel beplaat plafond met 40 mm glaswolisolatie t.b.v Rc 6,5 m2 K/W. De isolatie in het plenum is tevens aangebracht om hinderlijke buitengeluiden uit te sluiten (regen/hagel op sandwichpanelen/verkeerslawaai).

Alle bestaande binnenwanden zijn voorzien van voorzetwanden DGC ECO 2.75.A, nieuwe wanden DGC ECO 2.50.2.A/2.75.2.A en 2.50.50.2.A. Plafonds uitgevoerd in plagyp regelwerk, glaswolisolatie en 1 x 12.5 mm gipskartonplaat 4AK, deels 1 x 12.5 mm RF. Waar nodig (natte ruimten) is een damprem toegepast. De woning is geheel voorzien van een Co2/vochtgestuurd duco ventilatiesysteem. Luchttoevoer in woning via eigen ontwikkeld systeem, luchttoevoer door pijpenstructuur onder kruipruimte naar vliering, waar de lucht door een luchtspleet in de platond/wandaansluiting op de overloop binnenkomt en via het trapgat verder verdeeld door de woning. Zonnepanelen en warmtepomp.

Producten

Voegenvuller op gipsbasis met hoog vullend vermogen