Christelijke Agrarische Hogeschool

Een Agrarische Hogeschool in een kas. Het idee en ontwerp komt van BDG Architecten Ingenieurs Zwolle. Het bureau met vestigingen in Almere en Zwolle, is één van de oudste en meest gerenommeerde bureaus van het land.

Opdrachtgever Aeres Groep
Architect BDG Architecten Ingenieurs B.V.
Aannemer Friso B.V.
Montage Bosman en de Hoop afbouw, Barger-Compascuum
Producten van Gyproc
Locatie Dronten
Oplevering mei 2012
Type Droge afbouw
Segmenten School
Bouwdeel Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Volledige beschrijving van het project 

Eyecatcher

Wanneer we het campusterrein van de Agrarische Hogeschool Dronten oprijden kunnen we onze ogen er nauwelijks vanaf houden. Het nieuwe hoofdgebouw is dan ook een regelrechte eyecatcher. 

Een Agrarische Hogeschool in een kas. Het idee en ontwerp komt van BDG Architecten Ingenieurs Zwolle. Het bureau met vestigingen in Almere en Zwolle, is één van de oudste en meest gerenommeerde bureaus van het land. Projecten waar men het bureau mogelijk van kent: Brandweerkazerne Weert, Blekerswegje in Zwolle (waar de prestigieuze Publieksprijs voor de Architectuur mee werd binnengehaald) en de nieuwe woonwinkel Moby Dick in Heerenveen. En binnenkort dus ‘de kas’ van de Agrarische Hogeschool in Dronten.

Een agrarische Hogeschool in een kas

Het geeft maar aan dat projecten van BDG over het gehele land wortel schieten. Op het kantoor van BDG Zwolle ontmoeten we architect Wilco Scheffer en projectleider Peter Bervoets. Beiden praten vol overgave over ‘hun project’ in Dronten.

“Een Agrarische Hogeschool in een kas is natuurlijk een leuke verwijzing naar het agrarische, maar het heeft vooral ook een praktische kant”, trapt Scheffer af.

Tekeningen en schetsen verschijnen al snel op tafel om één en ander te illustreren. “De opdracht was om 7.000 m2 te ontwikkelen met onderwijslokalen voor 4 tot 60 studenten, een restaurant, bibliotheek en kantoren. Er was echter een extra wens, die had te maken met het internationale karakter van de school en met de locatie. Veel studenten leven, studeren en wonen op het terrein zelf en Dronten zelf heeft wellicht niet zoveel te bieden als een gemiddelde studentenstad. Vandaar dat in het gebouw absoluut ook een ruimte moest komen voor evenementen, feesten en partijen. Voor deze extra ruimte was echter geen budget, maar door het geheel in een kas te zetten werd de open ruimte tussen de torens plotseling de extra binnenruimte.” En in het creëren van zo’n extra ruimte is men wonderwel in geslaagd zo hebben we met eigen ogen kunnen aanschouwen. Tussen de twee onderwijstorens in de kas is er een oppervlakte van liefst 400m² waar diverse activiteiten kunnen plaatsvinden. En zo zijn er nog meer slimmigheidjes te ontdekken: twee trappen die een gecombineerde trap- en tribunefunctie hebben, enkele lichtkoepels die zorgen dat het op de begane grond net zo licht als in de rest van de kas en een loopbrug tussen de bovenste etages van de afzonderlijk torens. Wie bovenin staat – ook bovenop de torens is nog ruimte voor activiteiten – heeft vanaf 12 meter hoogte een werkelijk schitterend uitzicht op de omgeving.

Licht en warmte

Bij een kas denken we aan veel licht, maar vermoeden we ook dat het behoorlijk warm kan worden, plus dat er ook de nodige energie- en onderhoudskosten om de hoek komen kijken. Dat wil Scheffer graag toelichten: “In de kassenbouw is natuurlijk al veel ontwikkeld, kasonderdelen liggen bij wijze van spreken gewoon in het schap. Maar we zijn natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan. Het klimaat is door Cauberg Huygen eerst helemaal nagebootst in de door ons ontwikkelde kas en uitgebreid getest. In de zomer zorgen de schermen bovenin voor een soort parasolfunctie en ook de schermen aan de oost-, west- en zuidzijde houden veel warmte maar weinig licht tegen.

Duurzaam ontwerp

Zijramen en speciale dakramen die ten opzichte van elkaar en op de windrichting kunnen worden opengezet zorgen voor de nodige ventilatie. Ook halen we koeling uit de grond. In de winter zijn we heel goed in staat de warmte vast te houden, bovendien halen we in die periode juist weer veel van de warmte uit de grond. Uiteraard zal straks ook het groen zorgen voor een goed binnenmilieu. Het zuivert de lucht en levert een prettige luchtvochtigheid op. Uiteindelijk zal er straks zowel in de kas als in de torens altijd sprake zijn van een aangename temperatuur . Bovendien draagt de kas bij dat het in de torens nooit tocht.” 

Nieuwe bouwmethode scheelt vierkante meters

Een ander groot voordeel is dat de twee torens relatief goedkoop en snel, zonder bijvoorbeeld stenen- en spouwmuren kon worden opgetrokken. “Dat is niet alleen goedkoper, maar scheelt ook in vierkante meters ruimte”, zo stelt projectleider Bervoets. “We konden het skelet afbouwen met gipsplaten in combinatie met gipsvezelplaten. Juist omdat we hier praten over een school is iets als geluidsisolatie van evident belang. Het aanbod op dat terrein is enorm, maar we waren er al snel uit.” Bervoets weet het nog goed, dat er plots een bus van Gyproc bij hen voor de deur stond. Gyproc, wereldwijd marktleider op het gebied van gipsproducten en de binnenafbouw, had net een nieuw wandsysteem ontwikkeld dat werkelijk verbijsterende geluidsisolatie niveaus (tot wel 78 dB) haalde. Om de markt bekend te maken met dit SoundBloc systeem, reed er een zogenaamde campagnebus door het land waar het product op locatie werd gedemonstreerd. “Of we in die bus even de proef op de som wilden nemen”, vervolgt Bervoets. “De resultaten waren erg indrukwekkend en tevens uniek, temeer de wanden vrij dun zijn en dat scheelt natuurlijk weer ruimte”.

De samenwerking met Gyproc

Gyproc heeft samen met de opdrachtgever alles nog eens tot in detail door- en nagerekend, waarmee de laatste twijfels – mochten die er al zijn – werden weggenomen. Daarnaast zijn de Rigidur gipsvezelplaten, toegepast in het Gyproc SoundBloc systeem, bijzonder sterk, wat in een school ook niet onbelangrijk is. “Deze wanden zijn 100% studentproof”, lacht Bervoets. “Dat de wanden ook nog eens weinig afwerking nodig hebben is ook weer mooi meegenomen”. Wanneer is het project voltooid? Bervoets kijkt eens naar buiten: “Ook dat is nog een voordeel van de kas, in de winter kan er gewoon doorgewerkt worden. Dus mei moet zeker haalbaar zijn.” Inmiddels pronkt de kas trots in het midden van het campusterrein.