Design en Build 15 woningen

De realisatie van 15 nieuwbouwwoningen van Design and Build, is een samenwerking van alle partijen, van opdrachtgever tot architect. Men werkt met elkaar en niet naast elkaar . Zo werd ook bij dit project op integrale wijze samengewerkt aan innovatieve oplossingen binnen het budget, deadline en het hoge kwaliteitsniveau. En de Pilot van het Habito Wandsysteem was een vernieuwende innovatie.

Opdrachtgever Kennemer wonen
Montage Gerko Afbouw
Afwerking Gerko Afbouw
Producten van Gyproc
Locatie Castricum
Oplevering 1 juni 2017
Type Droge afbouw
Segmenten Woningbouw
Bouwdeel Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

De nieuwbouw van deze 15 woningen is het eerste project met grondgebonden woningen in Nederland, waarbij alle verdiepingshoge cellenbetonpanelen, zijn vervangen door Gyproc Habito de nieuwe generatie gipskarton voor de woningebouw. zowel stootvastheid, als geluidsisolatie speelden een grote rol bij het maken van de keuze op Habito.

Aangezien dat het project bestond uit prefab gevelelementen, was het een uitdaging dat er gekozen voor Habito werkpakketten op maat, welke tijdens de ruwbouw in gesealde pallets in het werden geplaatst.

De grootste uitdaging was om de coöperatie te overtuigen traditionele cellenbetonpanelen los te laten , en de voordelen te aanvaarden dat Metal-stud wandsystemen de toekomst zijn voor de woningbouw.

Overtuig de jury 

Het unieke in dit project, is de nauwe samenwerking tussen Gerko Afbouw en Gyproc. Hoe vaak krijg je de kans om de jarenlange samenwerking om te zetten in het testen van een nieuw woningbouw concept. Nieuwe concepten houden in dat je toewijding aan elkaar moet hebben en in elkaar moet blijven investeren. ( Is dit dan ook niet het Motto en de Missie van de Professionals ) Echter je moet ook geloof in elkaar hebben, geloof in vernieuwing en niet altijd traditioneel denken.

Gerko Afbouw greep deze kans aan om de wandsystemen in 3D te engineren. Al jaren lang investeert Gerko in nieuwe technieken m.b.t. 3D Design en uitwerking van wand systemen in Revit. Hoe mooi kan het zijn dat een Tekenaar ook gelijk de werkvoorbereiding kan doen. Materiaal verspilling tot nihil terug brengen , Transport bewegingen te beheersen, kostprijs beheersing te vergroten en tijdverspilling tegen te gaan. Maar waar het voornamelijk om gaat ( bouwen moet weer simpel en leuk worden ).
Juist door vernieuwing te brengen in de afbouwsystemen zorg je er voor dat we weer instroom krijgen van leerlingen. Is het niet zo dat juist de nieuwe instroom de toegevoegde waarde kan leveren in het bestaansrecht van de Afbouw en nieuwe technieken kan bedenken..

Speciaal voor dit project werd een leerling aangetrokken die het project mocht uitwerken in Revit. Maar niet alleen dat , hij mocht ook ideeën aandragen , overleg voeren met Gyproc en de opdrachtgever. Familys (modules in Revit ) werden geschreven zodat elke wand die werd getekend automatisch werd gegenereerd in het prefab pakket. Middels een App.Autodesk 360 op de telefoon en op de Ipad konden monteurs in het model kijken om te zien wat ze gingen bouwen, plattegronden ophalen met maatvoering, en pakket samenstellingen bekijken.

In de pakketten werd rekening gehouden met andere partijen, tegels, spack materiaal , en binnen kozijnen werden mee gepakketteerd, waardoor er voor de complete afbouw maar 1 transportbeweging nodig was. In de woningen werd door Gerko Aangegeven waar de materialen uit de pakken werden neergezet , dit om geen materiaal te verplaatsten. ( iedereen had zijn eigen hoekje ).

De uitvoering werd als een succes geëvalueerd door alle betrokken partijen. Het Habito prefab wandsysteem is geaccepteerd als een perfecte vervanger van traditionele wandsystemen . Het vervolg traject voor 200 woningen is al ingezet.

Wij zijn van mening dat dit project een voorloper is in de nieuwe technieken van de Afbouw. Een nieuw wandsysteem wat overtuiging met zich meebrengt en afbouwen vernieuwend maakt.

Wij vinden als Gerko Afbouw dat juist eenvoud groot kan zijn en dat niet de grote van het project er toe doet maar wat je er mee doet.

Producten

Voor extreem robuuste Metal Stud wanden
Voegenvuller op gipsbasis met hoog vullend vermogen