The EYE Film Instituut

De totale constructie is 23 meter hoog en vangt de krachten van 930.000 kilo staal op.  Opvallend aan het ontwerp zijn de uitstekende zijden: aan de zuidoost kant steekt een zijde 32 meter uit, aan de westkant 15 meter.

Opdrachtgever EYE Film Instituut Nederland
Architect Delugan & Meissl Associated Architects
Aannemer M.J. de Nijs & Zn.
Montage Banier BV
Producten van Gyproc
Locatie Amsterdam
Type Droge afbouw, Natte afbouw
Segmenten Theater/Bioscoop, Kantoor
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

In dit gebouw staat geen enkele wand recht. De binnen- en buitenruimten zijn ontworpen zonder rechte hoeken.

Volledige beschrijving van het project 

Uniek gebouw op een unieke locatie

De vier filmzalen in het gebouw bieden plaats aan 80, twee maal 120 en 300 bezoekers. In het atrium, met uitzicht over het water van het IJ bevindt zich een café-restaurant. Een niveau lager bevindt zich het filmlab. Verder bevinden zich in het gebouw een winkel, diverse werk- en publieksruimtes en een expositieruimte.

Volgens de architect oogt het gebouw als een beeldhouwwerk waarvan de witte huid op talloze manieren licht reflecteert. In het gebouw is geen enkele ruimte gelijk. Het centrum van het gebouw wordt gevormd door een grote open ruimte met trappen die (zit)plaatsen bieden aan honderden bezoekers. 

Banier

Voor montagebedrijf Banier was de grote uitdaging het feit dat geen enkele wand recht staat. Alles is onder een hoek gesitueerd waarbij het lijnenspel van de architect op wonderbaarlijke wijze is bedacht. Dat de wanden onder een hoek gebouwd worden is nog te doen, echter de lengte en hoogte van de wanden vraagt om vakmanschap. Een plafond aangebracht in verschillende vlakken, onder verschillende hellingshoeken vraagt om precisie in de uitvoering, vooral omdat dit de basis vormt voor een akoestisch plafond dat eraan bevestigd is. 

Producten

Voegenvuller op gipsbasis met hoog vullend vermogen