Faculteit Geowetenschappen

Opdrachtgever Wijnen Bouw
Afwerking Kwakman Groep
Producten van Gyproc
Locatie Utrecht
Oplevering 2018
Type Droge afbouw
Segmenten School
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Afbouw in optima forma met een zero-tolerantiebeleid

Doorgaans wordt bij de realisatie van een gebouw ruimte geboden om binnen bepaalde toleranties je werk tot uitvoer te brengen. Bij nieuwbouwproject Geowetenschappen lag dat anders.

Afbouwen als een plastisch chirurg
Ons werk bij faculteit Geowetenschappen vergelijken we na de oplevering gekscherend met plastische chirurgie. Net als bij een cosmetische ingreep resulteert een klein foutje direct in imperfectie. Dat gold zeker ook voor project Geowetenschappen. De perforatiepatronen van maar liefst 5.000 m2 akoestische Rigitone plafonddelen moesten exáct op elkaar aansluiten over de gehele lengte en breedte van het gebouw. Alle gaatjes moesten precies op 1 lijn liggen met elkaar. Het moest een visuele eenheid worden, zelfs met tussenkomst van vides, trappen en andere delen van het gebouw.

Precisie geboden
Tijdens de uitvoering was het dan ook uitermate van belang dat onze mensen de plafondplaten precies zó tegen het plafond monteerden, zoals die op de pallet waren aangeleverd. Bij het draaien van de plaat bestond de mogelijkheid dat de afstand tussen de perforaties net iets af zouden wijken en dus zou afwijken in lijn met de overige plafonddelen. Funest voor het visuele aspect. Een millimeter afwijking was direct zichtbaar.

Ongewenste, maar vereiste dilataties
Al in het voortraject zat Gyproc met Kwakman’s werkvoorbereiders om de tafel om het probleem met de nodige dilataties te tackelen. Omdat een Rigitone plafondplaat geperforeerd is, ligt de plaatkern bloot. Hierdoor treedt sneller werking aan het plafond op. Dit vereist meer dilataties dan bij een gesloten plafond. Aangezien dilataties volgens de architect visueel afbreuk doen aan het ontwerp, is grote zorg besteed aan de plaats en hoeveelheid dilataties. Om het esthetisch optimaal te houden, heeft Gyproc samen met Kwakman voorstellen bedacht voor de plaatsing van de dilataties. De voorstellen zijn - met enige aanpassingen - door de architect goedgekeurd en vervolgens door ons doorgevoerd.

Gyproc heeft Kwakman daarnaast een immense dienst bewezen met zijn ondersteuning op het gebied van BIM, het projectadvies-document, het projectdetails-document en de bouwinspectie. Ook bij tegenvallers in de uitvoering konden wij dankbaar terugvallen op Gyproc.

Diverse producten, maar slechts één geheel
Met name bij de afwerking van de trappen en vides kwamen diverse producten samen, zoals een akoestische spray, een decoratief plaatmateriaal en akoestische plafonddelen. Het toepassen en samen laten komen van verschillende producten is inherent aan het dealen met een verscheidenheid aan eigenschappen en toleranties. Dit heeft als gevolg een extreem delicate afwerking. Kwakman is erin geslaagd - niet zonder slag of stoot - om met de verschillende producten een entiteit van topniveau te verwezenlijken.

Afwerking klasse AA
Nogmaals: van tolerantie was geen sprake in de uitvoering bij Geowetenschappen; het niveau van afwerken moest voor dit werk uitzonderlijk hoog zijn. We spreken hier over minimaal klasse AA. Het is Kwakman gelukt een volmaakte eenheid te creëren. De hoge mate van natuurlijke lichtinval, door de vele glazen wanden in het gebouw, benadrukt na voltooiing de onberispelijkheid van de afwerking van alle wanden en plafonds. Kwakman is bijzonder trots op het eersterangs werk dat zij hier afleverden onder het juk van de soms onmogelijke eisen die werden gesteld aan het werk.

Volledige beschrijving van het project 

Voor de medewerkers en masterstudenten van de faculteit Geowetenschappen is een nieuw kantoorgebouw gerealiseerd dat verbonden is met het entreegebied van Utrecht Castel (Princetonplein 8). Begin februari is het gebouw opgeleverd, en in het voorjaar van 2018 hebben alle medewerkers het gebouw in gebruik genomen. In het pand zit een restaurant en een fietsenberging die gedeeld wordt met TNO en Deltares, alsook één kantoorlaag voor toekomstige ontwikkelingen.

Er is veel aandacht besteed aan de flexibiliteit van de kantoren. De kantoorlagen zijn nagenoeg identiek uitgevoerd waarbij eenvoudig geanticipeerd wordt op groei en krimp van de personele omvang. Gekozen is voor een kantoorconcept waarin zonder een enkele verbouwing meer personen dan werkplekken ondergebracht kunnen worden. Deze werkplekken zijn flexibel (door meerdere personen te gebruiken), doordat bij een deel van de werkplekken de bijbehorende kantoorkasten niet op de betreffende kamer staan.
De ontworpen installaties zijn gebaseerd op 110 werkplekken per kantoorlaag en 100% bezetting. Er is een keuze gemaakt voor een systeem van ‘service channels’ in de vloer. Van hieruit zijn werkplekken bij elk kantoorconcept in principe zonder losse bedrading te voorzien van data en stroom.

Het ontwerp voldoet aan de geformuleerde BREEAM-NL nieuwbouw duurzaamheidsambitie ‘Excellent’ (4 van 5 sterren). Dit is conform het uitgangspunt van de UU.