Fenixloodsen

Opdrachtgever Heijmans
Architect Mei architects
Aannemer Heijmans
Afwerking Kwakman Groep
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Rotterdam
Oplevering 2019
Type Droge afbouw
Segmenten Woningbouw
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw, Transformatie

Uitdagingen van het project

Bijzonder hoge geluidseisen
In de voorbereiding van dit project is uitvoerig nagedacht over de best mogelijke oplossingen voor een optimaal geluidsklimaat van de loftwoningen. Het stalen geraamte dat in de eerste bouwfase is gerealiseerd, komt terug in de woningen die zich bevinden in de incisielaag op de vijfde verdieping. Omdat het bij staal ontbreekt aan geluidsabsorberende eigenschappen, koos Kwakman ervoor om alle constructies, oftewel de wanden en plafonds, akoestisch te ontbinden en gebruikte hiervoor Nevima IVI metaalregels. Daarnaast bevestigde Kwakman vrijdragende metal stud plafonds in een aanzienlijk aantal loftwoningen. De ruimte tussen het plafond en de betonnen bovenlaag creëert op deze manier een geluidsisolerende tussenlaag. 
 
Hoe hoger de wand, hoe groter de drive
De bestaande constructie van de oude Fenixloodsen – het onderste deel van het gebouw – is getransformeerd tot culinaire en culturele ruimtes. Het aangezicht ervan is majestueus, met name door de hoge glazen wanden. Zeker 8 tot 9 meter hoog zijn de wanden in de commerciële ruimtes. Vergeleken met ‘normale’ wandhoogtes van circa 2,6 meter vereiste de montage van de hoge wanden een deskundige aanpak. Met bouwkundige ondersteuning van Gyproc plaatste ons team in totaal 5000 m2 wanden in het cultuurcluster. 
 
212 lofts, 212 woningwensen
Omdat woningeigenaren zelf konden bepalen hoe zij de basis van hun loft eventueel wilden uitbreiden, resulteerde dit in ruim 200 woonwensen. Oftewel: het betrof bij de Fenixlofts geen recht-toe-recht-aan klus, maar unieke bouwtekeningen die elk een eigen benadering behoefde. Vanwege de behoefte aan inzicht en professie kwam de vakkundigheid van ons team volledig tot zijn recht. 
 
Een gigant op een rafeltje grond
Bouwen aan de rand van een stad heeft, naar onze smaak, meer cachet dan een nieuwbouwproject op vele strekkende lege meters land. Bovendien dwingt een relatief kleine bouwplaats, zoals in het geval van de Fenixloodsen, onze mensen tot creatieve oplossingen om de logistieke machine ijverig te laten ronken. Materiaalleveringen die Kwakman binnendoor of bovenlangs uitvoerde, zorgden voor een tiptop en tijdige toevoer. 

Volledige beschrijving van het project 

In opdracht van Heijmans realiseert en transformeert Kwakman de voormalige industriële Fenixloodsen tot een gewilde plek. Niet alleen om te wonen, maar ook om te eten en vrije tijd te besteden. Op Fenixloods verrezen 212 huur- en koop loftappartementen. De oudbouw is nieuw leven ingeblazen met winkels, galerieën en restaurants. In de Fenixloodsen zijn Codarts gevestigd (een hogeschool voor de kunsten), Theater Walhalla, de Fenix Food Factory en Circus Rotjeknor. 

In het ontwerp blijven het robuuste en nostalgische karakter van de loods behouden. Fenixloods I krijgt aan de Rijnhavenzijde acht woonlagen, aan de Veerlaanzijde worden vijf woonlagen gebouwd. In de bestaande loods en in de verbindende laag tussen de oudbouw en de nieuwbouw worden ook appartementen gerealiseerd. Een van de uitdagingen in de bouw is de complexe staalconstructie, die als fundering gaat dienen voor de nieuwbouw en dwars door de bestaande loods geplaatst wordt. De complete nieuwbouw rust op de nieuwe fundering. Niets rust op de oude fundering van de voormalige loodsen.

De Fenixloodsen aan de Veerlaan hebben een lange en bijzondere geschiedenis als de resten van de loods San Francisco van de Holland Amerika Lijn. Rond 1900 waren dit de grootste havenopslagloodsen ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de loodsen gebombardeerd, maar een groot deel van de constructie overleefde de aanslag. Een brand in 1947 verwoestte het middendeel van de loodsen, maar de Fenix herrees opnieuw uit haar as.
Met de komst van nieuwe woningen, bewoners en ondernemers draagt Fenix bij aan de verdichting, levendigheid en bedrijvigheid van een vernieuwd Katendrecht, waar de laatste jaren al veel culinaire, creatieve en culturele activiteiten een plek hebben gevonden.

Overtuig de jury 

Dit project is uniek in zijn soort en won daarom de prestigieuze en internationale Future Projects Awards 2019. Deze award werd tijdens de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes uitgereikt. Het project won de prijs in de categorie Old & New, vanwege de manier waarop historie en elementen van de oude overslagloods zijn verweven met de realisatie van bijzondere appartementen en commerciële ruimtes. 

Aan de loftwoningen, sommige met uitzicht over de Rijnhavenbrug en Wilhelminapier, hangt een flink prijskaartje. De koopappartementen van de Fenixlofts zijn gebouwd op basis van modules, die horizontaal en verticaal zijn uit te breiden. De bewoner kon zo zijn appartement vrijwel volledig zelf indelen. Voor Kwakman betekende dit 212 unieke werktekeningen met voor elke woning een andere aanpak. Bij dit project is wederom gebleken dat juist de diversiteit en complexiteit van een werk Kwakman tot de beste resultaten drijft. 

Tijdens de bouw bewezen strenge en frequente controles onze competenties en nu, kijkend vanaf de Rijnhavenbrug, aanschouwen we voldaan en met trots de ontzagwekkende Fenixloodsen. Wat een schoonheid!

Producten

Voor extreem robuuste Metal Stud wanden