This is Holland

In het paviljoen komt een educatieve entertainmentfunctie: een panoramische vliegsimulator waarin bewegingstechnologieën en 3D-simulaties worden gebruikt. Het paviljoen wordt gebouwd op de reeds bestaande parkeergarage behorende bij de A’DAM toren. Het gebouw bestaat uit drie lagen. Waarbij er meerdere theaterzalen, een 3D bioscoop en kantoorruimte wordt gerealiseerd.

Opdrachtgever Lingotto
Producten van Gyproc
Locatie Amsterdam
Oplevering juni 2017
Type Droge afbouw
Segmenten Theater/Bioscoop
Bouwdeel Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

De grootste uitdaging was om aan de extreem hoge akoestische eisen te voldoen. Er was een " Klinkt beter" rapport geschreven waarin enkel de beste producten werden voorgeschreven. Zo is er akoestisch vilt toegepast wat speciaal uit Amerika geïmporteerd moest worden. De stevigheid van het vilt werd dan weer bepaald door de zwaarte van de Metal studwand die er op gezet werd. De Scheidende wand tussen de 3D simulatiezaal en de overige ruimtes bestond uit een akoestisch ontkoppelde dubbel skeletwand die op speciaal vilt staat. Vanuit het rapport werd gevraagd om houten beplating in de wand toe te passen om een bepaalde massa te creëren. De wand is uiteindelijk beplaat met aan elke zijde drie keer Duragyp Standaard om zo toch de gevraagde massa te behalen. In de wanden is minerale wol toegepast om de akoestische waarde te verhogen. Aan de binnenzijde van de ruimte is de wand voorzien van Akotherm om de geluidsabsorptie en nagalmtijd te verbeteren in de ruimte. Dit allemaal in nauwe samenwerking met Gyproc. Behalve dat deze wand akoestisch een uitdaging was, liep deze ook nog hellend naar achter en gesegmenteerd rond. Dit voor 3 verdiepingsvloeren langs om zo in totaal meer dan 12 meter hoog te worden. Dit alles zodat vervolgens het 3D scherm hier voor kon komen te hangen.

Dit was achter een van de vele uitdagingen in dit project. Zo zijn er ook meerdere ronde theaterzalen gecreëerd met behulp van dubbel skeletwanden, een ronde koof die langs een vide steekt en verschillende brandwerende schachten die meerdere verdiepingen moesten overbruggen.

Overtuig de jury 

Dit project verdient de Gyproc Throphy omdat hier een extreem hoge prestatie is geleverd op gebied van akoestiek en esthetiek in een korte bouwtijd. Dit naar grote tevredenheid van zowel de aannemer als de opdrachtgever. Zonder in te hoeve leveren op andere prestaties zoals brand, flexibiliteit en gebruiksgemak.