Hotel Notting Hill te Amsterdam

Wanneer je de lobby van het Hotel Notting Hill binnenloopt word je vriendelijk verwelkomd en waan je je direct in een wereld van luxe, elegantie en stijl. Aan letterlijk ieder detail is gedacht. Dit wordt op de centrale plekken en in de hotelkamers nogmaals bevestigd. Dat dit 4/5-sterren hotel voorheen een kantoorgebouw was, is niet meer voor te stellen. 

Architect Hoopman Interior Projects (HIP) Interieurarchitecten, Abcoude & W3 Architecten en Ingenieurs
Aannemer Stoop & Co BV
Producten van Gyproc
Locatie Westeinde 26, Amsterdam
Oplevering april 2011
Type Droge afbouw
Segmenten Hotel
Bouwdeel Plafonds, Vloeren, Wanden
Type bouw Transformatie

Uitdagingen van het project

Het optimaal benutten van de ruimte zonder veel ruimte kwijt te zijn aan dikke wanden en toch voldoen aan alle gebruikerseisen.

Volledige beschrijving van het project 

Locatie van groot belang

Hartje Amsterdam, om de hoek van de Utrechtsestraat is Notting Hill gevestigd in de buurt van Heineken, de Nederlandsche Bank en het Leidseplein.

"Een betere locatie voor een hotel kun je bijna niet hebben’’, vertelt aannemer Ramon Stoop van Stoop & Co BV

Aan aannemersbedrijf Stoop & Co BV de schone taak om van een kantoorpand dit mooie boutique hotel met 67 kamers te maken. "We hebben in 7 maanden tijd dit project afgerond. Iedereen, waaronder de gemeente, beweerde dat dit onmogelijk was. Maar het is ons gelukt’", vertelt Ramon Stoop met trots. "Vooral als het gaat om hotels, die moeten zo snel mogelijk draaien en dus zo spoedig mogelijk worden opgeleverd". In oktober 2011 zijn de deuren van hotel Notting Hill officieel geopend door sterrenkok Ron Blaauw.

Systeemkeuze

"Het probleem in Amsterdam is altijd de ruimte’’, lacht Stoop. "Elke vierkante meter moet benut worden. Als je aan alle eisen wil voldoen, zowel brandwerend als geluidsisolerend, neemt een wand al snel te veel ruimte in beslag". Dit is één van de redenen waarom voor het SoundBloc wandsysteem in combinatie met de Rigidur gipsvezelplaat is gekozen. "Met dit systeem heb je een wanddikte van 12,5 centimeter en dát 100% geluidswerend. Het vergt iets meer werk, maar het eindresultaat is gewoon super". 

SoundBloc wandsystemen presteren door het gebruik van AcouStud profielen en Gyproc dB gipskartonplaten optimaal in geluidsisolatie. Door de combinatie met de Rigidur gipsvezelplaat wordt deze wand daarbij optimaal kras- en stootvast. Overigens is het ook toepasbaar in natte cellen.

Samenwerking met de leverancier is sleutel tot succes

Stoop is 3 jaar geleden in contact gekomen met Gyproc toen er een advies is geschreven voor een ander project, maar met hetzelfde systeem. Dit is toen zo goed bevallen dat er werd besloten om het ook bij dit hotel, maar nu in combinatie met de Rigidur gipsvezelplaat, toe te passen. "Ik heb eigenlijk enkel en alleen op het advies van Gyproc vertrouwd, zonder eerdere testcases te zien". 

De samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen is tijdens het bouwproces goed verlopen. De hoteleigenaar heeft voor de architect gekozen, die veel originele ideeën had.

Het bijzondere aan dit pand is dat het een relatief nieuw gebouw is, gebouwd in 1974. Echter, de uitstraling doet lijken alsof het pand al heel oud is. Het gebouw is van alle gemakken en luxe voorzien (o.a. goede isolatie en airco). Het is overigens niet alleen een sfeervol hotel om te verblijven, ook voor zakenlunches en meetings dient deze locatie als een aangename plek. 

Stoop is dermate tevreden over het SoundBloc systeem dat bij de bouw van een ander hotel hetzelfde systeem wordt gebruikt.

Er zijn al ooit opnames gemaakt voor een televisieprogramma waarbij het hotel en de hotelkamers zijn gefilmd. "Dat is toch mooie PR voor zo’n prachtig hotel", lacht Ramon Stoop.