Integraal Kind Centrum met Kinderdagverblijf

Opdrachtgever Stichting Onderwijs in Maas en Waal (SPOM)
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Beneden Leeuwen
Oplevering maart 2019
Type Droge afbouw
Segmenten School
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

De uitdagingen waren de hoogte van de wanden. De hoogte van het hoogste punt was 7500mm maar de wanden zijn niet hoger gebouwd dan 5500mm. Maar de uitdaging hierin was om de wanden stabiel te krijgen en houden. Door ze af te schoren naar konden we de wanden stabiel krijgen. Het was veel overleg met constructeur en Gyproc over mogelijkheden. Daarnaast hebben we een paar stalen liggers van de luifel gebruikt om de metal-stud wanden op aan te sluiten en om deze ook daarop te bouwen. Dit allemaal in overleg met de constructeur.
Bij de technische ruimte was het heel klein en krap om tussen de installaties en de gang een goede geluidswerende wand te bouwen. Hiervoor hebben we speciaal met Gyproc overleg gehad over de mogelijkheden. Vanaf de technische ruimte kant konden we niet bouwen omdat de installaties eral in stonden. Hierdoor moesten we een dubbele schachtbouwen vanaf de gang en deze is 5000mm hoog.
De afwerking op dit project was ook wel een uitdaging vanwege de hoogte.

Volledige beschrijving van het project 

Een Integraal Kind Centrum
De kinderopvang, peuterspeelzaal en de basisscholen de Leeuwenkuil en de Wijzer hebben besloten om samen in een gebouw te gaan met een doorgang naar de Pax. De basisscholen mogen 2 lokalen gebruiken van de Pax namelijk het muzieklokaal en het techniek lokaal. Hierdoor kunnen ze kosten en ruimte delen. ‘Het is handig in een dorp dat alles onder 1 dak zit’, zegt Henk Brakel van bassischool de Leeuwenkuil. ‘Je kan 0 - 14 jaar bij elkaar brengen’. Ook is dit best bijzonder want in een normaal IKC is alleen basisonderwijs en geen middelbaaronderwijs daarom is dit IKC extra speciaal.

De verdere uitwerking van de plannen was begonnen toen de gemeenteraad in de vergadering van 23 maart 2017 toestemming had gegeven. ‘Twee aparte scholen met een eigen gedachte, dat is er zo mooi aan’ zegt Bert van Swam, wethouder gemeente West Maas en Waal. ’Het is voornamelijk gebeurd omdat de Leeuwenkuil een oud gebouw heeft en de school steeds kleiner wordt, terwijl onze school juist groeit en ruimte tekort komt. Dus is het erg handig, want anders zouden allebei de scholen vervangen of opgeknapt moeten worden’ zegt Helma de Haardt.

Het nieuwe IKC wordt vanaf 6 mei in gebruik genomen door basisscholen De Leeuwenkuil en De Wijzer, kinderopvang, peuterspeelzaal en BSO. De verbinding naar het Pax Christi Juniorcollege en de technieklokalen wordt later dit voorjaar opgeleverd.

Overtuig de jury 

Afbouw Nederland is een totaalafbouw bedrijf met kennis en kunde. De tijd tussen opdracht voor het werk en montage was 1,5 week. Wij staan voor veilig werken maar lopen niet weg voor mooie uitdagingen zoals dit project. Wij denken mee met opdrachtgevers en wij maken alleen wat gecertificeerd is door onze producenten. Alles is in overleg gemaakt met Gyproc en constructeur. 

Producten

Voegenvuller op gipsbasis met hoog vullend vermogen