KPMG Langerhuize

Het zeven verdiepingen tellende atrium wordt gevuld met een zee aanlicht vanuit daklichten en verdiepingshoge kozijnen op de onderste laag.

Opdrachtgever KPMG te Amstelveen
Architect Architectenbureau Marcel van der Schalk
Aannemer Wessels
Montage Schuurmans Afbouwsystemen B.V. te Vught
Producten van Gyproc
Locatie Amstelveen
Oplevering 2010
Type Droge afbouw, Natte afbouw
Segmenten Kantoor
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

De koven in de atriums.

KPMG Langerhuize

Begin 2010 heeft KPMG haar nieuwe hoofdkantoor aan de Langerhuize in Amstelveen betrokken. Dit kantoorgebouw van accountantsbureau KPMG heeft een vloeroppervlak van 62.000 vierkante meter verdeeld over elf bouwlagen. Het kantoor vormt de poort van Amstelveen en valt direct op door haar karakteristieke vorm en mooie ligging aan de drukke snelweg A9. De plattegronden laten net als de buitenkant weinig rechte lijnen zien. Het dynamische lijnenspel vertaalt zich in het interieur in openheid, flexibiliteit en verrassende zichtlijnen. 

Bij binnenkomst in KPMG Langerhuize springt een indrukwekkend atrium direct in het oog. Het zeven verdiepingen tellende atrium wordt gevuld met een zee aanlicht vanuit daklichten en verdiepingshoge kozijnen op de onderste laag. Ondanks de grootte van het atrium, heerst er een serene rust. Het natuurlijke materiaal gips speelt hierbij een grote rol. 

Atriums

De koven in de atriums vormden de grootste uitdaging. Deze gebogen koven bezitten geïntegreerde lichtfuncties waarbij de bouwtoleranties zo zijn gecorrigeerd dat het esthetisch voldeed aan de wensen van de architect in een atrium met strijklicht. De detaillering liet zien wat het architectenbureau wilde bereiken maar de uitwerking van de ophangconstructie waarbij rekening moest worden gehouden met de luchtbehandeling, verlichting en de praktijksituatie, is geheel door montagebedrijf Schuurmans Afbouwsystemen B.V. bedacht en uitgewerkt. Door een zeer nauwkeurige uitvoering en een super strakke afwerking konden de systeemplafonds dan ook naadloos aansluiten op de gerealiseerde koofconstructie. Naast de genoemde koven in de imposante atriums vormde de combinatie van Metal Stud wanden met gemoffelde gezette aluminium profielen een verdere uitdaging door de vele rondingen, het hoge afwerkingniveau, het beschadiginggevaar en het enorme bouwtempo. Rondom de houten kozijnen en op alle bouwkundige aansluitingen zijn deze profielen in twee kleuren geleverd en aangebracht. In totaal zijn er op dit werk circa 20.000 vierkante meter wand en meer dan 1.000 strekkende meter koofconstructies gemonteerd en hierop is maar liefst 44.000 strekkende meter aluminium profiel aangebracht.

Samenwerking Saint-Gobain zusterbedrijven 

Veel dochters van Saint-Gobain hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het nieuwe pand in Amstelveen. Meer over het KPMG project en de bijdrage van de Saint-Gobain bedrijven vindt u in de brochure ‘Flexibel & Comfortabel: kantoorgebouw Langerhuize, Amstelveen’.

Winnaar Gyproc Trophy 2011

Met dit project won montagebedrijf Schuurmans Afbouwsystemen B.V. de Gyproc Trophy 2011. 

Gebruikte producten & systemen

Productnorm:
NEN EN 13963:2014
Plaattype:
EN 13963
Reactie bij brand:

A1

Vorm:
Poeder
Productnorm:
NEN EN 13963:2014
Plaattype:
EN 13963
Reactie bij brand:

A1

Vorm:
Poeder
Productnorm:
NEN EN 15283-2:2009
Kleur:
bruin
Plaattype:
EN 15283-2
Reactie bij brand:

A2-s1, d0