Lievensberg/Bravis Moeder en Kind Centrum

Het werk omvat de ruwe binnenafbouw van het Moeder en Kindcentrum in Bergen op Zoom in opdracht van de hoofdaannemer Bergh Bouw. De opdracht voor A.T. Nederland b.v. was het leveren en monteren van hoogwaardige MS wanden, MS plafonds en systeemplafonds. Het betrof hier diverse ruimtes van patiëntentot operatiekamers, voorzien van loodwanden. In totaliteit zijn er zo’n 5.500 m2 wand geplaatst, 800 m2 MS plafond en 4.000 m2 systeemplafond.

Architect Studio 5802
Aannemer Bergh Bouw
Producten van Gyproc
Locatie Bergen op Zoom
Oplevering 2015
Type Droge afbouw
Segmenten Ziekenhuis
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Normen en eisen wanden

De wanden moesten voldoen aan een 52 dB geluidseis. Dit in verband met mogelijke geluidsoverlast in de naastgelegen kamers. De wanden bestaan uit dubbele gipsbeplating aan beide zijden, een correcte aansluiting tegen de Steeldeck dak beplating was dan ook een must. Al het leidingwerk en aansluitingen tegen dek en bouwkundige wanden zijn zodoende gekit. De tweede verdieping bestaat uit; onder andere 44 patiëntenkamers met afzonderlijke badkamers. Buiten de geluidseis van 52 dB, hadden deze tevens een 30 minuten brandwerende eis.

Planning

De werkzaamheden dienden in een zeer korte termijn te worden uitgevoerd; tussen begin juli en eind november 2014. Echter is er op 12 november 2014 brand ontstaan op de begane grond. In het gehele nieuwbouw deel was sprake van schade door de brand zelf. Met name door rook en roet dat zich heeft verspreid. De reeds afgewerkte plafonds op de tweede verdieping zijn verwijderd, een deel van de patiënten- en badkamers op de eerste verdieping en de gipsbeplating van alle wanden op de begane grond dienden te worden vervangen. Op 5 januari 2015 zijn de werkzaamheden hervat en is half april het project opgeleverd. Slechts één maand na de oorspronkelijke opleverdatum!

Maatvoering

Gezien de korte planning is er door de opdrachtgever gekozen voor het plaatsen van prefab badkamer units. Nadat de casco bouw gereed was, zijn deze als eerste geplaatst door derden. Hierdoor was de maatvoering van de wanden reeds bepaald. De moeilijkheid was dat de badkamers en wanden één geheel moesten vormen met behoud van geluid- en brandwerende eisen. De hoogte van de prefab units was lager dan de voorgeschreven plafondhoogtes in de kamers. Hierdoor zijn de badkamers ter plaatse verhoogd door middel van Metal Stud voorzetwanden. De uitdaging was dat de overgang tussen badkamer, wanden en plafond niet zichtbaar zou zijn.

Volledige beschrijving van het project 

Het werk omvat de ruwe binnenafbouw van het Moeder en Kindcentrum in Bergen op Zoom in opdracht van de hoofdaannemer Bergh Bouw. De opdracht voor A.T. Nederland b.v. was het leveren en monteren van hoogwaardige MS wanden, MS plafonds en systeemplafonds. Het betrof hier diverse ruimtes van patiënten tot operatiekamers, voorzien van loodwanden. In totaliteit zijn er zo’n 5.500 m2 wand geplaatst, 800 m2 MS plafond en 4.000 m2 systeemplafond.
Het interieurontwerp was dusdanig dat interieur zou overlopen in wanden en plafonds, waardoor er tijdens de uitvoering vele nissen en koven zijn geproduceerd waar de meubels in zijn geplaatst. Dit vereiste een zeer nauwkeurige maatvoering.

Overtuig de jury 

Absoluut door de eerste tijdsplanning, die volledig in duigen viel toen er brand uitbrak. Dat het ziekenhuis uiteindelijk maar een maand later is opgeleverd, getuigt van een strakke planning. Verder, de moeilijkheidsgraad vanwege de zeer nauwkeurige maatvoering in verband met het integreren van de meubels.