Ligne

Opdrachtgever Bouwontwikkeling Jongen BV
Montage Gepla
Afwerking Gepla
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Sittard
Oplevering mei 2016
Type Droge afbouw, Natte afbouw
Segmenten Theater/Bioscoop
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

De Blobs van Ligne.

Vanaf het prille begin (overleg in ontwerpstadium/prijsbepaling vanaf 2012) was er in dit project één grote uitdaging die, qua architectuur én complexiteit in uitvoeringsdetails én samenwerking in het gehele bouwproces, ons de nodige kopzorgen heeft gekost. Dit waren de “blobs” waarvan de letterlijke betekenis is: “een vorm zonder enige rechte lijn” ………….
De architect (Jeanne Dekkers Architectuur uit Delft) ontwierp een drietal "blobs" welke allen uniek waren in hun uitvoering en vorm die gerealiseerd moesten worden door Gepla, onder behoud van de beoogde functie-eisen zoals de speciale geluid- en brandeisen. De "blobs" worden overdag gebruikt als collegezaal en in de avonden/weekenden als filmzaal, dus hier is bij het ontwerp van het gebouw al aan duurzaamheid gedacht, qua optimaal nuttig gebruik van de ruimtes. 

In het ontwerp waren met name de speciale verlichtingsaspecten (550 glasvezelpuntjes in binnen en buitenkant en 350 m1 ledstrips in binnen en buitenkant) een uitdaging qua uitvoeringsvolgorde en detailleringen. De filmzalen zijn voorzien van een "doos in doos" constructie die de geluidisolatie moest waarborgen; boven de filmzalen zijn namelijk een aantal koopappartementen gesitueerd die natuurlijk geen last mogen ondervinden van geluid vanuit de filmzalen. De "blobs" zijn volledig door Gepla gebouwd op een betonvloer met enkele stalen spanten, die als basis dienden. Dit betekende dat Gepla zelf in 3D wel 200 verschillende doorsneden heeft gemaakt van de "blobs" en deze uitgewerkt heeft tot schenkels in vele vormen, welke vervolgens in eigen werkplaats zijn vervaardigd op de CNC machine.

In het werk zijn de schenkels aangebracht in combinatie met metal stud constructies om de juiste vormen te kunnen realiseren. Het geheel is vervolgens aan de buitenzijde bekleed met stucplaatjes en volledig gestuukt waarin de verlichtingspuntjes cq ledstrips volledig zijn geïntegreerd. Aan de binnen zijde is de “buitenschil” bekleed met 4 lagen gipsplaat én is vervolgens een binnenschil gemaakt m.b.v. ontkoppelde MS profielen en eveneens nog eens 4 lagen gipsplaat. De binnenzijde is daarna nog voorzien van geluidsabsorberende platen waarin de genoemde verlichting eveneens geïntegreerd is aangebracht. Het eindresultaat is naar ieders tevredenheid en de beoogde geluid- en brandeisen zijn meer dan waargemaakt.

Volledige beschrijving van het project 

Reeds in 2012 was Gepla betrokken bij de voorbereiding van het grote nieuwbouwproject Ligne te Sittard. Een project wat uiteindelijk werd gerealiseerd in 2015/2016 in opdracht van Aannemersbedrijf Jongen BV uit Landgraaf, die op haar beurt het project uitvoerde in opdracht van Bouwontwikkeling Jongen BV uit Maastricht-Airport.
Het project omvat een veelheid aan functies, verdeeld over 2 grote gebouwen, te weten een school, bibliotheek, filmzalen annex collegezalen (de "blobs"), museum, zorgwoningen, commerciële ruimten, 7 koopappartementen en een grote parkeergarage. Een project wat op het lijf geschreven was voor Gepla, omdat het perfect aansluit op haar doelstellingen, namelijk "het creëren van een fijne omgeving voor wonen, zorg, werken, onderwijs en leisure". Al deze deelgebieden komen voor in dit project waarin Gepla haar kennis en kunde heeft kunnen tonen en wat een indrukwekkend resultaat heeft opgeleverd. 

 

Overtuig de jury 

Grootste uitdaging was uiteraard het realiseren van een uniek ontwerp van de architect (de "blobs"), maar dat is hierboven al uitgebreid toegelicht. Daarnaast was het totale project als geheel een andere uitdaging, omdat het als één gróót project naast de "blobs" ook gewoon doorliep, met een flinke planningsdruk, waardoor er met de juiste vakmensen op de bouwplaats én in de voorbereiding een grote prestatie moest worden geleverd, en dat alles in samenwerking met alle andere partijen in het proces.

Qua 'duurzaamheid' is in dit project ook zeker een invulling gegeven, omdat op veel van de gemaakte MS wanden duurzame platen van Gyproc zijn toegepast, namelijk de Duragyp Active'Air.

In het project hadden we naast de “blobs” te maken met nog meer uitdagingen zoals de vele wandbekledingen van diverse soorten materialen en bevestigingstechnieken alsook de vele systeemplafonds welke zich veelal op grote hoogtes bevonden boven de vele vides in het gebouw. Tevens zijn in de systeemplafonds zo'n 26 stuks lichtkoepels van diverse afmetingen geïntegreerd, welke ook door Gepla zijn uitgewerkt en gemaakt in eigen werkplaats. Vele hiervan hebben een conische vorm met een diameter van maar liefst 1800 mm tot 2400 mm.

Omdat wij door Aannemersbedrijf Jongen als "ketenpartner" waren toegevoegd aan het bouwteam konden we in een goede verstandhouding gebruik maken van elkaars expertises. Dit sluit aan bij de BIM-filosofie die er tevens toe heeft geleid dat we binnen Gepla inmiddels het BIM-werken hebben geïmplementeerd. Door een goede teamspirit binnen Gepla konden we dit project over de brug trekken en tot een goed einde brengen. Ook diverse Gyproc mensen, van zowel de "droge" alsook "natte" afbouw, zijn uiteindelijk onderdeel van ons Ligne-team geworden, waardoor we kunnen spreken van één grote integrale teamprestatie.

Wij zijn als Gepla erg trots op het behaalde resultaat en zijn mede dankzij dit project gegroeid als all-round afbouwbedrijf wat ons ook weer vele vervolgprojecten heeft opgeleverd.

In totaal door Gepla op dit project gerealiseerd:

  • Metal Stud wanden 15.365 m2
  • Gipsplafonds 1.150 m2
  • Systeemplafonds: 14.015 m2
  • Wandbekledingen: 2.878 m2
  • Stucwerk blobs: 1.380 m2
  • Ronde lichtkoepels: 26 stuks

Producten

Voegenvuller op gipsbasis met hoog vullend vermogen