Ligne

Opdrachtgever Bouwontwikkeling Jongen BV
Architect Jeanne Dekkers Architectuur
Aannemer Bouwontwikkeling Jongen BV
Montage Gepla
Afwerking Gepla
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Sittard
Oplevering mei 2016
Type Droge afbouw, Natte afbouw
Segmenten Bioscoop
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Reeds in 2012 was Gepla betrokken bij de voorbereiding van het grote nieuwbouwproject Ligne te Sittard. Een project wat uiteindelijk werd gerealiseerd in 2015/2016 in opdracht van Aannemersbedrijf Jongen BV uit Landgraaf, die op haar beurt het project uitvoerde in opdracht van Bouwontwikkeling Jongen BV uit Maastricht-Airport.

Het project omvat een veelheid aan functies, verdeeld over 2 grote gebouwen, te weten een school, bibliotheek, filmzalen annex collegezalen (de "blobs"), museum, zorgwoningen, commerciële ruimten, 7 koopappartementen en een grote parkeergarage. 
Een project wat op het lijf geschreven was voor Gepla, omdat het perfect aansluit op haar doelstellingen, namelijk "het creëren van een fijne omgeving voor wonen, zorg, werken, onderwijs en leisure". Al deze deelgebieden komen voor in dit project waarin Gepla haar kennis en kunde heeft kunnen tonen en wat een indrukwekkend resultaat heeft opgeleverd. 

Een impressie-filmpje van het totale complex

 

Uitdaging

De Blobs van Ligne.

Vanaf het prille begin (overleg in ontwerpstadium/prijsbepaling vanaf 2012) was er in dit project één grote uitdaging die, qua architectuur én complexiteit in uitvoeringsdetails én samenwerking in het gehele bouwproces, ons de nodige kopzorgen heeft gekost. Dit waren de “blobs” waarvan de letterlijke betekenis is: “een vorm zonder enige rechte lijn” ………….
De architect (Jeanne Dekkers Architectuur uit Delft) ontwierp een drietal "blobs" welke allen uniek waren in hun uitvoering en vorm die gerealiseerd moesten worden door Gepla, onder behoud van de beoogde functie-eisen zoals de speciale geluid- en brandeisen. De "blobs" worden overdag gebruikt als collegezaal en in de avonden/weekenden als filmzaal, dus hier is bij het ontwerp van het gebouw al aan duurzaamheid gedacht, qua optimaal nuttig gebruik van de ruimtes. 

In het ontwerp waren met name de speciale verlichtingsaspecten (550 glasvezelpuntjes in binnen en buitenkant en 350 m1 ledstrips in binnen en buitenkant) een uitdaging qua uitvoeringsvolgorde en detailleringen. De filmzalen zijn voorzien van een "doos in doos" constructie die de geluidisolatie moest waarborgen; boven de filmzalen zijn namelijk een aantal koopappartementen gesitueerd die natuurlijk geen last mogen ondervinden van geluid vanuit de filmzalen. De "blobs" zijn volledig door Gepla gebouwd op een betonvloer met enkele stalen spanten, die als basis dienden. Dit betekende dat Gepla zelf in 3D wel 200 verschillende doorsneden heeft gemaakt van de "blobs" en deze uitgewerkt heeft tot schenkels in vele vormen, welke vervolgens in eigen werkplaats zijn vervaardigd op de CNC machine.

In het werk zijn de schenkels aangebracht in combinatie met metal stud constructies om de juiste vormen te kunnen realiseren. Het geheel is vervolgens aan de buitenzijde bekleed met stucplaatjes en volledig gestuukt waarin de verlichtingspuntjes cq ledstrips volledig zijn geïntegreerd. Aan de binnen zijde is de “buitenschil” bekleed met 4 lagen gipsplaat én is vervolgens een binnenschil gemaakt m.b.v. ontkoppelde MS profielen en eveneens nog eens 4 lagen gipsplaat. De binnenzijde is daarna nog voorzien van geluidsabsorberende platen waarin de genoemde verlichting eveneens geïntegreerd is aangebracht. Het eindresultaat is naar ieders tevredenheid en de beoogde geluid- en brandeisen zijn meer dan waargemaakt.

Reeds in 2012 was Gepla betrokken bij de voorbereiding van het grote nieuwbouwproject Ligne te Sittard. Een project wat uiteindelijk werd gerealiseerd in 2015/2016 in opdracht van Aannemersbedrijf Jongen BV uit Landgraaf, die op haar beurt het project uitvoerde in opdracht van Bouwontwikkeling Jongen BV uit Maastricht-Airport.
Het project omvat een veelheid aan functies, verdeeld over 2 grote gebouwen, te weten een school, bibliotheek, filmzalen annex collegezalen (de "blobs"), museum, zorgwoningen, commerciële ruimten, 7 koopappartementen en een grote parkeergarage. Een project wat op het lijf geschreven was voor Gepla, omdat het perfect aansluit op haar doelstellingen, namelijk "het creëren van een fijne omgeving voor wonen, zorg, werken, onderwijs en leisure". Al deze deelgebieden komen voor in dit project waarin Gepla haar kennis en kunde heeft kunnen tonen en wat een indrukwekkend resultaat heeft opgeleverd. 

 

Gebruikte producten & systemen

Gyproc JointFiller Vario
Productnorm:
NEN EN 13963:2014
Plaattype:
EN 13963
Reactie bij brand:

A1

Vorm:
Poeder
Productnorm:
NEN EN 13963:2014
Plaattype:
EN 13963
Reactie bij brand:

A1

Vorm:
Poeder
Productnorm:
NEN EN 13279-1:2009
Dikte van de laag:
vanaf 8 mm
Plaattype:
EN 13279-1
Reactie bij brand:

A1

Vorm:
Poeder