Multifunctioneel gebouw De Yp Politie Haaglanden

Rijdend over de snelweg A12 doemt een groots gebouw op. Het is het nieuwe onderkomen van de Politie Haaglanden; de Yp. De Yp fungeert tevens als een geluidswal langs de A12 voor de achterliggende Haagse wijk Ypenburg.

Opdrachtgever Politie Haaglanden
Architect Architecten van Mourik
Aannemer BAM Utiliteitsbouw bv, regio Den Haag
Montage Van de Wiel Complete Afbouw B.V.
Gyproc dealer -
Producten van Gyproc
Locatie Stationsweg, Ypenburg
Oplevering november 2012
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor
Bouwdeel Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Een multifunctioneel gebouw waar meerdere politiedisciplines bij elkaar komen. Aan de wanden worden hoge eisen gesteld op het gebied van geluidsisolatie en sterkte.

Volledige beschrijving van het project 

Deze wijk de verklaart direct de naam van dit opvallende pand. In het nieuwbouwcomplex van Politie Haaglanden komen veel verschillende politiedisciplines bij elkaar. De meest opvallende is de meldkamer op de 12e verdieping van de toren. Deze sluit dwars aan op de kop van een 200 meter lange vleugel.

Faciliteiten

De meldkamer is slechts een deel van het complex. Naast verschillende sportzalen, een opleidingscentrum en een restaurant zijn er ook 6 schietbanen en een overdekte praktijkstraat, ten behoeve van trainingen, met winkels en huizen. Hier worden  real-life situaties (zoals aanhoudingen en overvallen) nagebootst. Het spreekt dan ook voor zich dat er hoge eisen aan de geluidsisolatie en de stootvastheid van de wanden werden gesteld.

Uitdaging en systeemkeuze

Adviesbureau Bestek-44 is in een vroeg stadium door Bam Utiliteitsbouw betrokken bij het nieuwbouwkantoor. Bestek-44 heeft samen met de BAM de inkoopvoorbereiding verzorgd van verschillende bouwmaterialen.

Met betrekking tot de Metal Stud® wanden heeft Bestek-44 het bestek gescreend. Naar aanleiding van deze screening is er een inventarisatie gemaakt van alle wensen en eisen waaraan de wanden dienden te voldoen. Naast het inkooppakket is toen een technische oplossing bijgevoegd voor een akoestisch ontkoppeld Metal Stud plafond onder de sportzaal. ‘’Hier heeft Bestek-44 toen gekozen om dit traject met Gyproc in te gaan om samen een technische oplossing te vinden. Dit traject is soepel verlopen en zodoende is dit doorgezet. Na aanbesteding van de werkzaamheden aan Van de Wiel Complete afbouw is dit een in goede samenwerking geworden en heeft geleid tot een mooi nieuw pand’’, aldus Koen Schelling van Bestek-44.

Van de Wiel Complete Afbouw B.V. heeft de gipswanden geplaatst. Volgens projectmanager Willem Frederiks lag de grootste uitdaging in  de wand onder de hellingbaan richting het parkeerdek. ‘’De eerste wand bestaat uit 3 lagen gips en is akoestisch ontkoppeld met dempers naar het beton toe. Dit vanwege de geluidsproductie van de schietbanen die achter de wand liggen. ’’ De tweede, tegen deze wand drievoudig beplaatte wand bestaat uit geperforeerde Rigitone-platen. Volgens Frederiks worden deze platen normaal gesproken enkel beplaat toegepast. ‘’Wij hebben echter strookjes van 6 cm achter de stijlen aangebracht om een goede aansluiting op het dubbel beplaatte gedeelte van deze wand te maken waar de allerhoogste vlakheidseisen golden.’’ Rigitone akoestische wanden en plafonds zorgen voor een hoge geluidsabsorptie en hebben daarnaast een mooie vormgeving. Dit is ook toegepast in de trappenhuizen voor verbetering van de nagalmtijd.

Op de 4e verdieping, in de technische ruimte, is de Gyproc Metal Stud® opgebouwd met aan de ene zijde een drievoudige en aan de andere zijde een dubbele beplating. Zo is het mogelijk om een naadloze overgang tussen de verschillende wandtypen te creëren. De buitenste beplating van deze wanden werd gemaakt met DuraGyp gipskartonplaten vanwege de extra stootvastheid en goede geluid- en brandwerende eigenschappen van deze plaat.

Frederiks zegt zeer tevreden te zijn over het geleverde resultaat en het meedenken van Gyproc in de constructies. ‘’Gyproc heeft o.a. geholpen bij uitdenken van de specifieke details  voor dit project’’.

Lean bouwen

Bestek-44 heeft samen met alle betrokken partijen zorggedragen om een leanplanning te maken. Dit maakte de start van het project lastig voor de afbouwer, echter hiermee kon het afbouwproces worden versneld. ‘’Door het lean bouwen konden we op 3 verschillende locaties starten: in de toren, bij de schietbaan en in het auditorium. Dit was mede mogelijk door de snelle leveringen van de gipsplaatmaterialen van onze leverancier’’, aldus Frederiks. 

In het kader van ‘meer blauw op straat’, zal het aan dit gebouw niet liggen. Het is een opvallend gebouw, op een opvallende plek!