Nieuw Waterlandplein

Nieuw Waterlandplein in Amsterdam-Noord is gaan leven. Dit nieuwe kloppend hart van de wijk Nieuwendam-Noord bestaat uit 6 woontorens, waarvan de hoogste 60 meter is en 17 etages telt. Het biedt plek aan een bibliotheek, een wijkcentrum en behuizing voor zorg & gezondheid. Werken, wonen, winkelen, leven, en dat alles op een centrale plek. Het vernieuwde Waterlandplein zal in 2013 helemaal klaar zijn. 

Opdrachtgever AM & Ymere Ontwikkeling
Architect Architecten Cie & Atelier Pro
Aannemer Koopmans Bouwgroep, Enschede & ERA Contour
Montage Schuurmans Afbouwsystemen B.V.
Gyproc dealer -
Producten van Gyproc
Locatie Amsterdam-Noord
Oplevering juli 2013
Type Droge afbouw
Segmenten Winkel, Woningbouw
Bouwdeel Wanden
Type bouw Nieuwbouw, Renovatie

Uitdagingen van het project

Het creëren van een uitstekende geluidsisolatie in een korte bouwtijd.

Volledige beschrijving van het project 

Uitdaging en systeemkeuze

Er zijn diverse lichte scheidingswanden volgens opdracht in de appartementen geplaatst. Vanuit de aannemer Koopmans Bouwgroep uit Enschede ontstond het idee om in plaats van massieve scheidingswanden van kalkzandsteen, te gaan werken met Metal Stud wandsystemen.

‘’De reden: sneller, lichter, droger en voordeliger bouwen met daarbij een betere geluidsisolatie. We wilden uit kwaliteitsoogpunt naar één systeem. Onze voorkeur was hierbij Metal Stud’’, aldus Roel Wijlens van Koopmans.

Opdrachtgever Ymere Ontwikkeling ging hiermee akkoord onder voorwaarden van een aantal praktische uitvoeringszaken (prestaties). ‘’Na overleg leek het ons een prima idee om de massieve scheidingswanden in de woningen te vervangen door Gyproc wandsystemen met Metal Stud. Het werkte voor de aannemer sneller, droger en, vooral in verband met de installaties, makkelijker’’, aldus projectleider Cees Groenendaal en opzichter Wim Gastel.

Dat er een hoge bouwsnelheid in het project zat, beaamt ook Henk Peters van Schuurmans Afbouwsystemen B.V. ‘’We werkten met 2 stromen. Dat wil zeggen dat we het project in tweeën hebben gesplitst en één ploeg op de ene en één ploeg op de andere plaats hebben laten werken’’. Dit zorgde overigens niet voor problemen tijdens de bouw.

Gyproc scheidingswanden in de appartementen zijn opgebouwd uit een skelet van metalen profielen met een beplating van Gyproc gipsplaten. De voordelen van het Gyproc wandsysteem uiten zich voornamelijk in de hoge prestaties, de snelheid van bouwen, het lage gewicht en de uiteindelijke vlakheid van de scheidingswand. Gyproc scheidingswanden zijn uitermate geschikt voor het flexibel inrichten van leefruimten. Het Gyproc Classic wandsysteem onderscheidt (universeel toepasbaar) zich door de goede prestaties op het gebied van geluidsisolatie en brandwerendheid.

In de commerciële ruimten is Gyproc SoundBloc toegepast. ‘’De huisartsen stellen hoge eisen’’, concludeert Peters glimlachend. ‘’Geluidsisolatie is zeer belangrijk voor een comfortabele woon-, leef- en werkomgeving’’. Gyproc SoundBloc wandsystemen sluiten hier perfect op aan. De combinatie van unieke Gyproc dB gipskartonplaten en AcouStud profielen creëert een wandsysteem met een geluidsisolatie tot en met 78 dB. Ideaal voor toepassing in bijvoorbeeld bioscopen, woningen, scholen en kantoren. 
Het mooie aan dit project was dat alles al van tevoren heel goed is uitgezocht om eventuele problemen te voorkomen.

‘’Maar ook door slimmigheidjes van de aannemer. Zij weten gewoon hoe ze met Metal Stud om moeten gaan, zij kennen de kracht van het systeem’’, zo stelt Peters.

De hoogte van het gebouw bracht ook een logistieke uitdaging met zich mee. ‘’Tot laag 7 hebben we het transport zelf gedaan. Daarna met een bouwkraan, via de balkons’’, aldus Peters. 

Samenwerking

De samenwerking tijdens dit bouwproces is goed verlopen. Vanuit de opdrachtgever werd aangestuurd dat ze met twee architectenbureaus wilden werken. ‘’Waar nodig hebben we alles prima kunnen afstemmen. Materialen en maatvoering en dat soort dingen,’’ aldus John Koks van architectenbureau Atelier Pro te Den Haag. 

‘’Periodiek hadden wij een afspraak met Gyproc om bepaalde dingen door te spreken en om te kijken of de huidige informatie en documentatie die we hebben actueel is’’, zegt Koks. Ook heeft Atelier Pro direct contact gehad met de aannemer. ‘’Voordat het werk begon, hebben we onze tekeningen en bestekken opengeslagen en besproken wat de aannemer eventueel anders of beter kan’’. 

Gyproc heeft ook technische ondersteuning verleend aan plafond- en wandmontagebedrijf Schuurmans. ‘’Jullie technische afdeling heeft een advies uitgeschreven over de deuren, wat betreft de hoogte, stabiliteit en dimensionering’’, zegt Peters. 

De rolverdeling tussen de 2 architectenbureaus was als volgt. ‘’De plint, de commerciële laag en de parkeerlaag (inclusief daktuin), is door Atelier Pro ontworpen. En van de 6 torens zijn er 5 ontworpen door Architecten Cie en 1 door Atelier Pro’’, zo legt Wijlens van Koopmans uit. 

Ontmoetingsplaats van de 21e eeuw

Het plein zal tevens gaan fungeren als ‘ontmoetingsplaats van de 21e eeuw’. Dit is een initiatief dat kleinschalige activiteiten en optredens mogelijk maakt om de ontmoeting tussen bewoners uit Amsterdam-Noord te stimuleren. De betrokken partijen zijn momenteel vol aan de gang. Het kloppend hart is in 2013 helemaal klaar. 

Toegepaste systemen

Snel bouwen en een zeer hoge geluidsisolatie met woning- en kamerscheidende Gyproc Classic wandsystemen, en Gyproc SoundBloc wandsystemen voor de commerciële ruimten met hoge geluidseisen.