wanden en plafond

Philipsdorp fase IV

Opdrachtgever Woonbedrijf
Architect BouwhulpGroep
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Eindhoven
Oplevering December 2018
Type Droge afbouw
Segmenten Woningbouw
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Renovatie

Uitdagingen van het project

De duur - na fase II werden wij ook gevraagd om mee te werken aan de renovatie van fase IV. Totaal werden er 460 woningen door ons gerenoveerd. Doorlooptijd project 4 jaar met een bezetting van gemiddeld 15 man.
Samenwerking tussen hoofdaannemer en nevenaannemer waren essentieel bij dit project om alles volgens planning tot in detail te laten verlopen.

De bouwlogistiek was uitdagend, aanvoer per woning.

Technische uitdagingen waren de hoge mate van isolatie in combinatie met een perfecte luchtdichting. Luchtdichtingsmetingen zijn steeksproefs gewijs uitgevoerd door Bureau Niemann.

Volledige beschrijving van het project 

De renovatie van Philipsdorp in Eindhoven is na zo’n 6,5 jaar afgerond. Met behoud van de karakteristieke uitstraling zijn alle 771 huurwoningen verbeterd op het vlak van wooncomfort en energieverbruik.

Philipsdorp is een eeuw geleden ontstaan om te voldoen aan de groeiende behoefte aan woonruimte voor de arbeiders van Philips. De buurt ligt in de directe nabijheid van de toenmalige fabrieken van Strijp en dicht bij het centrum van Eindhoven.

Geen sloop
In 2000 is Philipsdorp aangewezen als wijkvernieuwingsgebied. Een masterplan uit 2006 ging nog uit van gedeeltelijk sloop en vervangende nieuwbouw, maar dit vond geen steun bij de bewoners. Philipsdorp heeft een bijzonder eigen karakter en was uitgegroeid tot een geliefde woonwijk met betaalbare huurwoningen, stelt corporatie Woonbedrijf.

Er is vervolgens gewerkt aan de ontwikkelingsvisie voor Philipsdorp, die begin 2009 vastgesteld. Uitgangspunt was de renovatie van alle 771 woningen, met een perspectief van veertig jaar. Ook het openbaar gebied wordt aangepakt.

Woningen en winkels
De huurwoningen, gebouwd tussen 1910 en 1923, zijn gerenoveerd met aandacht voor beeldkwaliteit, bouwfysische, bouwtechnische en woontechnische aspecten. De karakteristieke sfeer van Philipsdorp is behouden; aan de binnenkant voldoen de huurhuizen weer aan de eisen van deze tijd. De woningen zijn van energielabel D, E en F naar label A of B gegaan gebracht.

Ook heeft Woonbedrijf de oude winkelpanden aangepakt. Die gaan nu onderdak bieden aan voorzieningen voor de buurt, zoals het Koffiehuisje. ‘Eten zonder Streken’, dat binnenkort de deuren moet openen in het voormalige postzegelwinkeltje, wordt een winkel met Brabantse streekproducten, aldus de woningcorporatie.

Een aantal grote woningen, die niet binnen de woningvoorraad van Woonbedrijf pasten, is omgebouwd tot zeven flexwoningen. Ook zijn op bovenverdiepingen van winkelpanden appartementen gerealiseerd.

Fasen
De renovatie is uitgevoerd in vier fasen en liep van eind 2011 tot begin 2018. Er werden zestig wisselwoningen ingezet, waar bewoners circa drie maanden tijdelijk woonden.

In totaal werd er 90.000 m2 Gyproc gipsplaat verwerkt in plafonds, wanden en voorzetwanden, waarvan 8000 m2 Gyproc WR plaat. Daarnaast werd er ongeveer 45000 m2 isover sonepanel van 40 mm en van 75 mm verwerkt. Voor de voorzetwanden werd de Isover vario duplex folie als dampremmer aangebracht.

De wanden en plafonds werden volledig afgewerkt met Gyproc jointfiller 120 en 45 en Gyproc jointfinisher. Afwerkklasse B.

Overtuig de jury 

Heel bijzonder project. Integrale aanpak van binnenuit om te komen tot energielabel B. Alle gevels zijn voorzien van thermische voorzetwanden, de plafonds zijn vernieuwd middels PlaGyp plafonds, Binnenwanden in Metalstud uitgevoerd. Geïsoleerde plafonds op verdiepingen uit PlaGyp met gipsplaat met hoogwaardige isolatie. Alles afgewerkt in klasse B.

Producten

Voegenvuller op gipsbasis met hoog vullend vermogen
Voegenvuller op gipsbasis met hoog vullend vermogen