Porcellis

Het Porcellis-gebouw, op de kop van de Houthavens in Amsterdam, is een markant gebouw aan de oevers van het IJ. Dit gebouw, met een bruto vloeroppervlak van 13000 vierkante meter en 12 verdiepingen hoog, naar een ontwerp van MVSA Architects, bestaat uit showrooms, kantoren en een restaurant.

Opdrachtgever Houthavens Beheer
Architect MVSA Architects
Montage Bovero B.V.
Afwerking Bovero B.V.
Producten van Gyproc
Locatie Amsterdam
Oplevering 10-06-2016
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor
Bouwdeel Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Doordat er geen tussenwanden op de showroomverdiepingen staan, en er rondom overvloedig lichtinval is vanwege de glazen gevels, is er sprake van extreem veel strijklicht. Om discussies over de vlakheid van het plafond te voorkomen is er in opdracht van Bovero B.V. een kwaliteitscontrole uitgevoerd door Technisch Bureau Afbouw.

De conclusie van dit rapport is dan ook, dat het plafond er netjes en strak uitziet, en dat de aanwezige minimale oneffenheden, geaccentueerd door strijklicht, binnen de daarvoor geldende vlakheidstoleranties vallen.

Volledige beschrijving van het project 

In de showroomplafonds van metal-stud, zijn MDF installatiegoten opgenomen en rondom sluit het plafond aan op MDF gevelkoven. De MDF installatiegoten zijn voorzien van luchtsleuven en voorzieningen ten behoeve van een verdiepte montage van spanning-rails. De prefab gefabriceerde MDF installatiegoten fungeren in combinatie met U en C-profielen als de ophangconstructie van het plafond. Het plafond is dubbelplaats (2 x 12,5 mm dik gipskarton) uitgevoerd, afgewerkt en in kleur gespoten.

Overtuig de jury 

De geïntegreerde MDF onderdelen in combinatie met het metal-studplafond, gemonteerd in niet geklimatiseerde omstandigheden, hebben de uitmuntende kwaliteiten van onze monteurs zwaar op de proef gesteld. Ondanks de diversiteit van de materialen met verschillende eigenschappen, is er toch een mooi eindresultaat gerealiseerd.