Renovatie en verbouwing bibliotheek

Opdrachtgever van der Worp
Architect KPG architecten
Aannemer Van der Worp
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Heemstede
Oplevering juli 2018
Type Droge afbouw
Segmenten
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Renovatie

Uitdagingen van het project

Het moderniseren van de huidige gemeente bibliotheek van Heemstede was de grootste uitdaging. Na de renovatie moest het culturele centrum van Heemstede weer voldoen aan de gestelde eisen. De nadruk van de renovatie lag vooral op de brand- en geluideisen.

Zo moesten alle verdiepingsvloeren en de dakkappen voorzien worden van een brandwerend plafond. Daarbij is de kapconstructie in het zicht gebleven. Onder het brandwerend plafond is een akoestisch plafond toegepast om aan de geluidseisen te voldoen. Op de verdiepingen is een systeemplafond gemonteerd. In de schuine dakkappen is een akoestische afwerking direct op de gipsplaat aangebracht. Dit materiaal is ondergrond volgend waardoor het belangrijk is dat brandwerend plafond zeer vlak gemonteerd werd. Daarnaast is rekening gehouden dat de constructie van het plafond het eigen gewicht en het gewicht van het akoestisch materiaal/plafond kan dragen. Doordat de schuine kappen haaks op elkaar staan zorgt dit voor veel hoekaansluiting die schuin weglopen. Deze lijnen moesten strak uitgevoerd worden.

De bibliotheek in Heemstede is een monumentaal pand. Hierdoor moest de buitengevel in tact blijven. Door te voldoen aan de gestelde thermische eisen hebben we samen met Gyproc de systemen beoordeeld en eventueel waar nodig aangepast. Doormiddel van een Gyproc Projectboek en details hebben we een duidelijk verhaal kunnen neerzetten voor de opdrachtgever.

Om meer oppervlakte te creëren en de zolderruimte volledige te kunnen benutten zijn enkele vloeren gezakt. Hierdoor zijn drie gelijke verdiepingen ontstaan. In de oude gymzaal is een vide langs de gevel gemaakt zodat er voldoende lichtinval is. De vide gaat over twee verdiepingen waardoor er voorzetwanden van 9 meter hoog zijn gemonteerd. Hierin zijn de bestaande gevelkozijnen ingewerkt.
Door de hoogte van de oude klaslokalen was het laten zakken van de vloer mogelijk. Ter plaatse van de gevelkozijnen moest een brandwerende koof gemaakt worden om het niveauverschil te overbruggen. Dit heeft voor een aantal bijzondere details gezorgd.

Om de aanpassingen aan de vloeren te realiseren is er veel constructiestaal toegevoegd. Deze hebben wij met behulp van Gyproc voorzien van de juiste brandwerende bekleding.

Volledige beschrijving van het project 

Eind jaren twintig vorige eeuw besloot de gemeente Heemstede dat er een school gebouw moest komen. De Haarlemse Architect Conerlis van Gelder heeft een ontwerp gemaakt in de stijl van de Amsterdamse School. In 1984 is de school omgebouwd tot openbare bibliotheek van Heemstede. In de afgelopen jaren is het uitlenen van boeken en opzoeken van informatie afgenomen. Door een renovatie moet de gemeente bibliotheek weer voldoen aan huidige wensen van de gebruiker.
Het is niet alleen een bibliotheek maar heeft ook maatschappelijke functies zoals een kinderopvang, een zorgspecialist, dagbesteding voor ouderen en bescheiden horeca.

Overtuig de jury 

De foto’s van het project spreken voor zich. In het gebouw huisvesten nu naast de bibliotheek meerdere maatschappelijke functies. De gemeente bibliotheek is een aanwinst voor de gemeente Heemstede. De nieuwe indeling en het grotere oppervlak zorgt ervoor dat geen hoek onbenut blijft.

Zo compleet het gebouw in haar functie is geldt dat voor ook voor de Gyproc producten. Op alle onderdelen van metal stud wanden en plafonds tot brandwerende bekleding toe sluiten de Gyproc producten aan op de wensen en eisen. Vandaar dat wij dit project indienen voor de Gyproc Trophy van 2019.