Rijkskantoor Belastingdienst

Midden op het Schiphol-terrein, vlakbij de Schipholtunnel, ligt het royale, transparante en glazen, maar toch ook ietwat mysterieuze, pand ‘The Outlook’. Het nieuwe rijkskantoor van de Belastingdienst. 

Opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Architect Bos & Alkemade
Aannemer Volker Wessels
Montage Systeem Realisatie Afbouw B.V. (SRA)
Gyproc dealer -
Producten van Gyproc
Locatie Schiphol-terrein
Oplevering mei 2013
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor
Bouwdeel Wanden
Type bouw Transformatie

Uitdagingen van het project

Het waarborgen van de veiligheid met kogel- en inbraakwerende wanden en kunnen voldoen aan het nieuwe werkenconcept waarbij open (werk)ruimten centraal staan. 

Volledige beschrijving van het project 

Waarom de naam ‘The Outlook’?

De eerste bewoner van het kantoor was Microsoft en Outlook is een programma van deze organisatie.

De start

Voordat de Belastingdienst zijn intrek kon nemen, moest het kantoorpand geheel heringericht worden omdat zij andere functie-eisen stelden aan het gebouw. Beveiliging en veiligheid staan op nummer één. Het is daarom van groot belang dat deze plek constructief zeer goed in elkaar zit en aan de strenge eisen voldoet. Daarnaast is, in opdracht van de Rijksgebouwendienst, het pand ingericht voor de huisvesting van verschillende inspectiediensten die volgens het ‘Activiteit Gericht Huisvesten’ gaan werken. Het pand is 20 september jl. officieel geopend. 

De architecten Fred Bos en Frans Alkemade van Salonkantoor, Utrecht zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van deze vernieuwde inbouw. Middels een aanbestedingsprocedure van de Rijksgebouwendienst, op basis van de visiepresentatie en de gunningscriteria, heeft het bureau de opdracht verworven. Vervolgens kreeg Systeem Realisatie Afbouw B.V. te Eindhoven, ook middels een aanbesteding, één week voor de start van het project de opdracht van Volker Wessels. Bij SRA weten ze dat ze zo’n ingewikkeld project kunnen realiseren en zijn de uitdaging aangegaan. "We zijn begonnen met 20 monteurs. En wat je dan moet regelen in één week tijd, dat is echt ongelooflijk. Het is echt geen makkelijk project geweest’", aldus projectmanager Frans van den Aker van SRA.

Systeemkeuze en uitdaging

Het is bij dit pand van zeer groot belang dat aan alle veiligheidseisen werd voldaan. Het programma van eisen schreef voor bepaalde ruimtes voor dat de wanden kogelwerend moesten worden uitgevoerd. "Gyproc heeft een compleet aanbod aan gipsproducten en systemen. Daardoor zijn deze zeer geschikt voor de uiteenlopende prestaties en eisen die gesteld worden aan deze innovatieve kantooromgeving’", aldus architect Fred Bos. 

Voor de kogelwerende wanden heeft Gyproc een onderbouwing waarin een 4 mm dikke staalplaat wordt opgenomen tussen de C-stijlen. Voor andere ruimtes werd inbraakwerendheidsklasse WK3 geëist. Om aan deze eis te voldoen is een dubbel beplate wand gebouwd met Gyproc RF gipskartonplaten. Hierbij wordt aan beide wandzijden 2 lagen staalplaat van 0,5 mm opgenomen. De eerste wordt gemonteerd op het skelet, de tweede tussen de gipskartonlagen in. "Deze wanden zijn echt prachtig geworden. Alle wanden op de verschillende verdiepingen hebben een andere kleur gekregen", zegt Van den Aker. "Bovendien komen overal glaspanelen bovenop, dat ziet er ontzettend mooi uit". 

Bij Salonkantoor vinden ze dat het eenvoudig werken is met de materialen van Gyproc door de technische ondersteuning en de verwerking van de materialen. "Het product voegt zich makkelijk naar de afwijkende wandmaten die in dit project zijn toegepast", zegt architect Frans Alkemade. 

De grootste uitdaging is geweest dat dit project is gerealiseerd in 6 weken. "Met uiteindelijk in totaal 60 monteurs, die niet gewend zijn om op zo’n manier te werken; met halfhoge wanden en nissen. Het moest allemaal perfect aansluiten, alles is terug te zien in de afwerking, en die moet perfect zijn", merkt Van den Aker op.

Samenwerking en logistiek

Voor dit project heeft Volker Wessels geregeld overleg gehad, via SRA, met Gyproc . "Met name voor die inbraakwerende wanden, maar ook vanwege de eis van de opdrachtgever dat er een detailboek kwam met specifieke details voor het werk", aldus Van den Aker. 

Ook het contact tussen Volker Wessels en SRA was goed. Bij dit project waren er wekelijkse werkvergaderingen. "Bij Volker Wessels hameren ze heel erg op kwaliteit, maar dat doen wij ook. Ze zijn kritisch, maar dat is terecht", zo stelt Van den Aker. 

Logistiek gezien is ook alles goed afgestemd, wat met zo’n project, waar snelheid en flexibiliteit een belangrijke rol spelen, van zeer groot belang is. "De databekabeling werd in de avonduren gedaan zodat mensen elkaar niet in de weg liepen en er geen beschadigingen ontstonden. Naast de 60 monteurs die wij op de bouw hadden lopen, hebben wij constant 4 man laten opruimen", legt Van den Aker uit. "Om de materialen via het gevelraam binnen te krijgen, was een speciale verreiker nodig. Het is niet toegestaan om dichterbij op het platform te komen omdat er een parkeerdek onder zit’" aldus Van den Aker, "verder heeft de opdrachtgever zeer goed afgestemd met Schiphol dat hier gewoon geleverd mocht worden".

Het nieuwe werken; 'Activiteit Gericht Huisvesten'

De transformatie past helemaal in het tijdsbeeld van nu. De huidige economische situatie zorgt ervoor dat veel panden leeg komen te staan en vaak lang leeg blijven. Dit kost veel geld. Daarom investeren overheden en veel bedrijven in het duurzame plan om bestaande gebouwen zo her in te richten dat de gewenste functies en eisen gerealiseerd worden. 

In dit pand zijn verschillende inspectiediensten gehuisvest; zoals de medewerkers van de Douane, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de nationale Voedsel- en Warenautoriteit. Het is dus van groot belang dat er op een flexibele manier gewerkt kan worden. 

De Belastingdienst wil een moderne, open en goed presterende organisatie zijn. Hier sluit het Salonkantoor-concept, volgens de uitgangspunten van 'Activiteit Gericht Huisvesten', van Frans Alkemade en Fred Bos perfect bij aan. Het is een open en dynamische kantooromgeving met een grote diversiteit aan werkplekken. Naast het open en transparante karakter biedt het een grote mate van visuele en akoestische privacy die de huidige kantooroplossingen voor het nieuwe werken ontberen. Daarnaast is het mogelijk met dit concept tot een vloeroppervlaktebesparing van 50% te komen binnen alle geldende normen en regelgeving. "De Belastingdienst koos voor dit concept op basis van deze kwaliteiten’" zegt Bos. Ook voldoet dit concept aan de bezuinigingsdoelstellingen binnen de overheid met betrekking tot huisvesting. Het kantoor beslaat ca. 9000 m2 en herbergt een groot aantal functies en utiliteiten. 

"De plaatsing van de sculpturale Gyproc-wanden samen met de akoestische maatregelen creëren een prettige, herkenbare en kleurrijke omgeving met elk hun eigen identiteit", zo stelt Alkemade. De werknemers kunnen op alle gewenste disciplines met elkaar werken. Individueel, in gezamenlijk overleg en op teamniveau. Voor individueel werken en het uitvoeren van concentratie taken zijn er speciale faciliteiten. Dit alles is geheel in overeenstemming met het gevarieerde activiteiten gerelateerd huisvestingsmodel van de opdrachtgever.  Medewerkers profiteren hierdoor niet alleen van vrij uitzicht met overvliegende vliegtuigen, mede door de grote verdiepingshoogte en glazen gevels vanaf de vloer, maar ook van een flexibele en open werkomgeving, waar zowel veiligheid als akoestiek gewaarborgd is. Dit zal de productiviteit zeker 

Gebruikte producten