Stadskantoor

Het nieuwe stadhuis van Nieuwegein maakt deel uit van een groot plan, waarin cultuur en het bestuur van Nieuwegein elkaar treffen. In deze combinatie van cultuur en bestuur zijn ook woningen en commerciële ruimten ontwikkeld, waarmee een nieuw stadshart ontstond. 

Opdrachtgever Gemeente Nieuwegein
Architect 3 XN a/s
Aannemer Bouwcombi Stadhuis Nieuwegein VOF
Montage Bouwcombi Stadhuis Nieuwegein VOF
Producten van Gyproc
Locatie Nieuwegein
Oplevering 2013
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Nieuwbouw

Uitdagingen van het project

Thermische en akoestische isolatie op grote hoogte en onder moeilijke omstandigheden realiseren.

Volledige beschrijving van het project 

Onconventioneel ontwerp

Het Stadskantoor Nieuwegein is ontworpen door het Deense architectenbureau 3 X/N, hetgeen garant staat voor een onconventioneel ontwerp: het is een gebouw geworden met een open karakter, met vides over de gehele hoogte en grote open verblijfsgebieden in een zee van licht. Ook de nietsverhullende kleur wit springt in het oog.

Genoeg uitdagingen binnen het project

Genoeg uitdagingen voor de invulling van het bijzondere ontwerp voor afbouwer MAT: de wanden vlak en strak, maar in de meeste gevallen gebogen of getordeerd, in een nooit exact vooraf vast te stellen straal. Voor het optimaal reduceren van nagalm werden Ri-acoustic gipsplaten tot op de balustrades toegepast.

De centrale trap in de hal boort zich als een kurketrekker door de ruimte. Alleen de hoofddraagconstructie stond de afbouwer ter beschikking, geen rachels op een door derden geformeerde balklaag. Zo, uit het niets, moest de onderzijde getordeerd worden bekleed met Ri-acoustic. Deze in het oog springende trap zal op menig trouwfoto dienen als decor.

Bij de uitvoering van dit alles speelden hoge eisen met betrekking tot brandwerendheid en geluidisolatie een grote rol. Thermische en akoestische isolatie werd op grote hoogte en onder moeilijke omstandigheden gerealiseerd door MAT Afbouw met toepassing van 4.000 m² Ri-acoustic.