Statenzaal Provinciehuis Assen

Ruimte, dynamiek, veel licht en duurzame tijdloosheid zijn de uitgangspunten geweest van dit project. Dit is ook duidelijk terug te zien in de keuze voor kleuren en materialen.

Opdrachtgever Provincie Drenthe
Architect bd Architectuur Veenendaal
Aannemer Bouwcombinatie Jurriëns - Simon Benus Bouw v.o.f.
Montage Remkes B.V
Afwerking Berends, Twello
Producten van Gyproc
Locatie Westerbrink 1, Assen
Oplevering juni 2011
Type Droge afbouw, Natte afbouw
Segmenten Kantoor
Bouwdeel Plafonds
Type bouw Renovatie

Uitdagingen van het project

Ondanks tijdsdruk een plafond met goede geluidsisolatie in combinatie met een strak uiterlijk creëren. 

Volledige beschrijving van het project 

Het Drentse landschap in de Statenzaal

Het is duidelijk te zien dat de natuur en haar prachtige (in dit geval Drentse) landschap zijn gebruikt ter inspiratie voor de renovatie van de Statenzaal in Provinciehuis Assen. Dit landschap is gebaseerd op de Balloërkuil. Deze zogenaamde ‘Ballerkuul’ is een stuifzandlaagte in Drenthe. Ruimte, dynamiek, veel licht en duurzame tijdloosheid zijn de uitgangspunten geweest van dit project. Dit is ook duidelijk terug te zien in de keuze voor kleuren en materialen. De glooiing van het landschap is doorgezet in de vloer en het plafond van de Statenzaal, waardoor er een verbinding ontstaat tussen binnen en buiten.

Opbouw Plafond en Systeemkeuze

In de ontwerptekeningen van de architecten komt naar voren dat vloer en plafond een tegenbeweging maken. De ringen van de plafonds, zo is te zien op de foto’s, zijn opgebouwd met gipsplaten, afgewerkt met een fijne akoestische pleister. Vanwege de 3 al bestaande gevels van glas, was een goede geluidsabsorptie vereist. Bovendien moesten de systemen goed en snel verwerkbaar zijn vanwege de strakke ronde vormen en de hoge tijdsdruk. Daarom werd gekozen voor Ri-acoustic van Gyproc. 

Ri-acoustic is een geperforeerde gipskartonplaat die aan de zichtzijde is voorzien van een akoestisch glasvliesdoek. Op dit glasvliesdoek wordt de akoestische spuitpleister aangebracht, zodat een mooi en strak visueel gesloten uiterlijk ontstaat. Om de Statenzaal en ontmoetingsruimte ruimtelijk en qua uitstraling meer aan elkaar te binden loopt het ringenplafond deels door in de ontmoetingsruimte. Om het energieverbruik voor de verlichting te verkleinen komt daglicht binnen via een aantal lichtkokers die te verduisteren zijn.

Klimaat

Verwarming en koeling in de Statenzaal gebeurt met lucht. De luchtinblaasroosters bevinden zich in de plinten van de treden. De lucht wordt tussen de ringen van het plafond weer afgezogen.

Uitdaging

Zoals bijna iedere bouw tegenvallers kent, was dat ook hier het geval. Tijdens de asbestsanering van de Statenzaal, onderdeel van de revitalisatie van het provinciehuis, bleek er meer asbest aanwezig dan vooraf verwacht. Hierdoor moest in een korte periode een ontwerp worden bedacht en tot overeenstemming worden gekomen tussen de betrokken partijen. De grootste uitdaging was de complexiteit van het ontwerp in combinatie met de korte bouwtijd. Doelstelling was om de uitvoering van de Statenzaal gereed te hebben binnen de bouwtijd van de algehele revitalisatie van het provinciehuis. 
‘’Om goed bij het plafond te kunnen en deze ook te kunnen spuiten is er in de gehele ruimte een steiger opgebouwd’’, aldus Christian Plat van Simon Benus Bouw. ‘’Omdat zowel het plafond als de vloer in trappen liep en de tijd krap was, hebben we de vloer helemaal prefab in onze werkplaats opgebouwd zodat we zonder al teveel montagetijd op locatie de vloer konden leggen zodra de steiger eruit was’’. 
Bovendien is er door montagebedrijf Remkes een drie dimensionaal model gemaakt voor het visuele aspect. ‘’Alle lagen zijn uitgetekend in AutoCAD, een ontwerpsoftware om technische tekeningen te maken, ten behoeve van een snellere montage’’, zegt projectmanager Jeffrie Bleeker van Remkes. 

Ervaring

De bouwcombinatie heeft gedurende het proces korte lijnen met Remkes gehad met betrekking tot de ontwikkeling van het plafond. Remkes was al bezig met revitalisatie toen door bovengenoemde tegenvaller door alle partijen snel geschakeld moest worden en om grote flexibiliteit werd gevraagd. ‘’Door een goede werkvoorbereiding, lees: goede samenwerking met de aannemer, de aanschaf van een speciale freesmachine en prefab fabricage hebben we de planning gehaald’’, aldus Bleeker.  Ook Plat is zeer te spreken over de samenwerking. ‘’Binnen korte tijd en in goed overleg hebben we een prachtig resultaat neergezet met z’n allen’’.