“De faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft bereidt een nieuwe huisvesting in het zuidelijke deel van de TU campus voor. Een deel van de laboratoria moet voldoen aan extreem specifieke randvoorwaarden op het gebied van trilling-gevoeligheid.
Hiertoe moeten, naast maatregelen aan het gebouwen en de installatietechniek, ook maatregelen in de omgeving van het gebouw worden genomen. Om het trilling-gevoelig onderzoek op het gewenste wetenschappelijke niveau uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat de Kluyverweg als weg wordt onttrokken aan de openbaarheid”.
Ook aan de Anthonie Fokkerweg wordt gesleuteld, en bovenop dit alles wordt de keerlus van trambaan 19 verlegd.
Op grond van bovenstaande mag je concluderen dat, gelet op het ambitieniveau, hier sprake is van een bijzonder project. We hebben het over het gebouw TNW met als gebruiker de internationaal actieve afdelingen Bionanoscience, Chemical Engineering en Biotechnologie. Als gebruiker doen zij onderzoek op het gebied van nanotechnologie. Vanwege dit hoogwaardig trillingsarme onderzoek is het trillings-aspect een van de belangrijkste factoren. De bij de nieuwbouw gestelde eis, dat voldaan moet worden aan trilling-eis VC-F, is de hoogst, haalbare in deze omgeving.
Voor de HR labs geldt naast de zware trillings-eis, ook een extreem zware temperatuur-stabilisatie-eis. De variatie mag niet hoger zijn dan 0,1° C en de luchtbehandelingsinstallatie die dit mogelijk maakt, veroorzaakt zoveel geluid dat de trilling hieruit voorvloeiend middels een dubbel plafond wordt geïsoleerd. Beiden akoestisch ontkoppeld afgehangen. Dit is nodig, anders wordt de gestelde eis NC15 niet gerealiseerd.
Bouwcombinatie TNW Zuid, met penvoerder Hurks ’s-Hertogenbosch ontwikkelt en bouwt het door Ector Hoogstad Architecten ontworpen gebouw. Kuijpers Installaties, ULC Groep, Pieters Bouwtechniek, Peutz, Cauberg Huygen, Valstar Simonis en MAT Afbouw deel uit van het ontwikkelende bouwteam: het dream team is compleet !
We beginnen blanco, in een proefopstelling. De technische uitwerking wordt vastgelegd in het bestek en de opdracht voor de uitvoering wordt hierop gebaseerd.
Naast al dit geweld op het gebied van trillingen en isoleren is het gebouw ook een mooi gebouw. Mooie plaatjes, daar houden we van. Een atrium met vrij overspannende liggers, met gipskarton bekleed. Vier-en-tachtig inhammen, anderhalve meter hoog, bekleed met gipskarton en klasse A afgewerkt..
Kozijnen, met door de architect bedachte protectors tussen de scharnieren, en de deuren, afgewerkt met gipskarton, om een optimaal beeld te creëren.
De foto’s spreken voor zich.
Nul fouten.
Dat is het uitgangspunt, gewoon geen fouten bij de montage.
Elke fout is een lek, derhalve nul fouten. Met een ploeg van soms wel 55 man. Vaklieden die hun beroep verstaan en er dagelijks een sport van maken kwaliteit te laten prevaleren boven kwantiteit. Tot op zekere hoogte, want ook kwantiteit is van belang. Tempo. En de logistiek die hierbij komt kijken. ‘Just In Time’ is het principe.
Ervaring en onderscheidend vermogen
Met de afbouw van gebouw TNW is de ervaring van MAT Afbouw met bijzondere projecten weer groter geworden en daarmee ook het onderscheidend vermogen in de afbouwbranche. Het laat zien dat voor wat betreft advisering, maar ook voor de uitvoering en borging van het eindresultaat, MAT Afbouw een betrouwbare partner is voor alle projecten. Inventief, niet bang voor het onbekende en altijd bereid mee te denken, om van een idee een werkend principe te maken.