Tramremise de Hallen

Een tramremise en ook nog een van de grootste industriële rijksmonumenten van Amsterdam omvormen tot een centrum voor ambachten, cultuur, media, mode, bibliotheek, restaurant en hotel. Met gebruik van de traditionele Gyproc wanden en staalframebouw is de complete binnenafbouw gerealiseerd.

Opdrachtgever TROM CV
Aannemer Strukton/M.J. de Nijs en Zonen
Montage Banier B.V.
Afwerking Banier B.V.
Producten van Gyproc
Locatie Amsterdam
Oplevering 2015
Type Droge afbouw
Segmenten Kantoor, Theater/Bioscoop
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Transformatie

Uitdagingen van het project

De uitdaging is hoe je het karakter van het pand behoud en toch een invulling geeft die gebruiksvriendelijk is en voldoet aan alle bouwfysische eisen. Hierbij speelt mee dat de belasting van de bestaande constructies die niet groot mocht worden. Vandaar dat voor de inbouw van het hotel gekozen is voor Staalframebouw. Met metalen C-profielen 1,5 mm dik zijn geprefabriceerde wand elementen gemaakt en aangevoerd. De lichte constructie gaf tevens de mogelijk om twee bouwlagen te realiseren. Dit bouwsysteem moest in voorbereiding goed uitgedacht worden omdat ook alle voorzieningen opgenomen moeten zijn. De spanten van de tramremise waren een grote hindernis bij het plaatsen van de elementen. Met name de elementen die recht onder de spanten kwamen, vergde extra aandacht met het hijsen en plaatsen daarvan. Uitdagend waren ook de MS woning scheidende wanden tot 9 meter hoog.

Overtuig de jury 

In het totale complex zijn winkels, theater, bibliotheek, restaurant en hotel een prachtig afbouw project. Met name het hotel met de invulling van de hotelkamers uitgevoerd in Staalframebouw is uniek. Deze methode is een verlengde van Metal Stud bouw waarbij geluidisolatie, brandwerendheid en draagkracht een speciale rol speelt. Een methode die zich goed leent voor renovatie en herbestemming.